Osmanlının son dönemlerinde ailede din eğitimi
Religious education in the family during the late Ottoman period
  1. Tez No: 989040
  2. Yazar: KÜBRA DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı'da din eğitimi, ailede din eğitimi, terbiye kitapları, ilmihal, nasihatnâme, değerler eğitimi, sözlü kültür, Religious education in the Ottoman Empire, family-based religious education, moral education books, ilmihal, nasihatname, values education, oral tradition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ailede din eğitiminin yapısını, yöntemlerini ve araçlarını din eğtimi bağlamda incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Özellikle sözlü ve yazılı kültür unsurlarının, aile içi dinî öğrenme süreçlerine etkisi bu tezin temel araştırma konularını oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde geçmişten günümüze din eğitiminin taşıyıcı kurumu olan ailenin nasıl bir eğitim alanı olduğu, Osmanlı toplum yapısı içerisinde ne tür değerleri ve davranış kalıplarını çocuklara aktardığı, dönemin ilmihal, nasihatname ve ahlâk kitapları gibi kaynakları üzerinden detaylı biçimde analiz edilmiştir. Bu çerçevede hem geleneksel eğitim anlayışına ışık tutulmuş hem de modern pedagojik yaklaşımlarla karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın ailede din eğitimi alanına katkı sunmasını ve alandaki araştırmacılar için bir kaynak teşkil etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the structure, methods, and instruments of religious education within the family during the late Ottoman Empire in its educational context. In particular, the influence of oral and written cultural elements on religious learning processes within the family constitutes the central focus of this research. Throughout the study, the role of the family as not only a biological or economic unit but also a fundamental educational institution has been emphasized. The ways in which values and behavioral norms were transmitted to children within the Ottoman social structure were analyzed in depth through sources such as catechisms (ilmihals), books of advice (nasihatnames), and moral treatises. In this context, traditional educational approaches were illuminated and compared with modern pedagogical perspectives. I hope that this study will contribute to the field of religious education and serve as a valuable resource for future researchers.