Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs suçu
Offence of attempting to influence a judge, expert or witness
  1. Tez No: 988999
  2. Yazar: RABİA BETÜL AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma, Avukatlar, Bilirkişi, Davalar, Kamu hukuku, Tanık, Türk ceza hukuku, Yargı bağımsızlığı, judicial officer, expert, witness, right to a fair trial, the case, Fair trial, Lawyers, Cases, Public law, Turkish criminal law, Judical independence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 277. maddesinde düzenlenen yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs suçunun bütün unsurlarıyla adil yargılanma hakkı ekseninde incelendiği çalışmamızda öğretide farklı görüşlere konu edilen hususlar Yargıtay içtihatları ışığında tahlil edilmiştir. Bu kapsamda görülmekte olan dava olgusu çeşitli açılardan ele alınarak maddenin koruma kapsamı belirlenmiş ve suçun koruduğu hukuki değere içkin bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılanma hakkının tesis ve devamı açısından yeterliliği tartışılmıştır. Ayrıca özel fikri içtima hükmü olan 277/2. maddesi uygulama şartları örneklerle açıklanarak suçun taşıdığı nitelikler temelinde zincirleme suç hükümleri bahsi incelenmiştir. Öz itibarıyla madde metninde yapılan değişikliklere değinilerek soruşturma aşamasında görevli süjeleri etkilemeye teşebbüs niteliğindeki fiillerin 277. madde tipikliğini sağlamaması durumunun adil yargılanma hakkı üzerindeki izdüşümü çeşitli yönlerden irdelenmiş ve nihayetinde soruşturma evresinde işlenmesi olası diğer suç tiplerinin gerekli muhafazayı karşılayıp karşılamadığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the offence of attempting to influence a judicial officer, expert, or witness, as regulated in Article 277 of the Turkish Penal Code No. 5237, in light of the right to a fair trial and relevant Court of Cassation case law. The case discussed in this context is evaluated from different perspectives, focusing on the scope of protection of the article and the legal interest it seeks to safeguard. The connection between this legal interest and the need for an independent and impartial court an essential element of the right to a fair trial is addressed. In addition, Article 277/2, which contains a special rule, is reviewed through practical examples, and the issue of successive offences is considered based on the characteristics of the offence. The study also examines the amendments made to the article and discusses whether acts aimed at influencing officials during the investigation stage meet the elements of the offence under Article 277. The possible impact of such conduct on the right to a fair trial is explored. Finally, it is evaluated whether such conduct might instead fall under other offence types that may arise during the investigation stage and whether those offences provide sufficient legal protection.