Anıta Desaı'nin Clear Lıght of Day (Günün Aydınlığı) romanında madunluğun izleri
Traces of subalternity in Anita Desai's Clear Light of Day
  1. Tez No: 989055
  2. Yazar: ŞEYDA NUR YORULMAZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postkolonyal feminizm, Maduniyet, Anita Desai, Clear Light of Day, Kadın Temsili, Postcolonial Feminism, Subalternity, Anita Desai, Clear Light of Day, Representation of Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güney Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Anita Desai'nin Clear Light of Day adlı romanını, sömürge sonrası Hindistan bağlamında kadın kimliği, maduniyet (subalternity) ve toplumsal cinsiyet ilişkileri ekseninde incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, romanda yer alan kadın karakterlerin ataerkil yapı ve sömürge sonrası tarihsel süreçte hangi söylemsel, mekânsal ve toplumsal mekanizmalar aracılığıyla görünmezleştirildiğini ve bu koşullar altında geliştirdikleri uyum ya da direnç stratejilerinin nasıl temsil edildiğini ortaya koymaktır. Tezin çıkış noktası, Clear Light of Day'in çoğunlukla bellek, aile yapısı ve bireysel psikoloji bağlamında değerlendirilmiş olmasına karşın, kadın karakterlerin sömürge sonrası toplumsal yapı içindeki konumlarının maduniyet perspektifiyle yeterince ele alınmamış olmasıdır. Bu doğrultuda çalışma, maduniyet kavramını sadece sınıfsal bir konum olarak değil, bilgiye erişimden, hareketlilikten ve temsil alanlarından dışlanma durumu olarak ele almaktadır. Araştırma, Gayatri Chakravorty Spivak'ın maduniyet kuramını merkezine almaktadır. Ranajit Guha'nın Madun Çalışmaları yaklaşımı, Homi K. Bhabha'nın tekinsizlik, melezlik ve taklitçilik kavramları, Chandra Talpade Mohanty'nin postkolonyal feminist eleştirileri, Edward W. Said'in temsil eleştirisi ile Dipesh Chakrabarty ve Frantz Fanon'un tarih, modernite ve sömürge sonrası özneye ilişkin görüşlerinden yararlanmaktadır. Analiz, başlıca kadın karakterler olan Bim, Tara, Mira-masi, Jaya, Sarla ve Benazir üzerinden yürütülmüştür. Kadınların sessizlik, bakım emeği, mekânsal sınırlandırma ve epistemik şiddet yoluyla nasıl madunlaştırıldıkları tartışılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, romandaki kadın karakterlerin sessizlik, bakım emeği ve mekânsal sınırlandırma yoluyla madunlaştırıldığını, bu sürecin ataerkil yapı ile sömürge sonrası tarihsel mirasın iç içe geçmesiyle yeniden üretildiğini göstermektedir. Sonuç olarak tez, Clear Light of Day'in postkolonyal feminist eleştiri açısından çok katmanlı ve güçlü bir anlatı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Anita Desai's Clear Light of Day within the context of postcolonial India, focusing on women's identity, subalternity, and gender relations. The primary aim of the study is to reveal the discursive, spatial, and social mechanisms through which female characters in the novel are rendered invisible within patriarchal structures and postcolonial historical processes, and to analyze how their strategies of adaptation or resistance are represented under these conditions. The thesis begins with the observation that, although Clear Light of Day has largely been interpreted through the lenses of memory, family structure, and individual psychology, the position of its female characters within postcolonial social formations has not been sufficiently examined from the perspective of subalternity. Accordingly, the study approaches subalternity not merely as a class position but as a condition characterized by exclusion from access to knowledge, mobility, and representation. The research is grounded primarily in Gayatri Chakravorty Spivak's theory of subalternity. It also draws on Ranajit Guha's Subaltern Studies approach, Homi K. Bhabha's concepts of unhomeliness, hybridity, and mimicry, Chandra Talpade Mohanty's postcolonial feminist critiques, Edward W. Said's analysis of representation, and the perspectives of Dipesh Chakrabarty and Frantz Fanon on history, modernity, and the postcolonial subject. The analysis focuses on the main female characters—Bim, Tara, Mira-masi, Jaya, Sarla, and Benazir. It examines how women are subalternized through silence, care labor, spatial restriction, and epistemic violence. The findings demonstrate that the marginalization of female characters in the novel is produced through silence, care work, and spatial confinement, and that this process is continuously reproduced through the interlocking effects of patriarchy and the postcolonial historical legacy. Ultimately, the thesis argues that Clear Light of Day offers a multilayered and powerful narrative from the perspective of postcolonial feminist criticism.