Çocuklarda obezite, dişsel ve periodontal durum ile tat gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evulation of the relationship among taste gene polymorphism and obesity, dental and periodontal status in children
- Tez No: 396352
- Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Genetik, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Caries, childhood obesity, dental healthy, salivary, TAS2R28(bitter taste gene), TAS1R2(sweet taste gene) polymorphism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Amaç: Diş çürüğünü, çevresel ve konağa ait risk faktörleri belirlemektedir. Tüm olumsuz şartlara rağmen çürüğe yatkın olmayan, dirençli bireyler bulunmaktadır. Bu durum diş çürüğü-genetik ilişkisi ile açıklanmaktadır. Diş çürüklerini etkileyen genetik faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, tat genlerinin (TAS2R38, TAS1R2) çürüğü ve obeziteyi etkilediği saptanmıştır. Çocuklarda, obezitenin diş çürükleri ve periodontal hastalıklar gibi birçok açıdan ağız sağlığı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada obez çocuklarda diş çürüğü oluşumunun ve ağız sağlığının tat genleri ile olan ilişkisi değerlendirmeyi amaçmlamıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza, 5-16 yaş arası, 78 (43 kız, 35 erkek) sağlıklı çocuk ve 100 (54 kız, 46 erkek) obezite tanısı konmuş çocuk dahil edilmiştir. Çocukların, DMFT/dmft değerleri bir araştırmacı (MÇ) tarafından, ayna ve son yardımı ile WHO kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), oral hijyen indeksi (OHI), tükürük akış oranı ve tükürük pH gibi klinik değerleri kaydedilmiştir. Genetik incelemede, bireylerden elde edilen kan örnekleri, belirlenen primerler uygulanarak PZR'de incelenmiştir. TAS2R38 ve TAS1R2 gen polimorfizmleri için belirlenen 5 SNP ile çalışılmıştır. Bulgular: Mevcut çalışmada, obez grup ile kontrol grup arasında DMFT/dmft ve TAO bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0.013). İlaveten, acı tadı alan (PAV) ve acı tadı almayan (AVI) grup arasında istatistiksel olarak sadece DMFT/dmft arasında anlamlı bir faklılık bulunmuştur (p=0.046). Ayrıca, TAS2R38 rs 1726866 ve TAS1R2 geni rs 4920566 polimorfizminde PI (p sırasıyla=0.031, 0.024) ve TAO (p sırasıyla= 0.045, 0.004) parametrelerinde anlamlı farklılık belirtilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, TAS2R38 geni AVI ve PAV haplotiplerinin çürük ve obezite ile TAS2R38, rs 1726866 ve TAS1R2, rs 4920566 polimorfizminin ise PI ve TAO ve obezite ile ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim:. The risk of environmental and host factors of dental caries is determined. Despite the negative conditions, individuals aren't prone to decay and there are resistants. This can be explained with the association between the dental caries and genetic factors. Studies reported that genes which influence the taste affect the dental caries and obesty. Obesity in children has been suggested to be related to several aspects of oral health, such as caries and periodontitis. Aim of this study, the relationship between dental caries, oral health and taste of genes were evaluated in obese children. Material and Method: 78 (43 girls, 35 boys) healthy children and 100 (54 girls,46 boys) obese children aged between 5-16 were involved in the study. DMFT/dmft determined by searcher in an outside setting using a probe and a mirror, according to WHO criteria index. Clinical parameters including Plaqe index (PI), gingival index (GI), simplify oral hygiene index (OHI), salivary flow rate (SFR) and salivary pH were recorded. Blood samples were investigated in PCR after applying the selected primers. Selected 5 SNPs were investigated in TAS2R38, TAS1R2 genes polymorphism. Results: In the present study, DMFT/dmft and SFR was found statistically significant difference between the control group and the obese group ( p=0.013). This study concluded that AVI and PAV haplotypes associated with DMFT/dmft ( p=0.046). In addition, TAS1R2, rs 4920566 and TAS2R38, rs 1726866 polymorphisms specified statistically significant difference in PI (p respectively=0.031, 0.024) Conclusion: This study provides that AVI and PAV haplotypes associated with DMFT/dmft and obesity. Also, this study has revealed that TAS1R2, rs 4920566 and TAS2R38, rs1726866 polymorphisms associated with PI, SFR and obesity.