Karaciğer kanserinde MikroRNA-2110'un FOXM1 transkripsiyon faktörünün anlatımına etkisinin belirlenmesi
Determination of the MicroRNA-2110 effect on FOXM1 transcription factor expression in liver cancer
  1. Tez No: 989147
  2. Yazar: İREMNUR ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN BALÇIK, DR. İREM YALIM CAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler biyoloji, Molecular biology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Hepatosellüler Karsinom (HCC), karaciğer kanserinin en büyük alt grubunu oluşturmakta ve kansere bağlı ölümlerde üçüncü sırada yer almaktadır. Forkhead Box ailesinin üyesi olan FOXM1 transkripsiyon faktörü, hücre döngüsünde rol almaktadır ve çeşitli kanser türlerinde tümör progresyonu, hücre proliferasyonu ve metastaz süreçleriyle ilişkilendirilmektedir. FOXM1'in HCC gelişiminde onkogen olarak rol oynadığı belirlenmiştir. MikroRNA'lar (miRNA'lar), yaklaşık 20-23 nükleotid uzunluğunda, hedef mRNA'ların 3'UTR bölgelerine bağlanarak gen ifadesini baskılayan, post-transkripsiyonel düzeyden düzenleme sağlayan küçük kodlanmayan RNA molekülleridir. MiRNA-2110, kanserde potansiyel bir düzenleyici molekül olarak dikkat çeken, işlevi tam olarak aydınlatılmamış bir miRNA'dır. In-silico analizler, miRNA-2110'un FOXM1 geninin 3'UTR'sini hedeflediğini göstermektedir. Literatürde miRNA-2110'un HCC'deki fonksiyonu ve FOXM1 üzerindeki olası düzenleyici etkisine ilişkin veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada, miR-2110 transfekte edilmiş HCC hücrelerinde FOXM1 protein ifadesinin anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır. Bu amaçla FOXM1 3'UTR bağlanma bölgeleri içeren plazmid üzerinde bağlanma dizileri yönlendirilmiş mutasyon ile silinmiştir. Mutasyonlar, Sanger dizileme ile doğrulanmış ve hedef bölgelerin yapısal bütünlüğü analiz edilmiştir. FOXM1'in HCC üzerindeki etkileri ve mikroRNA-2110'un terapötik potansiyeli ele alındığında tez çalışması kapsamında, HCC progresyonunda önemli olan FOXM1 transkripsiyon faktörünün post-transkripsiyonel regülasyonunun miRNA-2110'nın direkt regülatör olarak rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) is the most prevalent primary liver cancer and the third most common cause of cancer-related mortality. Forkhead Box M1 (FOXM1), a member of the Forkhead Box family, is a transcription factor that involves cell cycle regulation and contributes to tumor progression, proliferation and metastasis in various cancer types. FOXM1 has been identified as an oncogene for the development of HCC. MicroRNAs (miRNAs) are small non-coding RNAs, 20-23 nucleotides in length, that provide post-transcriptional control by binding to the 3'UTR regions of mRNAs. MiRNA-2110 has a potential regulatory molecule in cancer, although its function has not yet been fully elucidated. In-silico analyses showed that the FOXM1 3'UTR region is a potential target of miR-2110. The function of miR-2110 in HCC and its regulatory effect on FOXM1 have not yet been defined in the literature. In this study, transfection of miR-2110 into HCC cell lines resulted in a significant decrease in FOXM1 protein expression. To further investigate this interaction, the predicted miR-2110 binding sites within the FOXM1 3′UTR were selectively deleted using site-directed mutagenesis method. The mutations were validated by Sanger sequencing, and the structural integrity of the target regions was analyzed. Considering the effects of FOXM1 on HCC and the therapeutic potential of miRNA-2110, the results of this thesis demonstrate that miR-2110 acts as a direct post-transcriptional regulator of FOXM1, highlighting its potential significance in the molecular regulation of HCC progression.