Acil serviste tip-2 solunum yetmezliği ile takip edilen KOAH tanılı hastalarda tedavide uygulanan NIMV ve EzPAP® etkinliğinin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of the efficacy of NIMV and EzPAP® in the treatment, patients with type-2 respiratory failure with COPT in the emergency department
- Tez No: 736320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞİN EMRE KAYIPMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COPD, NIMV, EzPAP®, Hypercarbic Respiratory Failure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç : KOAH, günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde morbidite ve mortaliteye neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde acil servislere KOAH alevlenme hastaları sıkça başvurmakta ve tedavileri acil serviste yapılmaktadır. KOAH alevlenme hastalarında NIMV'un erken kullanımının hastaların hastanede kalış süresini kısalttığı, komplikasyonları azalttığı, respiratuar asidozu ve hiperkarbi durumlarını düzelttiği, solunum sıkıntısının iyileştirilmesinde etkinliği gösterilmiştir. Şiddetli KOAH ve pulmoner amfizemli hiperkapnik hastalarda EzPAP® ile solunum tedavisinin şiddetli dispneyi hafifletebileceğini gösterilmiştir. Biz bu çalışmamızda tip-2 solunum yetmezliği tanısı ile acil serviste takip edilen hastaların tedavi aşamasında uygulanan NIMV ve EzPAP®'ın etkinliğini retrospektif olarak karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Acil servise nefes darlığı ile başvuran tip-2 solunum yetmezliği ile takip edilen KOAH'lı hastalarda tedavide EzPAP® ve NIMV uygulanan 18 yaş ve üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Dekompanse kalp yetmezliği, akut koroner sendrom, entübe edilen, dosya kayıtları eksik olan veya dosya kayıtlarına ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası vital bulguları ve kan gazı özellikleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 53 NIMV, 35 EzPAP® olmak üzere toplamda 88 hasta dahil edildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ek hastalık dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Her iki tedavi yönteminin, hastaların başvuru ve tedavi sonrası 2. saatteki vital bulgulara etkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). EzPAP® ve NIMV tedavisinden 1. ve 2. saatteki alınan kan gazı örneklerinde iki grupta da pH ve pCO2 düzeylerinin iyileştiği bulundu. Gruplar arasında acil sonlanımı ve 28 günlük mortalite bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Tip-2 solunum yetmezliği olan hastalarda NIMV standart tedavidir. Uygun seçilmiş hastalarda tedavide NIMV'e alternatif olarak EzPAP® kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : KOAH, NIMV, EzPAP® Solunum Yetmezliği
Özet (Çeviri)
Aim: COPD is an important public health problem that causes morbidity and mortality in both developed and developing countries. In our country, COPD exacerbation patients frequently apply to emergency services and their treatment is done in the emergency department. Early use of NIMV in COPD exacerbation patients has been shown to shorten hospital stay, reduce complications, improve respiratory acidosis and hypercarbia, and improve respiratory distress. It has been shown that respiratory therapy with EzPAP® can alleviate severe dyspnea in hypercapnic patients with severe COPD and pulmonary emphysema. In this study, we aimed to retrospectively compare the effectiveness of NIMV and EzPAP® applied in the treatment of patients followed in the emergency department with the diagnosis of type-2 respiratory failure. Materials and Methods: Our study is a retrospective observational study. Patients over 18 years of age who were treated with EzPAP® and NIMV in the treatment of COPD patients who applied to the emergency department with shortness of breath and were followed up with type-2 respiratory failure were included in the study. Patients with decompensated heart failure, acute coronary syndrome, intubated, missing or inaccessible file records were excluded from the study. The vital signs and blood gas characteristics of the patients before and after the treatment were compared. Results: A total of 88 patients, 53 from NIMV and 35 from EzPAP®, were included in the study. There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender and additional disease distribution (p>0,05). There was no statistically significant difference between the effects of both treatment methods on the vital signs of the patients at admission and at the 2nd hour after treatment (p>0,05). It was found that EzPAP® and NIMV treatment improved pH and pCO2 levels in both groups in blood gas samples taken at the 1st and 2nd hour. There was no statistically significant difference between the groups in terms of immediate outcome and 28-day mortality (p>0,05). Conclusion: NIMV is the standard treatment for patients with type-2 respiratory failure. We think that EzPAP® be used as an alternative to NIMV in the treatment of appropriately selected patients.