TAS1R2 (sweet taste receptor) ve GLUT2 (glucose transporter) gen polimorfizmlerinin ve çevresel risk faktörlerinin diş çürüğü etiyolojisi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of TAS1R2 (sweet taste receptor) and GLUT2 (glucose transporter) gene polymorphisms and environmental risk factors on the etiology of dental caries
  1. Tez No: 988834
  2. Yazar: EZGİ COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AKGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: TAS1R2, GLUT2, polimorfizm, diş çürüğü, DMFT, TAS1R2, GLUT2, polymorphism, dental caries, DMFT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, TAS1R2 geni rs35874116 ve GLUT2 geni rs5400 tek nükleotid polimorfizmleri ve çevresel risk faktörlerinin diş çürüğü ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda 15-55 yaş aralığındaki, yüksek çürük riskli grupta(DMFT≥14) 50 ve düşük çürük riskli grupta (DMFT≤3) 50 olmak üzere toplam 100bireyden yanak içi sürüntü örnekleri alınmış ve örneklerden DNA izolasyonu yapılmıştır. TAS1R2 geni rs35874116 ve GLUT2 geni rs5400 tek nükleotid polimorfizmleri genotiplendirilmiştir. Her katılımcı sosyodemografik, oral hijyen alışkanlıkları ve beslenme tercihleri ile ilgili bilgileri içeren anket formlarını doldurmuştur. Katılımcıların plak indeksi, gingival indeks, tükürük akış hızı ve tükürük pH klinik parametreleri kaydedilmiştir. TAS1R2 ve GLUT2 genlerinin genotip dağılımları incelenmiştir. Elde edilen veriler, IBM SPSS 25 programında istatistiksel yöntemler kullanılarak anlamlılık düzeyi p<0,05'te değerlendirilmiştir. Bulgular: Düşük ve yüksek çürük risk grupları arasında yaş, DMFT indeksi, ağız kuruluğu, diş hekimi ziyareti, diş fırçalama sıklığı, ara öğün sıklığı, içecek tüketim şekli, sakız çiğneme sıklığı, plak miktarı, gingival indeks ve uyarılmış tükürük pH çevresel risk faktörleri açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. TAS1R2 geni rs35874116 (p=0,0001) ve GLUT2 geni rs5400(p=0,0001) polimorfizmlerine ait genotip dağılımları açısından çürük risk grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır. Her iki gene ait polimorfik genotiplerin ortalama DMFT değerleri ve ara öğün yapma sıklığı, normal genotipe kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda çeşitli çevresel faktörlerin çürük gelişiminde etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. TAS1R2 geni rs35874116 ve GLUT2 geni rs5400polimorfizmlerinin diş çürüğüne yatkınlığı arttırabileceği belirlenmiştir. Her iki gene ait polimorfik genotipler, ara öğün tüketimini artırarak çürük riskini dolaylı olarak yükseltiyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association of the TAS1R2 gene rs35874116 and GLUT2 gene rs5400 single nucleotide polymorphisms, along with environmental risk factors, with dental caries. Method: Buccal swab samples were collected from 100 individuals, including50 in the high caries risk group (DMFT≥14) and 50 in the low caries risk group(DMFT≤3), aged between 15-55 years, and DNA was isolated from these samples. The single nucleotide polymorphisms TAS1R2 rs35874116 and the GLUT2 rs5400were genotyped. Each participant completed questionnaire forms containing information on sociodemographic characteristics, oral hygiene habits, and dietary preferences. The clinical parameters of plaque index, gingival index, salivary flowrate, and salivary pH of the participants were recorded. The genotype distributions ofthe TAS1R2 and GLUT2 genes were examined. Data were analyzed with IBM SPSS25, with significance set at p<0,05. Result: Statistically significant differences were found between the low and high caries risk groups in terms of environmental risk factors, including age, DMFT index, xerostomia, dental visit, tooth brushing frequency, snacking frequency, beverage consumption pattern, chewing gum frequency, plaque amount, gingival index, and stimulated salivary pH. Statistically significant differences were identified between the caries risk groups in terms of genotype distributions of the TAS1R2 geners35874116 (p=0,0001) and the GLUT2 gene rs5400 (p=0,0001) polymorphisms. The mean DMFT values and snacking frequency of the polymorphic genotypes of bothgenes were significantly higher compared to the normal genotype. Conclusion: Our study concluded that various environmental factors may influence the development of dental caries. It was determined that the TAS1R2 geners35874116 and the GLUT2 gene rs5400 polymorphisms may increase susceptibility to dental caries. The polymorphic genotypes of both genes may indirectly increase caries risk by promoting higher snacking frequency.