Materyalizmin sosyal medyada markaya yönelik tüketici davranışlarına etkisi: Gösterişçi tüketimin aracılık rolü
The effect of materialism on consumers' brand-related behaviours on social media: The mediating role of conspicuous consumption
  1. Tez No: 989070
  2. Yazar: MERVE ŞEYDA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Materialism, Conspicuous Consumption, Social Media, Consumption, Consumers' Brand-Related Behaviors on Social Media, COBRA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla gelişen dijital çağ ile birlikte sosyal medya faktörü günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve bireylerin tüketim davranışlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Günlük yaşamda materyalist değerlere verilen önemin artması ise bireylerin kimlik ve statülerini gösterişçi tüketim aracılığıyla ifade etme çabalarını tetiklemektedir. Sosyal medya platformları, bu davranışların görünürlüğünü ve yayılımını artırarak materyalist eğilimleri pekiştiren bir ortam sunmaktadır. Bu çalışma, materyalizmin sosyal medyada markaya ilişkin tüketici davranışlarına (katkı, tüketim, yaratıcılık) etkisini, gösterişçi tüketim aracılığıyla açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırmada, kartopu ve kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 18 yaş üzeri 515 kadın katılımcıdan çevrim içi anket (googleforms) yoluyla toplanan veriler analiz edilmiştir. Veri analizinin ilk aşamasında doğrulayıcı faktör analizi kullanılmış, ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik testleri yapılmıştır. Araştırma hipotezleri ise yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir. Analizler sonucunda materyalizmin iki boyutunun gösterişçi tüketimi pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Sosyal medyada markaya ilişkin sergilenen tüketici davranışlarında, materyalizmin başarı göstergesi olma boyutunun doğrudan bir etkisi bulunmazken, mutluluğa erişme boyutunun pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, gösterişçi tüketim davranışının da sosyal medya davranışlarını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, gösterişçi tüketimin, materyalist değerlerin sosyal medyada markaya yönelik tüketici davranışlarına etkisinde aracı rolü oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly developing digital age, social media has become an integral part of daily life and significantly influences individuals' consumption behaviors. The increasing importance given to materialistic values in daily life triggers individuals' efforts to express their identities and statuses through conspicuous consumption. Social media platforms provide an environment that reinforces materialistic tendencies by increasing the visibility and spread of these behaviors. This study aims to explain the effect of materialism on consumer behavior (contribution, consumption, creativity) related to brands on social media through conspicuous consumption. In the research, data collected from 515 female participants over the age of 18 via an online survey (Google Forms) using snowball and convenience sampling methods were analyzed. In the first stage of data analysis, confirmatory factor analysis was used, and reliability and validity tests of the scales were performed. The research hypotheses were tested using structural equation modeling. As a result of the analyses, it was determined that two dimensions of materialism positively influence conspicuous consumption. While the dimension of materialism as an indicator of success did not have a direct effect on consumer behavior exhibited towards brands on social media, the dimension of achieving happiness was found to have a positive effect. However, it has also been found that conspicuous consumption behavior influences social media behavior. Furthermore, it has been concluded that conspicuous consumption plays a mediating role in the influence of materialistic values on consumer behavior towards brands on social media.