Yabancı dil olarak Çince öğretiminde kültür aktarımı: Developing Chinese (发展汉语) ders kitabı seti örneği
Cultural transmission in teaching Chinese as a foreign language: The case of the Developing Chinese (发展汉语) textbook series
- Tez No: 989041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA GÖREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Developing Chinese, Çince, kültür, dil, kültür aktarımı, Developing Chinese, Chinese language, culture, language, cultural transmission
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Developing Chinese (发展汉语) ders kitabı setinde yer alan Çin kültür öğelerinin dil öğretimi bağlamında nasıl sunulduğunu ve işlendiğini analiz etmektedir. Kültürel unsurların dil eğitimi materyallerinde yer alması, dilin yanı sıra kültürel anlayışın da geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Çalışmada, ders kitaplarında yer alan metinler ve diyaloglar incelenerek Çin kültürüne dair hangi öğelerin vurgulandığı ve bu öğelerin dil öğrenme sürecine nasıl entegre edildiği değerlendirilmiştir. Dil öğretiminde kültürün rolü; dilin sadece dilbilgisi ve kelime bilgisiyle sınırlı bir yapı olmadığını, aynı zamanda dilin kültürel bir bağlam içinde anlam kazandığını vurgulamaktır. Kültür, dilin nasıl kullanıldığını, hangi bağlamlarda hangi ifadelerin tercih edildiğini ve dilin toplumsal normlara nasıl uyum sağladığını belirler. Dil öğretimine kültürel unsurların dahil edilmesi, öğrenicilerin dili gerçek yaşamda daha etkin bir şekilde kullanabilmesini sağladığı gibi kültürel farkındalığı oluşmuş ve iletişimde karşılaşabilecekleri kültürel farklılıklara daha hazırlıklı hale getirmektedir. Bu bağlamda, kültürün, dil öğretiminde merkezi bir rol oynadığı ve dilin öğrenilme sürecini zenginleştirdiği açıktır. Bu çalışmada, ders kitabı seti doküman inceleme yöntemiyle tespit edilerek, kültür aktarımı bağlamında incelenmiştir. Bu analiz, Çin kültürünün hangi yönlerinin vurgulandığını ve bu öğelerin dil öğretim sürecine nasıl entegre edildiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, ders kitaplarında sunulan kültürel temaların, öğrencilerin kültürel farkındalıklarını nasıl geliştirdiği ve Çin kültürünü nasıl temsil ettiği de değerlendirilmiştir. Çalışmada, Developing Chinese (发展汉语) ders kitabı setinin, Çin kültür aktarımına hizmet ettiği ancak sınırlı kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Tez, kültürel öğelerin dil eğitimi materyallerinde daha etkili bir şekilde yer alabilmesi için önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes how Chinese cultural elements are presented and incorporated within the Developing Chinese (发展汉语) textbook series in the context of language teaching. The inclusion of cultural components in language-learning materials contributes not only to linguistic competence but also to the development of cultural understanding. By examining the texts and dialogues in the textbooks, the study identifies which aspects of Chinese culture are emphasized and evaluates how these cultural elements are integrated into the language-learning process. The role of culture in language education highlights that language is not merely a system of grammar and vocabulary but gains its meaning within a cultural context. Culture determines how language is used, which expressions are preferred in specific situations, and how language aligns with social norms. Integrating cultural elements into language instruction enables learners to use the language more effectively in real-life situations, promotes cultural awareness, and prepares them to navigate cultural differences in communication. In this regard, it is evident that culture plays a central role in language teaching and enriches the overall language-learning experience. In this study, the textbook series was examined through document analysis to assess its approach to cultural transmission. The analysis reveals which aspects of Chinese culture are emphasized and how these elements are incorporated into the instructional process. It also evaluates how the cultural themes presented in the textbooks contribute to students' cultural awareness and represent Chinese culture. The findings indicate that while the Developing Chinese (发展汉语) series serves the purpose of transmitting Chinese culture, its cultural coverage remains limited. The thesis concludes with suggestions for more effective integration of cultural elements into language-teaching materials.