Silostazolün travma sonrası stres bozukluğundaki kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of cilostazol on cogntive functions in post-traumatic stress disorder
- Tez No: 988886
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÜN, DOÇ. DR. RUHAN DENİZ TOPUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Psikiyatri, Eczacılık ve Farmakoloji, Physiology, Psychiatry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Davranış-hayvan, Kısa süreli bellek, Laboratuvar hayvanları, Mekansal bellek, Psikofarmakoloji, Stres bozuklukları-travmatik, İşler bellek, Behavior-animal, Short term memory, Laboratory animals, Spatial memory, Psychopharmacology, Stress disorders-traumatic, Working memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), bir kişinin ağır bir travmatik olayı deneyimlemesi veya olaya tanık olması sonrasında gelişebilen, nörobiyolojik değişikliklerle karakterize psikiyatrik bir hastalıktır. Günümüzde TSSB tedavisi için kullanılan ilaçlar sınırlı etkinlik göstermektedir ve TSSB tedavisinde yeni ilaçlara gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, fosfodiesteraz-3 (PDE3) enzim inhibitörü silostazolün, TSSB'nin geçerli bir deneysel modeli olan Tek Uzun Süreli Stres (SPS) uygulaması sonrası kronik dönemde gelişen bilişsel, biyokimyasal ve histolojik değişiklikler üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışmada erkek Wistar sıçanlarına SPS protokolü uygulandı, 14 günlük stres inkübasyon döneminin ardından 23–38. günler arasında silostazol (10, 20 ve 50 mg/kg) intraperitoneal olarak verildi. Anksiyete düzeyleri, öğrenme ve bellek performansı 31-38. günler arasında Açık Alan (OF), Yükseltilmiş Artı Labirent (EPM), Yeni Nesne Tanıma (NOR) ve Morris Su Labirenti (MWM) testleriyle değerlendirildi. Biyokimyasal olarak, hipokampüs ve prefrontal korteksten (PFC) elde edilen dokularda cAMP, cGMP, pCREB, BDNF ve PSD-95 düzeyleri ELISA kit yöntemiyle ölçüldü; histolojik olarak, H-E boyası ile toplam nöron sayısı, dejenere nöron sayısı ve dejenere nöron oranı parametreleri incelendi. SPS uygulaması anksiyete benzeri davranışlarda artışa yol açarken, 10 ve 50 mg/kg i.p. silostazol uygulamasının anksiyete benzeri davranışları düzelttiği bulundu. NOR ve MWM testinde gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Biyokimyasal analizlerde pCREB ve PSD-95 düzeyleri kontrole göre stres gruplarında anlamlı olarak düşük bulundu. Hipokampüste ve PFC'de stres gruplarında kontrole göre dejenere nöron sayıları ve oranları fazla bulundu. Silostazol 10, 20, 50 mg/kg uygulaması bu parametreleri CA1 ve CA3 alanlarında anlamlı olarak azalttı. Bu sonuçlar SPS ten uzun süre sonra yapılan az sayıda çalışmadan biridir ve bu süreçte anksiyete benzeri davranışların devam ettiğini, her ne kadar dokusal hasar devam etse de hipokampüste oluşan yeni nöronların olgunlaşması ve mevcut nöronlardaki devreye giren kompanzasyon mekanizmalarıyla biyokimyasal ve davranışsal değişikliklerin normale geldiğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric condition marked by lasting neurobiological alterations that develop after exposure to severe trauma. Current pharmacotherapies offer limited efficacy, underscoring the need for novel treatments. This study examined the effects of the phosphodiesterase-3 (PDE3) inhibitor cilostazol on cognitive, biochemical, and histopathological alterations in the chronic phase following Single Prolonged Stress (SPS) exposure, a validated experimental model of PTSD. Male Wistar rats underwent the SPS protocol and a 14-day stress incubation period, after that cilostazol (10, 20, or 50 mg/kg) was administered intraperitoneally for 16 days (days 23–38). Open Field (OFT), Elevated Plus Maze (EPM), Novel Object Recognition (NOR), and Morris Water Maze (MWM) were performed to assess anxiety, learning, and memory. Levels of cAMP, cGMP, pCREB, BDNF, and PSD-95 were measured in the hippocampus and prefrontal cortex via ELISA kit Neuronal degeneration was assessed histologically in H-E stained brain sections by quantifying total and degenerated neuron counts and calculating the degeneration index. SPS exposure led to a marked increase in anxiety-like behaviors, whereas cilostazol administration at 10 and 50 mg/kg alleviated these symptoms. No significant differences were observed among the groups in the NOR and MWM tests. Biochemical analyses showed significantly lower pCREB and PSD-95 levels in the stress groups compared to controls. Histologically, both the number and index of degenerated neurons in the hippocampus and prefrontal cortex were higher in the stress groups, whereas cilostazol treatment at 10, 20, and 50 mg/kg significantly reduced neuronal degeneration in the CA1 and CA3 regions. This study is among the few that have evaluated the chronic effects of SPS. Our findings indicate that anxiety-like behaviors persist long after stress exposure; however, despite ongoing tissue damage, behavioral and biochemical parameters tended to normalize, possibly reflecting hippocampal neurogenesis and the activation of compensatory mechanisms in surviving neurons.