Serum endotrofin düzeyinin kolorektal kanserlerde tanı ve prognoz ile ilişkisi
Association of serum endotrophin levels with diagnosis and prognosis in colorectal cancers
- Tez No: 988930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Endotrofin, Kolorektal kanser, Metastaz, Tümör yükü, Endotrophin, Colorectal cancer, Metastasis, Tumor burden
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç:Kolorektal kanser, yüksek görülme sıklığı ve mortalite oranı nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle yeni biyobelirteçlerin tanı ve prognozdaki olası rollerinin araştırılması, hastalığın erken saptanması ve tedavi yanıtının izlenmesi açısından önem taşımaktadır. Endotrofin, hücre dışı matriksin (ECM) temel bileşenlerinden biri olan kollajen VI'nın α3 zincirinden türeyen biyolojik olarak aktif bir fragmandır. Kollajen VI, ECM'nin yapısal bütünlüğünü koruyarak hücrelere mekanik destek sağlar; ancak kanser mikroçevresinde bu yapı bozulduğunda stromal hücrelerin kontrolsüz davranışı, anjiyogenez ve inflamasyonu tetikler. Bu süreçte kopan C-terminal fragman olan endotrofin, TGF-β bağımlı yolaklar üzerinden fibrozis, inflamasyon ve epitelyal-mezenkimal geçişi (EMT) indükleyerek tümör progresyonunu kolaylaştırır. Ayrıca endotrofinin tümör endotelyal hücrelerindeki TEM8 reseptörüne bağlanması, anjiyogenezi güçlendirir. Dolayısıyla hem ECM'nin yeniden şekillenmesinde hem de tümör mikroçevresinin kanser lehine dönüşümünde endotrofin kritik bir aracıdır ve noninvaziv biyobelirteç potansiyeli taşımaktadır. Çalışmamızın amacı, serum endotrofin düzeylerinin kolorektal kanserli hastalarda tanısal ve hastalık aktivitesini yansıtan potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilme olasılığını araştırmaktır. 13 Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 57 kolorektal kanserli hasta ve 30 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Hastalar, klinik ve radyolojik bulgularına göre primer tümörü mevcut veya uzak organ metastazı olanlar (B1) ile primer tümörü rezeke edilmiş ve metastazı bulunmayanlar (B2) şeklinde iki alt gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcıların demografik ve laboratuvar verileri olgu rapor formlarına kaydedilmiştir. Açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumlar - 80 °C'de saklanmış ve endotrofin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: primer tümörü mevcut veya uzak organ metastazı olan kolorektal kanser tanılı hastaların endotrofin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.035). Aynı zamanda hastaların uzak organ metastazı olan kolorektal kanserli hastaların endotrofin düzeyleri uzak organ metastazı olmayan kolorektal kanserli hastalara göre anlamlı derece yüksek bulundu (p=0.008). Endotrofin ldh glukoz ve crp ile anlamlı pozitif şekilde ilişki saptandı.Kontrol grubuna göre anlamlı bulunan aktif tümör yükü olan kolorektal kanserli hastalarda endotrofin ve dermografik veriler arasında yapılan lojistik regresyon analizinde endotrofin hastalığı saptamada demografik verilerden bağımsız bir şekilde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. SONUÇ: Bu çalışma, kolorektal kanserli hastalarda dolaşımdaki endotrofin düzeylerinin tümör varlığı, metastatik yayılım ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Cerrahi sonrası düzeylerin azalması, endotrofinin tümör yükünü ve stromal yeniden yapılanmayı yansıtabileceğini düşündürmektedir. Bulgular, endotrofinin non-invaziv ve potansiyel prognostik bir biyobelirteç adayı olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal cancer is an important public health problem due to its high incidence and mortality rates. Therefore, investigating the potential roles of new biomarkers in diagnosis and prognosis are important for early detection of the disease and monitoring treatment response.Endotrophin is a biologically active fragment derived from the α3 chain of collagen VI, one of the major components of the extracellular matrix (ECM). Collagen VI maintains the structural integrity of the ECM and provides mechanical support to cells; however, when this structure is disrupted in the tumor microenvironment, it triggers uncontrolled stromal cell behavior, angiogenesis, and inflammation. In this process, the cleaved C-terminal fragment, endotrophin, facilitates tumor progression by inducing fibrosis, inflammation, and epithelial–mesenchymal transition (EMT) through TGF-β- dependent pathways. Additionally, the binding of endotrophin to the TEM8 receptor on tumor endothelial cells enhances angiogenesis. Thus, endotrophin is a critical 15 mediator both in ECM remodeling and in the transformation of the tumor microenvironment in favor of cancer, and has potential as a non-invasive biomarker. The aim of our study is to investigate the possibility of evaluating serum endotrophin levels as a potential biomarker reflecting diagnosis and disease activity in patients with colorectal cancer. Materials and Methods: The study included 57 patients with colorectal cancer and 30 healthy controls. Patients were divided into two subgroups based on clinical and radiological findings: those with a primary tumor or distant organ metastasis (B1), and those whose primary tumor had been resected and who had no metastasis (B2). Demographic and laboratory data of all participants were recorded in case report forms. Serum samples obtained from venous blood collected after fasting were stored at -80 °C, and endotrophin levels were measured using the ELISA method. Results: Endotrophin levels in colorectal cancer patients with a primary tumor or distant organ metastasis were found to be significantly higher compared to the control group (p = 0.035). Additionally, endotrophin levels in colorectal cancer patients with distant organ metastasis were significantly higher compared to those without metastasis (p = 0.008). Endotrophin showed a significant positive correlation with LDH, glucose, and CRP. In logistic regression analysis performed between endotrophin and demographic data in colorectal cancer patients with active tumor burden, endotrophin was found to be statistically significant in detecting the disease independently of demographic variables. Conclusion: This study demonstrated that circulating endotrophin levels in colorectal cancer patients may be associated with tumor presence and metastatic spread. The decrease in levels after surgery suggests that endotrophin may reflect tumor burden and stromal remodeling. The findings support that endotrophin may be a non-invasive and potential prognostic biomarker candidate.