Acil servise paroksismal supraventriküler taşikardi ile başvuran hastalarda adenozin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of adenosine in patients presenting to the emergency department with paroxysmal supraventricular tachycardia
  1. Tez No: 988823
  2. Yazar: OĞUZ YÜRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM TAHA SERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Paroksismal supraventriküler taşikardi, adenozin, acil servis, antiaritmik tedavi, tedavi yanıt, Taşikardi-supraventriküler, Paroxysmal supraventricular tachycardia, adenosine, emergency department, antiarrhythmic therapy, treatment response, Tachycardia-supraventricular
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil servise paroksismal supraventriküler taşikardi ile başvuran hastalarda adenozin etkisinin değerlendirilmesi ÖZET Amaç: Bu çalışma, acil servise paroksismal supraventriküler taşikardi (SVT) ile başvuran hemodinamik olarak stabil hastalarda, adenozin tedavisinin etkinliğini değerlendirmeyi ve farklı doz basamaklarına verilen yanıtların hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleriyle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak planlanan bu çalışmaya, 15 Haziran 2024 ile 15 Haziran 2025 tarihleri arasında Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne SVT tanısı ile başvurarak adenozin tedavisi uygulanan toplam 174 hasta dahil edilmiştir. Adenozin tedavisi, güncel uluslararası kılavuzlara uygun şekilde sırasıyla 6 mg, 12 mg ve gerektiğinde 18 mg dozlarında intravenöz bolus olarak uygulanmıştır. Her doz sonrası hastaların adenozin yanıtı, klinik durumu ve vital parametreleri kaydedilmiştir. Tedaviye yanıt, sinüs ritmine dönüş olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Hastaların %48.9'u 6 mg, %33.9'u 12 mg ve %3.4'ü 18 mg dozuna yanıt vermiştir. Genel tedavi başarısı %86.2 olarak saptanmıştır. SVT öyküsü bulunan hastalarda adenozin yanıt oranı anlamlı olarak düşük bulunurken, serum kalsiyum düzeyleriyle tedavi yanıtı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). Yaş, cinsiyet, kalp hızı, elektrolit değerleri ve vücut kitle indeksi gibi diğer parametrelerle tedavi başarısı arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Sonuç: Adenozinin basamaklı doz uygulama protokolü genel olarak etkili olmakla birlikte, belirli hasta alt gruplarında bireyselleştirilmiş doz stratejileriyle tedavi başarısının artırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the effectiveness of adenosine in patients presenting to the emergency department with paroxysmal supraventricular tachycardia ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of adenosine therapy in hemodynamically stable patients presenting to the emergency department with paroxysmal supraventricular tachycardia (SVT) and to investigate the relationship between responses to different dosing steps and patients' demographic, clinical, and laboratory characteristics. Methods: This single-center, prospective, and observational study included 174 patients diagnosed with supraventricular tachycardia who received adenosine therapy in the Emergency Department of Aksaray University Training and Research Hospital between June 15, 2024, and June 15, 2025. Adenosine was administered intravenously as rapid bolus doses of 6 mg, 12 mg, and, if necessary, 18 mg, according to current international guidelines. Following each adenosine administration, the patient's hemodynamic status, clinical condition, and therapeutic response were systematically documented. Treatment success was defined as reversion to sinus rhythm. Results: Sinus rhythm was achieved in 48.9% of patients with 6 mg, 33.9% with 12 mg, and 3.4% with 18 mg, resulting in an overall success rate of 86.2%. A statistically significant association was found between prior supraventricular tachycardia history and reduced treatment response, as well as between serum calcium levels and adenosine efficacy (p<0.05). No significant differences were observed concerning age, sex, heart rate, electrolyte levels, or body mass index. Conclusion: Although the stepwise dosing protocol of adenosine demonstrates high clinical efficacy, individualized dosing strategies may further optimize outcomes in specific patient subgroups.