Distal radius uç kırığı sonrası gelişen kompleks bölgesel ağrı sendromu olan hastalarda girdap banyosu ve kontrast banyo tedavilerinin ağrı, dizabilite, fonksiyonellik ve el kavrama gücü üzerine olan etkileri
The effects of whirlpool bath and contrast bath therapies on pain, disability, function, and hand grip strength in patients with complex regional pain syndrome following distal radius fracture
  1. Tez No: 988902
  2. Yazar: DUYGU KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN BEŞTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Radius distal uç kırığı, Kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1, Kontrast banyo, Girdap banyosu, Rehabilitasyon, Ağrı, Distal radius fracture, Complex regional pain syndrome type 1, Contrast bath, Whirlpool Bath, Rehabilitation, Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, distal radius uç kırığı sonrası gelişen kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1 olan hastalarda girdap banyosu ve kontrast banyo tedavilerinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya distal radius uç kırığı sonrası kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1 gelişen 38 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak kontrast banyo (n=19) veya girdap banyo (n=19) gruplarına ayrıldı. Hastaların değerlendirilmesi tedavi öncesi, tedavi bitimi 4.hafta ve tedavi sonrası 12. haftada yapıldı. Kontrast banyo grubu, 4 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere toplam 20 seans tedavi aldı. Her seansta 4 dakika sıcak su (38°C) ve ardından bir dakika soğuk su (10°C) uygulaması periyotlar halinde tekrarlandı ve toplam 20 dakika süren tedavi gerçekleştirildi. Girdap banyosu grubu, 4 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere toplam 20 seans, 20 dakika boyunca 32-38°C sıcaklıktaki suda tedavi edildi. Her iki gruba da ek olarak egzersiz ve TENS verildi. Değerlendirmede Vizüel Analog Skala (VAS), eklem hareket açıklıklarını ölçmek için gonyometre, el kavrama kuvvetini değerlendirmek için Jamar Hidrolik El Dinamometresi, Kol Omuz ve El Sorunları Hızlı Anketi (Quick-DASH), Hasta Bazlı El Bileği Değerlendirme Anketi (HBEBD), Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) ve Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik özellikler (yaş, cinsiyet, etkilenen taraf, dominant el, yaralanma mekanizması) ile başlangıç değerlendirme skorları açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Grup içi değerlendirmelerde her iki grupta da VAS, el kavrama kuvveti, eklem hareket açıklıkları, Quick-DASH, HBEBD, JTEFT ve SF-36 skorlarında tedavi sonrasında ve 12. haftada istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görüldü (p<0,05). Gruplar karşılaştırıldığında VAS, eklem hareket açıklıkları, Quick-DASH, HBEBD, JTEFT ve SF-36 skorlarında tedavi sonrası ve 12. haftada istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). 12. haftada el kavrama kuvvetinde gruplar karşılaştırıldığında kontrast banyo grubunda girdap banyosu grubuna göre daha fazla iyileşme olduğu görüldü (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, girdap banyosu ve kontrast banyo tedavilerinin distal radius uç kırığı sonrası kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1 olan hastalarda semptomları hafifletmede, yaşam kalitesini artırmada ve fonksiyonel iyileştirmede etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen verilerin klinik uygulamalara yön verebilmesi için daha geniş kapsamlı ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the effectiveness of whirlpool bath and contrast bath therapies in patients with type 1 complex regional pain syndrome following distal radius fracture. Materials and Methods: A total of 38 patients who developed type 1 complex regional pain syndrome following distal radius fracture were included in the study. Patients were randomly assigned to the contrast bath group (n=19) or the whirlpool bath group (n=19). Assessments were conducted at baseline (before treatment), at the 4th week after treatment, and at the 12th week after treatment. The contrast bath group received a total of 20 treatment sessions, administered 5 days per week for 4 weeks. Each session consisted of alternating cycles of 4 minutes in hot water (38°C) and 1 minute in cold water (10°C), repeated to complete a total treatment duration of 20 minutes. The whirlpool bath group also received 20 treatment sessions, 5 days per week for 4 weeks. Each session consisted of 20 minutes of therapy in water maintained at a temperature of 32–38°C. In addition, both groups were given an exercise program and TENS. The evaluations inclueded the Visual Analog Scale (VAS) for pain, a goniometer for wrist joint range of motion, and the Jamar Hydraulic Hand Dynamometer for hand grip strength. Functional and clinical assessments included the Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand Questionnaire (Quick-DASH), the Patient-Rated Wrist Evaluation (PRWE), the Jebsen–Taylor Hand Function Test (JTHFT), and the Short Form-36 (SF-36) Health Survey for quality of life. Results: There were no significant differences between the groups in demographic and clinical characteristics (age, sex, affected side, dominant hand, mechanism of injury) or baseline assessment scores (p>0.05). Intragroup evaluations demonstrated statistically significant improvements in VAS, hand grip strength, range of motion, Quick-DASH, PRWE, JTHFT, and SF-36 scores after treatment and at the 12th week (p<0.05). In intergroup comparisons, no statistically significant differences were found in VAS, range of motion, Quick-DASH, PRWE, JTHFT, and SF-36 scores after treatment and at the 12th week (p>0.05). However, at the 12th week, comparison of the groups in terms of hand grip strength revealed that the contrast bath group demonstrated significantly greater improvement than the whirlpool bath group (p<0.05). Conclusion: This study suggest that whirlpool bath and contrast bant therapies may be effective and safe treatment methods for alleviating symptoms, improving quaşity of life and enhancing functional outcomes in patients with type 1 complex regional pain syndrome following distal radius fracture. İn order to confirm these findings and to evaluate their longterm effects, further large-scale and long-term studies are required.