Koah alevlenme ile acil servise başvuran hastalarda DECAF skoru ve prokalsitonin düzeyinin mortalite ve kötü sonlanımı öngörmedeki etkinliklerinin kıyaslanması
Comparison of the efficacy of DECAF score and procalcitonin level in predicting mortality and poor outcome in patients who present to the emergency department with COPD exacerbation
  1. Tez No: 880981
  2. Yazar: GÜLCAN CANDEMİR ERGENE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenme, DECAF skoru, prokalsitonin, risk yönetimi, acil servis, COPD exacerbation, DECAF score, procalcitonin, risk management, emergency department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
KOAH Alevlenme ile Acil Servise Başvuran Hastalarda DECAF Skoru ve Prokalsitonin Düzeyinin Mortalite ve Kötü Sonlanımı Öngörmedeki Etkinliklerinin Kıyaslanması Giriş ve Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), alevlenmelerle seyreden, artan ekonomik ve sosyal bir yük ile dünya çapında morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. KOAH alevlenmelerinin önemli bir kısmı acil servislere başvurmakta ve yönetiminde, prognoz belirlenmesinde çeşitli biyobelirteçler ve skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Bu araştırmada DECAF skoru ve prokalsitonin düzeyinin, çeşitli kötü sonlanımlar açısından prognostik performanslarını kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Mart 2019 ile Ocak 2022 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil servisinde retrospektif kohort yöntemle gerçekleştirildi. Araştırmaya KOAH alevlenme ile başvuran 18 yaş ve üstü tüm hastalar dahil edilirken; veri eksikliği olan veya prokalsitonin düzeyini etkileyebilecek ek durumları olan hastalar dışlandı. Araştırmada; başvurudaki ve 30 gün sonraki hastane bilgi sistemindeki kayıtlar incelenerek bu süre içindeki mortalite, acil servise yeniden başvuru, antibiyotik tedavi başlanma durumu, antibiyotik türü ve süresi, servise ve yoğun bakım ünitesine yatış bilgileri incelendi ve kayıt edildi. Bu verilere göre hastalarda DECAF skoru ve prokalsitonin düzeyinin kötü sonlanım ile olan ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Araştırmada KOAH alevlenme tanımına uyan 179 hasta incelendi; dışlama kriterleri sonrasında 130 hastanın verileri analiz edildi. 30 günlük süre sonunda hastaların 25'inde (%19) mortalite geliştiği, 37'sinin (%28,5) acil servise yeniden başvurduğu, bu başvuruların tümünün dispne nedeniyle olduğu, 14'ünün (%10,8) servis yatışının gerçekleştiği ve 13'ünün (%10,0) yoğun bakım ünitesine yattığı görüldü. Primer sonlanım noktası olan mortalite için çizilen ROC eğrilerine göre DECAF skoru için eğri altında kalan alan (EAA): 0,758 (%95 GA: 0,673-0,842) olarak bulunurken, prokalsitonin için EAA: 0,764 (%95 GA: 0,668-0,860) olarak bulundu. Mortalite tahmini için DECAF skoru ve prokalsitonin arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,927). Sonuç: KOAH alevlenme ile acil servise başvuran hastalarda mortalite açısından DECAF skoru ve prokalsitonin arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı, hem mortalitenin hem de yoğun bakım ünitesine yatış ihtiyacının dışlanmasında her iki prognostik belirtecin de yüksek negatif prediktif değer ile kullanılabileceği bulundu.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Efficacy of DECAF Score and Procalcitonin Level in Predicting Mortality and Poor Outcome in Patients Who Present to the Emergency Department with COPD Exacerbation Introduction: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a leading cause of morbidity and mortality worldwide, with exacerbations and an increasing economic and social burden. A significant portion of COPD exacerbations present to emergency departments (EDs), and various biomarkers and scoring systems are used in their management and prognosis determination. In this study, we aimed to compare the prognostic performance of DECAF score and procalcitonin level in terms of various poor outcomes. Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted at the ED of Kocaeli University Hospital between March 2019 and January 2022. While all patients aged 18 and over who presented with COPD exacerbation were included in the study, patients with missing data or additional conditions that could affect procalcitonin levels were excluded. In the study, the records in the hospital information system at the time of admission and 30 days later were evaluated. During this period; mortality data, re-admission to the ED, initiation of antibiotic treatment, type and duration of antibiotics, and admission to the ward and intensive care unit were recorded. According to these data, the relationship between DECAF score and procalcitonin level and poor outcome in patients were evaluated. Results: In the study, a total of 179 patients were evaluated who met the definition of COPD exacerbation. After exclusion criteria were implemented, data from 130 patients were analyzed. At the end of the 30-day period, 25 (19%) patients died, 37 (28.5%) patients re-admitted to the ED (all of these admissions were due to dyspnea), 14 (10.8%) patients were hospitalized and 13 patients (10.0%) were hospitalized to the intensive care unit. According to the ROC curves drawn for mortality; the area under the curve (AUC) for the DECAF score was found to be 0.758 (95% CI: 0.673 to 0.842), while the AUC for procalcitonin was found to be 0.764 (95% CI: 0.668 to 0.860). There was no statistically significant difference between DECAF score and procalcitonin in terms of mortality prediction (p=0.927). Conclusion: No statistically significant difference was observed between DECAF score and procalcitonin in terms of mortality in patients presenting to the emergency department with COPD exacerbation. It was found that both prognostic markers can be used with high negative predictive value for mortality and the need for admission to the intensive care unit.