Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran kişilerde tüketilen kafein miktarı ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the amount of caffeine consumed and anxietylevels in individuals who applied to the Family Medicine clinic
- Tez No: 988917
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kafein, Anksiyete, Diyet, Caffeine, Anxiety, Diet
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalara bakıldığında kafein tüketiminin anksiyete seviyelerini yükseltebileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada amaç bireylerin günlük kafein tüketim düzeylerini belirlemek, belirlenen miktar ile bireylerin anksiyete seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel, açık, kontrolsüz tipte bir anket çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışma tarihleri 01/8/2025-01/10/2025 'tir. Bu çalışmanın evrenini, 01/8/2025-01/10/2025 tarihleri arasında İstanbul SBÜ Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine ayaktan başvuran ve 18-65 yaş aralığında çalışmaya katılmayı kabul eden bireyler oluşturmaktadır. Çalışmanın bağımsız değişkeni kafein tüketimi olup bağımlı değişken olan anksiyete düzeyleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 351 hasta dahil edilmiştir. Katılan hastaların yaşları 18-65 yaş arası değişmekte ve ortalaması 39,8±12 yaş şeklindedir. Katılımcıların 158(%45)'inin erkek, 193(%55)'ünün kadın olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların kafein tüketimleri incelendiğinde tüketilen kafein miktarının 18 ile 3212 mg/gün arasında değiştiği ve ortalamanın 508±310 mg/gün olduğu görülmüştür. Katılımcılara uygulanan yaygın anksiyete bozukluk ölçeği 7 (YAB7) testi sonuçlarına göre ise anksiyete puanlarının 0 ile 19 arasında değiştiği ve ortalama anksiyete puanının 4,74±3,72 olduğu görülmektedir. Kafein tüketim miktarlarının ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması incelendiğinde; günlük kafein tüketim düzeyleri 400 mg ve üzerinde olan bireylerin anksiyete düzeyleri, 400 mg'ın altında kafein tüketen bireylerin anksiyete düzeylerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (r=0,338; p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda 400 mg/gün ve üzerinde kafein tüketimi olan katılımcıların anksiyete düzeyleri 400mg/gün'ün altında tüketenlere göre anlamlı düzeyde artmış olarak saptanmıştır (r=0,338; p<0,001). Çalışmamızda kafein tüketimi için Exp(B)=10,827 (GA: 6,390–18,344) olup, yüksek kafein alımının anksiyete görülme olasılığını yaklaşık 11 kat artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Studies have reported that caffeine consumption may elevate anxiety levels. The aim of this study is to determine the daily caffeine consumption levels of individuals and to investigate whether there is a relationship between the identified amount and the anxiety levels of individuals. Materials and Methods: The study was conducted as a cross-sectional, open, uncontrolled survey. The study dates are from 01/08/2025 to 01/10/2025. Individuals aged 18-65 who accepted to participate in the study and presented as outpatients to the Family Medicine outpatient clinics of Istanbul SBÜ Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital during this period constituted the population of this study. The independent variable of the study is caffeine consumption, and its effect on the dependent variable, which is anxiety levels, was investigated. Results: A total of 351 patients were included in the study. The ages of the participating patients ranged from 18 to 65, with a mean age of 39.8±12. It was found that 158 (45%) of the participants were male and 193 (55%) were female. When the caffeine consumption of the participants was examined, it was observed that the amount of caffeine consumed ranged from 18 to 3212 mg, with a mean of 508±310 mg. According to the results of the Generalized Anxiety Disorder 7-item (GAD-7) test administered to the participants, anxiety scores ranged from 0 to 19, with a mean anxiety score of 4.74±3.72. When caffeine levels were compared with anxiety levels, individuals with daily caffeine consumption levels of 400 mg and above had significantly higher anxiety levels than those consuming less than 400 mg (r=0.338; p<0.001). Conclusion:. In our study, participants with caffeine consumption of 400 mg/day or higher were found to have significantly increased anxiety levels compared to those consuming less than 400 mg/day (r=0.338; p<0.001).The caffeine consumption for our study showed Exp(B)=10.827 (GA: 6.390–18.344), indicating that high caffeine intake increases the likelihood of experiencing anxiety by approximately 11 times.