Suriyeli mültecilerin Ürdün'ün güvenliğine etkisi: Ekonomik, sosyal ve politik bir inceleme
The impact of Syrian refugees on Jordan's security: An economic, social, and political review
- Tez No: 989023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÖZLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Düzensiz göç, Ekonomik güvenlik, Mülteciler, Suriyeliler, Uluslararası güvenlik, Zorunlu göç, Ürdün, Ürdün hukuku, United Nations High Commissioner for Refugees, Irregular immigration, Economic security, Refugees, Syrians, International security, Forced emigration, Jordan, Jordan law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Soğuk Savaş'ın bitişiyle birlikte, ülkeler içindeki çatışmaların çoğalmasının bir neticesi olarak, mülteci sayısında da bariz bir artış vuku bulmuştur. Bu duruma bir emsal niteliği taşıyan Arap Baharı sürecinde Suriye'de uzun yıllar sürmüş olan çatışmalar, birçok sivil insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerlerinden edilip mülteci durumuna düşmesine sebep olmuştur. Suriye Krizi'nin insani boyutlarına tüm dünya 2011'den beri şahit olmuştur ancak uluslararası toplum bu durumun ehemmiyetinin farkında olmasına rağmen, küresel ve uluslararası düzeyde krizle ilgili duyarlılık beklentilerini karşılayamamıştır. Suriye'nin komşuları, özellikle Türkiye, Ürdün ve Lübnan, krizle birlikte zorunlu göç hareketlerine karşı açık kapı politikaları uygulayarak duyarlı bir reaksiyon göstermişlerdir. Bu çalışmada dini, etnik, kültürel ve konuşulan dil bakımından Suriye'ye benzerlik gösteren Ürdün hükümetinin Suriyeli mültecilere karşı sergilediği politikaların önemli olması sebebiyle Ürdün örnek olay olarak incelenmiştir. Bu çalışmada, ilk bölümde kavramsal, teorik ve tarihsel çerçevede göç kavramları, teorileri açıklanmıştır ve Suriye Krizi tarihsel perspektiften açıklanmıştır. Akabinde Suriye Krizi'nin bölgesel ve uluslararası düzeydeki sonuçlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise, Suriye Krizi'nin sonucunda meydana gelen kitlesel zorunlu göçün Ürdün'e olan yansımaları ekonomik, sosyal ve politik bağlamda incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Suriyeli mültecilerden önce de mülteci ağırlama deneyimi olan Ürdün'ün diğer mülteciler ile Suriyeli mültecilerin yasal statüleri açıklanmıştır ve Ürdün'ün mülteci politikaları ve mülteciler için kurduğu kamplardaki hukuki durum ve toplumsal şartlar açıklanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemini kullanarak Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin ekonomik, sosyal ve politik güvenlik üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma, literatür taraması, resmi raporlar ve istatistiksel verilerin değerlendirilmesi, resmi kaynaklar ve sözleşmelerin incelenmesi yöntemleriyle yapılmıştır. Bu çalışmada, kavramsal ve teorik olarak Ürdün'deki Suriyeli mültecilere dair kapsamlı bir analiz sunmak amaçlanmıştır. Ek olarak, Suriyeli mülteci göçünün Ürdün'ün ekonomisi, siyaseti ve toplumu üzerindeki etkilerini araştırarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the end of the Cold War, the proliferation of conflicts within countries resulted in a significant increase in the number of refugees. The Arab Spring, a precedent for this situation, led to the long-lasting conflict in Syria, resulting in the deaths of numerous civilians and the displacement of millions of people, becoming refugees. The humanitarian dimensions of the Syrian crisis have been witnessed worldwide since 2011. However, despite Great Powes and international society's awareness of its gravity, their sensitivity to the crisis has fallen short of expectations at the global and international levels. Syria's neighbors, particularly Türkiye, Jordan, and Lebanon, have responded sensitively to the crisis by implementing open-door policies against forced migration. This study examines Jordan as a case-study because the policies and attitudes of the Jordanian government and society, which share religious, ethnic, cultural and linguistic similarities with Syria, towards Syrian refugees are considered crucial. The first section of this study explores migration concepts and theories within a conceptual, theoretical, and historical framework, and examines the Syrian crisis from a historical perspective. The regional and international consequences of the Syrian crisis are then addressed. The second section examines the economic, social, and political implications of the mass displacement resulting from the Syrian crisis on Jordan. In third chapter of this study, the legal status of Syrian refugees and other refugees, as Jordan had prior experience hosting refugees, is explained. Jordan's refugee policies, along with the legal and social conditions in the camps it has established for refugees, are explained. This study analyzes the impact of Syrian refugees in Jordan on economic, social, and political security using qualitative research methods. The research was conducted through literature review, evaluation of official reports and statistical data, and examination of official sources and contracts. This study aims to familiarize readers with migration related concepts and theories and to provide a comprehensive analysis of the situation of Syrian refugees in Jordan. Furthermore, it aims to contribute to the literature by exploring the impact of this migration on Jordan's economy, politics, and society.