Din eğitiminde temsil keyfiyeti
The quality and method of representation in religious education
- Tez No: 989038
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: eğitim, din eğitimi, temsil, temsil ayetleri, temsil hadisleri, temsil niteliği, öğretim teknikleri, education, religious education, representation, representative verses, representative hadiths, quality of representation, teaching techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İnsanlık tarihi boyunca bilgi, değer ve inançların kuşaktan kuşağa aktarımında çeşitli yöntemler kullanılmış; bu süreçte özellikle temsil , hem zihinsel kavrayışı kolaylaştırması hem de soyut kavramları somutlaştırması açısından önemli bir yer tutmuştur. Din eğitimi alanında temsil, bireyin iman esaslarını anlaması, içselleştirmesi ve hayatına tatbik etmesi ve diğer insanların yaşamasına vesile olması açısından önemli bir kavram olmuştur. Bu araştırmada, din eğitiminde temsilin keyfiyeti (niteliği) ele alınarak, öğrenme üzerindeki etkisi ve öğrencinin aktif katılımını artırmaya yönelik çalışma yapılmıştır. Kur'an'dan seçilen temsil ayetleri ve Hz. Peygamber'in (sav) sözlü ve uygulamalı temsil örnekleri açıklama ve kaynaklarıyla birlikte sunulurken, eğitim açısından kullanımı ve uygulama örneklerine de yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, temsilin din eğitimindeki önemini vurgulamak, öğreticiye bu metodu bilinçli, etkili ve sistematik bir şekilde kullanma becerisi kazandırmak ve temsilin doğru kurgulandığında nasıl güçlü bir öğretim aracı olabileceğini göstermektir. Bu yönüyle çalışma, hem teorik bir kaynak hem de pratik bir rehber niteliği taşımakta; din eğitimi alanında temsile dayalı içerik üretimi ve öğretim süreçleri için zemin oluşturmaktadır. Bu çalışmanın, din eğitimi alanına mütevazı bir katkı sunmasını; temsil gücünün daha bilinçli ve etkin biçimde kullanılmasına vesile olmasını temenni ederim.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, various methods have been used to transmit knowledge, values, and beliefs from generation to generation. In this process, representation has held an important place as it facilitates mental comprehension and helps to concretize abstract concepts. In the field of religious education, representation has been a significant concept in enabling individuals to understand, internalize, and apply the principles of faith, as well as to inspire others to live accordingly. This research discusses the quality (nature) of representation in religious education, examining its impact on learning and its contribution to increasing students' active participation. Selected representative verses from the Qur'an and the Prophet Muhammad's (peace be upon him) verbal and practical examples of representation are presented with explanations and references, along with their educational use and application examples. The purpose of this study is to emphasize the importance of representation in religious education, to equip educators with the ability to use this method consciously, effectively, and systematically, and to demonstrate how representation, when properly structured, can serve as a powerful teaching tool. In this respect, the study serves both as a theoretical source and a practical guide, providing a basis for content development and teaching processes based on representation in religious education. It is hoped that this research will make a modest contribution to the field of religious education and help ensure that the power of representation is used more consciously and effectively.