Din eğitiminde becerilerin gelişimine yönelik ‎kaynakların değerlendirilmesi: ‎Meta-tematik bir yaklaşım örneği
Evaluation of resources for the development of skills in religious education: ‎An example of a meta-themati̇c approach
  1. Tez No: 992489
  2. Yazar: ESMA GEZEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Religious education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Beceri temelli eğitim yaklaşımı, eğitim sürecinde bilgi ile davranış ‎arasındaki kopukluğu ortadan kaldırmayı amaçlayan çağdaş bir anlayışı temsil ‎etmektedir. Kasap-Meydan'ın (2023) değerlendirmelerine göre bu yaklaşım, ‎DKAB öğretim programlarında da öne çıkmış; öğrenmenin yalnızca bilişsel ‎düzeyde kalmaması, aynı zamanda öğrencilerin öğrendiklerini günlük yaşamda ‎eyleme dönüştürebilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle beceri temelli ‎eğitim, kalıcı öğrenmenin davranışa yansıması gerektiğini savunur.‎ Öğretim programlarının temel amacı ise Millî Eğitim Bakanlığı'nın eğitim sistemi ‎için belirlediği kalite çerçevesiyle uyumlu biçimde, bireylere bilgi, beceri ve ‎değerleri bütüncül şekilde kazandırmaktır. MEB'in (2018) yaklaşımına göre ‎programlarda yer alan konu içerikleri, hedeflenen kazanımlar ve öğretim ‎sürecinde uygulanacak yöntem-teknikler bu amaç doğrultusunda ‎planlanmaktadır. Böylece öğretim süreci, öğrencilerin hem bilişsel hem duyuşsal ‎hem de psikomotor yeterliklerini geliştirmeyi hedefleyen bir yapıya ‎kavuşturulmaktadır.‎ Bu çalışmanın amacı, din eğitiminde becerilerin gelişimine yönelik kaynakların ‎değerlendirilmesidir. Amaç ekseninde becerilerin gelişimine katkı sağlayan ‎araştırmaların meta analizi yapılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarının bir bütün ‎olarak değerlendirilebilmesi ve genellenebilmesi için meta analiz çalışmasına ‎ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden alan yazın ‎taraması yapılarak doküman analizi yöntemine başvurulmuştur. ‎ Araştırmanın birinci boyutunda literatür incelemesi yapılarak kavramlar ‎incelenmiş, öğretim programı içerisinde beceri eğitimine verilen önem ve ‎becerilerin kazandırılmasında kullanılan uygulama ve yöntemlere yer verilerek ‎araştırmamızı oluşturan meta analize değinilerekten kullanım alanları ve bu süreç ‎içerisinde yararlanılan meta analizden bahsedilerek ilgili literatür taramasına ‎geçilmektedir.‎ Çalışma sürecinde becerilerin kazandırılmasına yönelik kullanılacak yöntem ve ‎teknikler; doküman analizi ile elde edilmiş ve meta analiz yöntemiyle ‎incelenmiştir. Din eğitiminde becerisinin kazandırılması, öğrencilerin yetenekleri ‎ve ilgileri doğrultusunda kendi iş olanaklarını geliştirebileceklerinin farkına ‎varması açısından önemlidir. ‎
Özet (Çeviri)
The skills-based education approach represents a contemporary approach ‎that aims to eliminate the disconnect between knowledge and behavior in the ‎educational process. According to Kasap-Meydan's (2023) evaluations, this ‎approach has also become prominent in Religious Culture and Moral Education ‎‎(RKAB) curriculum, emphasizing that learning should not be limited to cognitive ‎levels but also that students should be able to translate what they learn into ‎action in daily life. Therefore, skills-based education advocates that lasting ‎learning should be reflected in behavior.‎ The primary objective of the curriculum is to provide individuals with ‎knowledge, skills, and values in a holistic manner, in line with the quality ‎framework established by the Ministry of National Education for the education ‎system. According to the Ministry of National Education's (2018) approach, the ‎subject content, targeted outcomes, and methods and techniques to be applied in ‎the curriculum are planned in line with this purpose. Thus, the teaching process is ‎structured to develop students' cognitive, affective, and psychomotor ‎competencies.‎ The purpose of this study is to evaluate resources for skill development in ‎religious education. A meta-analysis of studies that contribute to skill ‎development was conducted. A meta-analysis is needed to evaluate the research ‎results holistically and generalize them. This study utilizes document analysis, a ‎qualitative research method, through a literature review.‎ The first phase of the research examines concepts through a literature review. The ‎importance given to skills training within the curriculum and the practices and ‎methods used in acquiring skills are discussed. The meta-analysis that formed our ‎research is then addressed. The areas of application and the meta-analysis ‎utilized during this process are discussed, and the relevant literature review is ‎then conducted.‎ The methods and techniques to be used in acquiring skills during the study are as ‎follows: The data was obtained through document analysis and analyzed using ‎meta-analysis. Developing skills in religious education is important for students ‎to realize that they can develop their own employment opportunities in line with ‎their talents and interests.‎