Hesaplamalı yöntemlerle Cu2S ve Cu2Se bileşiklerinin kristal yapılarının tahmini ve analizi
Prediction and analysis of crystal structures of Cu2S and Cu2Se compounds using computational methods
- Tez No: 988866
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖZIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ab initio, Yoğunluk fonksiyonu teorisi, Ab initio, Density function theory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Cu2S ve Cu2Se bileşikleri için kristal yapı tahmini gerçekleştirilmiştir. Kararlı fazları araştırmak için USPEX evrimsel algoritması ve iyi bilinen prototip yapı arama yöntemi ile birleştirilmiş ilk prensip hesaplamaları kullanılmıştır. Teorik hesaplamalar Genelleştirilmiş Gradyan Yaklaşımı (GGA), Perdew-Burke-Ernzerhof (PBE) parametrizasyonları ve Projektör Artırılmış Dalga (PAW) potansiyelleri kullanılarak VASP paket programı ile hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucu Cu2S bileşiği için ilk kez ondört olası faz ve Cu2Se bileşiği için dört olası faz tahmini yapılmıştır. Tüm kararlı bulunan fazlar için detaylı olarak elektronik, mekanik ve titreşimsel özellikler hesaplanmıştır. Ulaşılan bulgular mevcut deneysel ve teorik verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study involved predicting the crystal structures of Cu₂S and Cu₂Se compounds. First-principles calculations, combined with the USPEX evolutionary algorithm and a well-known prototype structure search method, were employed to investigate stable phases. Theoretical calculations were performed using the Vienna Ab-initio Simulation Package (VASP) program, employing the generalized gradient approximation (GGA), Perdew–Burke–Ernzerhof (PBE) parameterizations and projected augmented wave (PAW) potentials. The calculations predicted fourteen possible phases for the Cu₂S compound and four for the Cu₂Se compound for the first time. Detailed electronic, mechanical and vibrational properties were calculated for all stable phases. These findings were then compared with existing experimental and theoretical data.