Kayseri'de Osmanlı dönemi yapı kitabeleri
Ottoman period building tablets in Kayseri
- Tez No: 989053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kayseri, Epigrafi, Kitabe, Ottoman, Kayseri, Epigraphy, Inscription
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Türk-İslam mimarisinde; başta camiler olmak üzere mescit, medrese, mektep, çeşme, sebil, han, hamam, kervansaray, arasta, kale, köprü, kütüphane, tekke, zaviye veya türbe gibi farklı türde ve fonksiyondaki anıtsal yapıların çeşitli cephe veya birimlerinde konumlandırılan ve üzerinde yer aldığı çeşitli bilgilerle hem ait olduğu eseri tanıtan hem de yazıldığı dönemin siyasi ve ekonomik yapısına, teolojik kabullerine veya sanatsal beğenilerine ışık tutacak ipuçları ihtiva eden; konulacağı yere, malzemesine, hat türüne veya içeriğine göre değişiklik gösterebilen çeşitli formlardaki taş, mermer, tuğla, çini, ahşap, alçı, deri, kağıt veya madeni malzemeler üzerine makılî, kûfî, sülüs, muhakkak, tâlik veya rika gibi hat türlerinin kabartma, kakma, kalem işi, oyma veya kazıma tekniklerinin kullanılarak işlendiği kitabeler; hem sosyal bilimlere kaynaklık teşkil eden epigrafik birer belge hem dekoratif birer mimari unsur hem de hat sanatıyla da doğrudan ilişkili olduğu için birer sanat eseri olmuştur. Bu çalışmada Kayseri'de Osmanlı Dönemi'ne tarihlenen çeşitli yapı türlerine ait kitabelerin; malzeme, teknik ve süsleme özellikleri değerlendirilmiş ve büyük çoğunluğu manzum metinlerden oluşan bu kitabeler, orijinal metinleri ile birlikte verilerek Latinize edilmiştir. Bu çalışmada her ne kadar bölgesel ve dönemsel bir sınırlandırmaya gidilse de analiz edilen kitabe metinlerinin içeriklerinin zenginliği göstermiştir ki; Müslüman Türk insanı, bir süreklilik çizgisi üzerinde tekamülüne devam eden dini ve kültürel birikimini, edebi ve sanatsal bir yöntemle yansıtmayı ve aktarmayı tercih etmiştir. Kayseri'deki tarihi eserlere ilişkin pek çok araştırma olmasına karşın, Osmanlı Dönemi'ne ait kitabeleri kapsayan bütünlüklü bir akademik çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma sonucunda Kayseri'de Osmanlı Dönemi'ne ait 75 cami üzerinde 105 kitabe, 56 çeşme üzerinde 73 kitabe, 5 türbe üzerinde 6 kitabe, 5 eğitim yapısı üzerinde 6 kitabe ve zaviye, köprü, çarşı, hastane, kale, hamam, kervansaray veya kütüphane gibi 13 muhtelif yapı üzerinde 14 kitabe olmak üzere toplamda 154 yapı üzerinde yer alan 204 kitabe tespit edilmiştir. Ayrıca Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alınan 8 kitabe, yayın ve araştırmalarda geçen 30 kitabe ile geçmeyen 2 kitabe de katalog kapsamına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkish-Islamic architecture, monumental structures of different types and functions, such as mosques, prayer rooms, madrasas, schools, fountains, water dispensers, inns, bathhouses, caravanserais, bazaars, castles, bridges, libraries, tekkes, zawiyas or tombs, which are located on various facades or units of monumental structures of different types and functions, and which, with the various information they contain, both introduce the work to which they belong and contain clues that shed light on the political and economic structure, theological beliefs or artistic tastes of the period in which they were written; which may vary in terms of the location where they are placed, the material, and content. penwork, carving or engraving techniques. These inscriptions are epigraphic documents that serve as sources for the social sciences, decorative architectural elements, and works of art directly related to the art of calligraphy. This study evaluates the materials, techniques, and decorative features of inscriptions belonging to various types of structures dating from the Ottoman period in Kayseri. These inscriptions, the vast majority of which consist of rhymed texts, are presented alongside their original texts and have been transliterated into Latin script. Although this study is limited to a specific region and period, the richness of the analysed inscription texts demonstrates that the Muslim Turkish people preferred to reflect and convey their religious and cultural heritage, which continued to evolve along a line of continuity, through literary and artistic methods. Despite numerous studies on historical monuments in Kayseri, there has been no comprehensive academic study covering inscriptions from the Ottoman period. As a result of this study, 105 inscriptions were found on 75 mosques from the Ottoman period in Kayseri, 73 inscriptions on 56 fountains, 6 inscriptions on 5 tombs, 6 inscriptions on 5 educational structures, and 14 inscriptions on 13 various structures such as zawiyas, bridges, bazaars, hospitals, castles, bathhouses, caravanserais, or libraries, totalling 204 inscriptions on 154 structures. In addition, 8 inscriptions preserved at the Kayseri Archaeology Museum, 30 inscriptions mentioned in publications and research, and 2 inscriptions not mentioned in publications and research have also been included in the catalogue.