Koah alevlenme ile acil servise başvuran hastalarda roma sınıflamasının validasyonu
Validation of the rome classification in patients presenting to the emergency department with copd exacerbation
- Tez No: 989163
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenmesi, Roma sınıflaması, acil servis, validasyon çalışması, mortalite, COPD exacerbation, Rome classification, emergency department, validation study, mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
KOAH Alevlenme ile Acil Servise Başvuran Hastalarda Roma Sınıflamasının Validasyonu Giriş ve Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kronik solunum semptomları ile karakterize alevlenmelerle seyreden yaygın bir hastalıktır. Roma sınıflaması ise KOAH alevlenmelerinin şiddetini kolay ölçülebilen nesnel değişkenler kullanarak tanımlamaktadır, ancak doğrulanması gerekmektedir. Bu araştırmayla Roma sınıflamasının uygulanabilirliği, mortalite ve kötü sonlanımı tahmin etmedeki başarısını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel, prospektif kohort olarak gerçekleştirilen bu araştırmada Şubat 2024 ile Haziran 2025 tarihleri arasında acil servise (AS) başvuran ve KOAH alevlenmesi tanısı alan hastalar değerlendirildi. Dahil edilen hastalar 30 gün sonrasında mortalite, servis veya yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı açısından sorgulandı. Roma sınıflamasına göre hafif, orta ve ağır KOAH alevlenmesi yaşayan hastalar 30 günlük mortalite, hastane yatışı, YBÜ yatışı ve non-invaziv / invaziv mekanik ventilasyon (NIMV/IMV) ihtiyacı açısından karşılaştırıldı. Aynı zamanda ciddi komplikasyon gelişimi açısından Roma sınıflaması DECAF skoru ile karşılaştırıldı. Bulgular: Acil servise başvuran ve KOAH alevlenmesi tanısı alan 253 hastanın yaşlarının medyan değeri 68 (IQR: 63-74) olarak saptandı. Hastaların 192'si (%75,9) erkek, 61'i (%24,1) kadındı. Hastaların % 23,7' si hafif, %63,6'sı orta ve %12,7'si ağır alevlenme grubunda yer aldı. Hafif alevlenme grubunda ölüm gözlenmezken; orta alevlenme grubunda 9 hasta (%5,6), ağır alevlenme grubunda 8 hasta (%25,0) öldü (p<0,001). Hafif alevlenme grubunda YBÜ yatışı ya da başvuruda NIMV/IMV ihtiyacı olmadı. Ağır alevlenme grubunda orta alevlenme grubuna kıyasla daha yüksek YBÜ yatışı (%34,4'e karşı %3,1 p<0,001), NIMV ihtiyacı (%78,1'e karşı %18,0 p<0,001) ve IMV (%21,9'a karşı %1,9 p<0,001) ihtiyacı saptandı. Ciddi komplikasyon için odds oranı; DECAF skoru <3 olması durumu referans alındığında, DECAF skoru ≥3 olması durumunda 3,2 (%95 GA: 1,36-7,23) olarak; Roma kriterlerinde hafif alevlenme referans alındığında, ağır alevlenme durumunda 11,6 (%95 GA: 2,84-47,63) olarak saptandı. Sonuç: Roma sınıflaması, mortalite, YBÜ'ye yatış ve NIMV veya IMV ihtiyacını tahmin etmede, alevlenme prognozunu öngörmede başarılıydı.
Özet (Çeviri)
Validation of the Rome Classification in Patients Presenting to the Emergency Department with COPD Exacerbation Introduction: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a common disease characterized by chronic respiratory symptoms and recurrent exacerbations. The Rome classification defines the severity of COPD exacerbations using easily measurable objective variables requiring validation. The aim of this study was to evaluate the applicability of the Rome classification and its performance in predicting mortality and adverse outcomes. Materials and Methods: This single-center, observational, prospective cohort study included patients who presented to the emergency department (ED) with a diagnosis of COPD exacerbation between February 2024 and June 2025. The included patients were evaluated for mortality, ward admission, or intensive care unit (ICU) admission within 30 days. Patients classified as having mild, moderate, or severe exacerbations according to the Rome classification were compared in terms of 30-day mortality, hospital admission, ICU admission, and the need for non-invasive/invasive mechanical ventilation (NIMV/IMV). Additionally, the Rome classification was compared with the DECAF score in predicting severe complications. Results: The median age of the 253 patients admitted to the emergency department and diagnosed with acute exacerbation of COPD was 68 years (IQR: 63–74). Of these patients, 192 (75.9%) were male and 61 (24.1%) were female. Of these, 23.7% were in the mild group, 63.6% in the moderate group, and 12.7% in the severe exacerbation group. No deaths occurred in the mild group, whereas 9 patients (5.6%) in the moderate group and 8 patients (25.0%) in the severe group died (p<0.001). In the mild group, neither ICU admission nor the need for NIMV/IMV was observed. Compared with the moderate group, the severe group had higher rates of ICU admission (34.4% vs. 3.1%, p<0.001), NIMV requirement (78.1% vs. 18.0%, p<0.001), and IMV requirement (21.9% vs. 1.9%, p<0.001). The odds ratios for severe complications were 3.2 (95% CI: 1.36–7.23) when the DECAF score ≥3 was compared with a DECAF score <3 as the reference, and 11.6 (95% CI: 2.84–47.63) when severe exacerbation according to the Rome criteria was compared with mild exacerbation as the reference. Conclusion: The Rome classification was successful in predicting mortality, ICU admission, and the need for NIMV or IMV, as well as predicting exacerbation prognosis.