Development of a matlab/simulink model for a freezer with phase change material (PCM)
Faz değişim malzemesi (FDM) içeren dondurucu için matlab/simulink modeli geliştirilmesi
  1. Tez No: 988901
  2. Yazar: MEHMET FURKAN KOPARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF EZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin dondurucular, Deep freezers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, faz değişim malzemesi (PCM) içeren statik dikey tip derin dondurucunun dinamik termal davranışını analiz etmek amacıyla MATLAB/SIMULINK ortamında indirgenmiş matematiksel model geliştirilmiştir. 1.5D modelde, dondurucu iç hava hacmi 0B, izolasyon bölgesi 1B, evaporatör ve PCM bölgeleri ise 2B olarak temsil edilmiştir. Duyarlılık analizi kapsamında 2.041 simülasyon gerçekleştirilmiş ve kalibre edilen model deneysel sonuçlarla doğrulanmıştır. Oluşturulan modelin sapması %10'un altındadır. PCM ve izolasyona ait özellikleri kapsayan altı parametre dikkate alınarak toplam 480 adet parametrik analiz yapılmıştır. Analizlerin temel çıktısı, elektrik kesintisi sırasında güvenli sıcaklık koruma süresi olan sıcaklık artış zamanı (temperature rise time) olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, benzer çalışma koşulları altında; izolasyon kalınlığının 75 mm'den 90 mm'ye çıkarılmasının sıcaklık artış zamanını yaklaşık %6–7 oranında artırdığını, izolasyon yoğunluğunun 30 kg/m³'ten 50 kg/m³'e yükseltilmesinin yaklaşık %9–10 düzeyinde artış sağladığını, buna karşılık izolasyon ısı iletim katsayısının 0.025 W/mK'den 0.015 W/mK'ye düşürülmesinin yaklaşık %30 oranında bir iyileşme sağladığını göstermektedir. PCM kullanımının, sıcaklık artış süresini 0.6 saatten 10 saate kadar uzattığı gözlemlenmiştir. PCM gizli ısısının 100 kJ/kg'dan 300 kJ/kg'a çıkarılması ve PCM kalınlığının 4 mm'den 12 mm'ye artırılması, sıcaklık artış süresinde sırasıyla %90–240 ve %90–280 aralığında artışlara neden olmuştur. Son olarak, PCM erime sıcaklığının derin dondurucunun dinamik çalışma koşullarına uygun olarak seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır; aksi hâlde faz değişim sürecinin tamamlanamayacağı ve istenen performansın elde edilemeyeceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study developed a reduced mathematical model in the MATLAB/SIMULINK environment to analyze the dynamic thermal behavior of a direct-cooling upright freezer containing phase change material (PCM). In the 1.5D model, the freezer air domain was represented as 0D, the insulation domain as 1D, and the evaporator and PCM domains as 2D. Sensitivity analysis was conducted with 2,041 simulations, and the calibrated model was validated against experimental results. The deviation of the model validated against the experimental results is below 10%. A total of 480 parametric analyses were performed considering six parameters, including PCM and insulation properties. The safe temperature maintenance period during a power outage (temperature rise time) was the primary output of the analyses. The results indicate that, under similar operating conditions, increasing the insulation thickness from 75 mm to 90 mm increases the temperature rise time by approximately 6–7%, increasing the insulation density from 30 kg/m³ to 50 kg/m³ results in an rise about 9–10%, whereas reducing the insulation thermal conductivity from 0.025 W/m·K to 0.015 W/m·K leads to an increase of nearly 30%. The presence of PCM extended the temperature rise time from 0.6 hours up to 10 hours. Increasing the PCM latent heat from 100 kJ/kg to 300 kJ/kg and the PCM thickness from 4 mm to 12 mm resulted in increases in temperature rise time in the ranges of 90–240% and 90–280%, respectively. Finally, it was concluded that the PCM melting temperature must be selected in accordance with the dynamic behavior of the freezer; otherwise, the phase change process cannot be completed, and the desired performance will not be achieved.