Refah devleti bağlamında Avrupa'da sosyal inovasyon ve Avrupa Birliği fonları ile geliştirilmesi
Social innovation in Europe within the context of welfare states and its development through European Union funds
  1. Tez No: 988799
  2. Yazar: MELTEM BEKTAŞ BAYRAMBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Sosyal Fonu, Sosyal inovasyon, Sosyal refah, European Social Fund, Social innovation, Social welfare
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
Özet
Refah devletlerinin dönüşüm sürecinde karşılaşılan karmaşık sosyal sorunlara yönelik geleneksel politika araçlarının yetersiz kalması, sosyal inovasyonu önemli bir alternatif olarak gündeme getirmiştir. Bu çalışma, Avrupa Birliği'ndeki (AB) sosyal inovasyon ekosistemini refah devletleri bağlamında incelemeyi ve bu ekosistemin gelişiminde AB fonlarının rolünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, olguyu kendi doğal bağlamı içinde ve katılımcıların perspektifinden derinlemesine incelemeyi amaçlayan nitel araştırma tasarımı benimsenmiştir. Veriler, üniversiteler, çatı örgütler ve aracı kurumlarda görev alan kilit aktörlerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar aracılığıyla toplanmış; sonrasında tematik analiz yöntemiyle incelenmiş, ayrıca mülakatlardan elde edilen bulgular ışığında AB sosyal inovasyon ekosisteminin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan bir SWOT analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, araştırma bulguları AB fonlarının sosyal inovasyon için bir yandan önemli bir katalizör rolü üstlenirken, diğer yandan sürdürülebilirlik ve bürokrasi gibi yapısal zorlukları beraberinde getirdiğine işaret etmektedir. Avrupa sosyal inovasyon ekosisteminin analizi, politik destek gibi güçlü yönlerin yanı sıra, aktörler arasındaki parçalı yapı gibi zayıf yönlerin de altını çizmektedir. Ayrıca, sosyal inovasyonun uygulanışının Akdeniz, İskandinav, Kıta Avrupası ve Liberal refah rejimleri arasında kendine özgü özellikler göstermekle birlikte, önemli benzerlikler ve farklılıklar barındırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The inadequacy of traditional policy tools in addressing the complex social problems encountered during the transformation of welfare states has brought social innovation to the forefront as a significant alternative. This doctoral dissertation aims to examine the social innovation ecosystem within the European Union (EU) in the context of welfare states and to analyze the role of EU funds in the development of this ecosystem. This study employs a qualitative research design intended to provide an in-depth examination of the phenomenon within its natural context and from the participants' perspective. The data collection process involved semi-structured in-depth interviews with key stakeholders from universities, umbrella organizations, and intermediary institutions. Following the thematic analysis of the data, a SWOT analysis was conducted to identify the strengths and weaknesses of the EU social innovation ecosystem. In this study, the findings indicate that while European Union (EU) funds act as a significant catalyst for social innovation, they simultaneously introduce structural challenges, particularly concerning sustainability and bureaucracy. An analysis of the European social innovation ecosystem highlights its strengths, such as political support, alongside weaknesses, including a fragmented structure among actors. Furthermore, the study reveals that the implementation of social innovation, while exhibiting unique characteristics, contains significant similarities and differences across the Mediterranean, Scandinavian, Continental European, and Liberal welfare regimes.