Asperula l. (rubıaceae) cinsinin asperula ve glabella seksiyonlarına ait bazı türlerin anatomisi, mikromorfolojisi, palinolojisi ve ekolojisi üzerine araştırmalar
Studies on the anatomy, micromorphology, palynology and ecology of some species belonging to the sections asperula and glabella of the genus Asperula l. (Rubiaceae)
  1. Tez No: 988833
  2. Yazar: AYŞE KUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Botanik, Anatomi, Morphology, Botany, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki ekolojisi, Farmasötik botanik, Tıbbi bitkiler, Plant ecology, Pharmaceutical botany, Plants-medicinal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ülkemizin çeşitli coğrafi bölgelerinde doğal olarak yayılış gösteren ve tıbbi açıdan önemli bileşikler içeren Asperula L. (Rubiaceae) cinsine ait bazı bitki türlerini konu almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Asperula cinsi altında yer alan Asperula ve Glabella seksiyonlarına ait türlerini mikromorfoloji, anatomi, polen karakterleri ve ekolojik özellikler bakımından ayrıntılı bir şekilde araştırmaktır. Bu kapsamda araştırmaya dahil edilen türler şunlardır: Asperula seksiyonundan A. arvensis (tarla belumotu), A. orientalis (gökçebelumotu) ve A. setosa (acembelumotu), Glabella seksiyonundan A. cymulosa (amanosbelumu), A. involucrata (akçabelumotu) ve A. xylorrhiza (Siirtbelumotu). Çalışmada, bu türlerin gövde ve yapraklarının mikromorfolojik özellikleri ile birlikte kök, gövde ve yapraklarının anatomik yapıları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Mikromorfolojik analizlerde trikom yapıları, stoma tipleri, epidermis özellikleri gibi önemli yüzey morfolojisi detayları ortaya konulmuştur. Buna ek olarak, türlerin palinolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla polen morfolojisi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Palinolojik analizler, polenlerin şekli, büyüklüğü, apertür tipi ve eksin yapısı gibi karakteristik özelliklerin tanımlanmasına olanak sağlamıştır. Bu veriler, hem sistematik taksonomi açısından önemli ipuçları sunmakta hem de bu türlerin çevresel adaptasyonlarına dair bilgiler sağlamaktadır. 2024 yılından itibaren gerçekleştirilen saha çalışmaları kapsamında, türlerin doğal yayılış alanları ziyaret edilerek çok yönlü çevresel veriler toplanmıştır. Elde edilen ekolojik veriler, her türün hangi habitat koşullarında geliştiği, yayılış gösterdiği bölgelere özgü çevresel faktörlere nasıl adapte olduğu gibi sorulara cevap aramak amacıyla detaylı şekilde analiz edilmiştir. Bu çalışma, ülkemizde yayılış gösteren potansiyel tıbbi etkiye sahip bazı Asperula türlerinin çok yönlü biyolojik özelliklerinin ortaya konulmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu araştırma, söz konusu türlerin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve ileride yapılacak farmakolojik çalışmalar açısından temel veri niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates selected species of the genus Asperula L. (Rubiaceae), which are naturally distributed across various geographical regions of Turkey and are known to contain pharmacologically significant compounds. The primary objective of the study is to provide a comprehensive assessment of species belonging to the sections Asperula and Glabella, with a particular focus on their micromorphological, anatomical, palynological, and ecological characteristics. The species examined within this framework include, from section Asperula: A. arvensis (field woodruff), A. orientalis (oriental woodruff), and A. setosa (bristly woodruff); and from section Glabella: A. cymulosa (Amanos woodruff), A. involucrata (pale woodruff), and A. xylorrhiza (Siirt woodruff). Detailed investigations were carried out on the micromorphological features of stems and leaves, as well as on the anatomical structures of roots, stems, and leaves. Micromorphological analyses emphasized diagnostic traits such as trichome morphology, stomatal types, and epidermal characteristics, whereas palynological examinations focused on pollen morphology, including shape, size, aperture type, and exine ornamentation. These findings not only yield valuable insights for systematic taxonomy but also contribute to understanding the adaptive strategies of the investigated taxa to their natural environments. Since 2024, extensive fieldwork has been undertaken to document the natural distribution areas of the species and to collect multidimensional ecological data. The ecological analyses aimed to clarify habitat preferences, environmental tolerances, and adaptive responses of the species to the ecological conditions characteristic of their respective distribution ranges. Overall, this research contributes to the elucidation of the multifaceted biological properties of selected Asperula species occurring in Turkey with potential medicinal relevance. Furthermore, it provides a fundamental basis for the conservation and sustainable use of these species, as well as for future pharmacological investigations.