Hekimin klinik ilaç araştırmalarından doğan hukuki sorumluluğu
Physician's legal responsibility arising from clinical medicine trials
- Tez No: 989037
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medeni hukuk, Civil law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Klinik araştırma, bir hastalığın veya tıbbi durumun teşhisinde, önlenmesinde veya tedavisinde bir ilacın ya da cihazın güvenliğini ve etkinliğini keşfetmeyi amaçlayan ve sistematik olarak ilerleyen bir süreçtir. Bu süreçte öncelikle, riskleri ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için klinik öncesi araştırmalar gerçekleştirilir. Klinik araştırmalarla devam eden süreçte yeni tıbbi ürünlerin yararlarının ve olumsuz yönlerinin ortaya çıkarılması hedeflenir. Bu çalışma, klinik ilaç araştırmalarında oluşabilecek zararlarda hekimin hukuki sorumluluğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede konuyla ilgili kanun, yönetmelik ve daha önce dava konusu olmuş ve sonuçlanmış benzer davalarda verilen kararlar değerlendirilmektedir. Çalışma bulgularına göre klinik ilaç araştırmaları sürecinde ortaya çıkabilecek zararlar, gönüllü/hastanın beden bütünlüğünün bozulmasıyla ilişkilendirilen maddi zararlar ile gönüllü/hastanın acı ve ızdırap çekmesi durumuyla ilişkilendirilen manevi zararlar olmak üzere, iki kategoride ele alınmaktadır. Klinik ilaç araştırmalarından doğan zararların hukuki boyutlarını esas alan düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle dava konusu zararların tazmininde, Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu'nu genel hükümleri uygulanmakta ve Yargıtay içtihatları da somut olaya göre yol gösterici olmaktadır. Klinik ilaç araştırmalarında ortaya çıkan zararların tazmini için gönüllü/hasta tarafından maddi ve manevi tazminat davalarının açılabilmesi mümkündür. Bu davalarda uygulanacak hükümler, süre ve ispat yükü gönüllü/hasta tarafından dayanılan sorumluluk hallerine göre değişmektedir. Maddi ve manevi tazminat davalarının görevli ve yetkili mahkemeleri ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun genel hükümlerince tespit edilir.
Özet (Çeviri)
Clinical research is a systematic process that aims to discover the safety and efficacy of a drug or device in the diagnosis, prevention or treatment of a disease or medical condition. In this process, pre-clinical research is first conducted to eliminate or minimize risks. In the process that continues with clinical research, it is aimed to reveal the benefits and negative aspects of new medical products. This study aims to reveal the legal liability of the physician for damages that may occur in clinical drug trials. In this framework, the relevant laws, regulations and decisions in similar cases that have been the subject of litigation and have been finalized are evaluated. According to the findings of the study, the damages that may arise in the process of clinical drug trials are considered in two categories: material damages associated with the impairment of the patient's/volunteer's physical integrity and moral damages associated with the patient's/volunteer's pain and suffering. Due to the lack of regulations based on the legal aspects of damages arising from clinical drug trials, the general provisions of the Civil Code and the Code of Obligations are applied in the compensation of the damages subject to the lawsuit, and the case law of the Court of Cassation provides guidance according to the concrete case. It is possible for the patient/volunteer to file material and moral damages lawsuits for the compensation of damages arising from clinical drug trials. The provisions, duration and burden of proof to be applied in these lawsuits vary according to the cases of liability relied upon by the patient/volunteer. The competent and authorized courts for material and moral damages are determined in accordance with the general provisions of the Code of Civil Procedure.