Türk romanında Cem Sultan
Cem Sultan in Turkish novel
- Tez No: 989085
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cem Sultan, roman, tarihî roman, roman incelemesi, edebî temsil, Cem Sultan, novel, historical novel, novel analysis, literary representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Türk Romanında Cem Sultan adlı bu çalışma, Fatih Sultan Mehmet'in en küçük şehzadesi Cem Sultan'ın, Türk romanına nasıl yansıdığını ortaya koymayı amaçlayan bir temsil çalışmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Cem Sultan'ın roman türünde nasıl bir görünüm kazandığı ve hangi temalar etrafında ele alındığı ortaya koyulmuştur. Cem Sultan, ağabeyi II. Bayezid'le girdiği taht mücadelesini kaybetmesi ve on üç yıl süren esaret yaşamıyla toplumun hafızasında yer edinmiş bir şahsiyettir. Taht mücadelesi, sürgün yılları ve trajik ölümü yazarlar için dramatik bir anlatı kaynağı oluşturur. Onun ilgi çekici hayatı bağlamında; Batı'da esir tutulan bir Osmanlı şehzadesinin şahsında süregelen Doğu-Batı çatışması, kimlik arayışı, yalnızlık, gurbet gibi temaların işlenmesine imkân sağlar. Aynı zamanda bir şair olarak edebiyat sahasında yer alan Cem Sultan, ince yaratılışı ve aşk hayatıyla da dikkat çekicidir. Bu sebeple birçok yazar, romanlarında Cem Sultan'a yer vermiştir. Türk edebiyatında, 1948'den günümüze Cem Sultan'ı konu alan on dört roman tespit edilmiştir. Bu romanlarda Cem Sultan'ın yaşadığı trajediye odaklanıldığı görülmektedir. Çalışma Giriş ve Sonuç bölümleri hariç iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tarihî roman ve bu türün Türkiye'deki gelişimi ele alınmıştır. Cem Sultan'ı konu alan romanlarla birlikte onun yansıdığı diğer edebî türler ve eserlere yer verilmiştir. Cem Sultan'ın Hayatı-Edebî Kişiliği-Eserleri adlı bölümde Cem'in hayatına ve sanatçı yanına değinilmiştir. Cem Sultan Üzerine Yazılmış Olan Romanların İncelenmesi adlı ana bölümde eserler yapısal, biçimsel ve tematik açılardan incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise ortaya çıkan bulgular bir bütün olarak değerlendirilmiş, Cem Sultan'ın romanlarda nasıl temsil edildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study,“Cem Sultan in the Turkish Novel,”analyzes how Fatih Sultan Mehmet's youngest son is represented in Turkish fiction. It explores Cem Sultan's portrayal and the themes surrounding his life. Known for his failed power struggle against his brother, Bayezid II, and thirteen years of captivity, Cem Sultan remains a significant figure in collective memory. His exile and tragic death provide a dramatic narrative for authors, enabling the exploration of the East-West conflict, identity, loneliness, and longing. As a poet with a refined nature, Cem Sultan has inspired numerous literary works. Since 1948, fourteen Turkish novels have been identified that focus on his life, primarily emphasizing his personal tragedy. The study is organized into two main chapters. The introduction covers the development of the historical novel in Turkey and Cem Sultan's presence in other literary forms.“Cem Sultan's Life, Literary Personality, and Works,”details his biography and artistry. The subsequent chapter,“Analysis of Novels Written About Cem Sultan,”examines these works structurally and thematically. Finally, the conclusion synthesizes these findings to reveal the overall representation of Cem Sultan in the novel genre.