Doğumda uygulanan oksijen inhalasyonunun doğum sürecine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of oxygen inhalation applied in labour on the birth process
- Tez No: 989153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Delivery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, doğumda uygulanan oksijen inhalasyonunun doğum sürecine, anne memnuniyetine ve yenidoğan üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma, Mayıs 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında randomize kontrollü olarak yapıldı. Araştırmaya katılan 112 multipar gebe, oksijen ve kontrol grubu olarak randomize edildi. Her iki gruptaki gebelere“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“VAS”dolduruldurulduktan sonra order edilen sentetik oksitosin başlandı. Sadece“Oksijen Grubu”na alınan gebelere oksijen inhalasyonu 4L/dk başlanarak 10 dk devam ederek kapatıldı ve saat başı 10 dk süresince oksijen verilmesine doğumun 4. evresine kadar devam edildi. Her iki gruptaki gebelere 4-5, 6-7cm'de ve 8-10 cm'de“VAS”,“Doğum Takip Formu”dolduruldu. Araştırmaya alınan tüm annelere doğum yaptıktan hemen sonra doğum anını belirlemek için“VAS”,“Doğum Takip Formu”ve“Doğum Memnuniyet Ölçeği Kısa Formu (DMÖ-K)”dolduruldu. Oksijen grubundaki gebelerde, NST'de fetal taşikardi ve doğumun birinci evresi sonunda nefes almada rahatlama hissi oranının daha fazla olması; kontrol grubunda ise NST'de deselerasyon oranının fazla olması istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Oksijen grubundaki gebelerin; oksijen uygulanmasından memnuniyetlerinin %84.8 oranında olduğu, oksijenin rahatlatma durumu %81.9 oranında olduğu, sonraki doğumlarında da oksijen uygulmasını %68.6 oranında tercih ettiği ve doğum sürecindeki oksijen uygulmasını %72.4 oranında başka gebelere de önerdikleri görüldü. Oksijen grubunun Doğum Memnuniyet Ölçeği puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, doğum sırasında maternal oksijen desteğinin yenidoğan üzerinde klinik olarak belirgin bir fayda sağlamadığını ancak anne memnuniyeti ve oksijen satürasyonunu artırabileceğini göstermektedir. Gelecek çalışmalarda farklı oksijen uygulama süreleri, dozları ve primipar gebelerde etkileri araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of oxygen inhalation administered during labor on the labor process, maternal satisfaction, and neonatal outcomes. The research was carried out as a randomized controlled trial between May 2024 and May 2025. 112 multiparous pregnant women who participated in the study were randomly assigned to the oxygen and control groups. After both groups completed the“Introductory Information Form”and the“Visual Analogue Scale (VAS)”, synthetic oxytocin infusion was initiated. In the oxygen group, oxygen inhalation was administered at a flow rate of 4 L/min for 10 minutes and was repeated every hour for 10 minutes until the fourth stage of labor. For both groups, the“VAS”and“Labor Follow-up Form”were completed at 4–5 cm, 6–7 cm, and 8–10 cm of cervical dilation. Immediately after delivery, all participants completed the“VAS,”“Labor Follow-up Form,”and“Short Form of the Birth Satisfaction Scale (BSS-SF)”to determine their birth experiences. In the oxygen group, a higher rate of fetal tachycardia on NST and a greater feeling of breathing relief at the end of the first stage of labor were found to be statistically significant, whereas the control group had a higher rate of fetal decelerations on NST. Among the participants in the oxygen group, 84.8% reported being satisfied with the oxygen intervention, 81.9% stated that it provided a relaxing effect, 68.6% expressed that they would prefer oxygen administration in future deliveries, and 72.4% reported that they would recommend oxygen use to other pregnant women. The Birth Satisfaction Scale scores were significantly higher in the oxygen group compared to the control group. Further studies may investigate different oxygen application durations, doses, and their effects in primiparous pregnancies. Further studies may investigate effects of different oxygen administration durations, dosages, and applications among primiparous women.