Pediatrik hastalarda atopik dermatitin klinik ve laboratuvar bulgularının incelenmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings in pediatric patients with atopic dermatitis
- Tez No: 989173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM POLAT, DOÇ. DR. CEREN CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Family Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Atopik dermatit, Eozinofil, Polisensitizasyon, Spesifik IgE, Total IgE, Besin alerjisi, Deri hastalıkları, Dermatit-atopik, Çocuk hastalıkları, Asthma, Atopic dermatitis, Eosinophil, Polysensitization, Specific IgE, Total Ig E, Food hypersensitivity, Skin diseases, Dermatitis-atopic, Child diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Atopik dermatit, genellikle erken çocuklukta başlayan kronik, inflamatuvar bir deri hastalığıdır ve aile hekimliği pratiğinde yaygındır. Bu çalışmada, atopik dermatit tanısı almış çocuk hastalarda total IgE düzeyi, eozinofil sayısı ve spesifik IgE alt tipleri sonuçlarının; cinsiyet, başvuru yaşı, semptom başlangıç yaşı, astım tanısı ve duyarlılık fenotipleri ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular, immünolojik profille klinik seyir arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması ve immünolojik belirteçlerin klinik öngörü aracı olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışma, 01.09.2016–01.11.2024 tarihleri arasında İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniği'ne başvuran, atopik dermatit tanılı 0–18 yaş arası 190 çocuğun yaş, cinsiyet, başvuru yaşı, semptom başlangıç yaşı, astım tanısı gibi klinik verileri ile total IgE, eozinofil sayısı ve spesifik IgE f1, f2, f5 düzeyleri üzerinden değerlendirilmesiyle yürütüldü. Spesifik IgE sonuçlarına göre hastalar non-sensitize, monosensitize ve polisensitize olmak üzere üç fenotipe ayrıldı. Veriler istatistiksel analiz programı ile değerlendirildi; p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Astımı olan hastalarda total IgE düzeyleri anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Kız çocuklarında IgE ve f1 IgE düzeylerinin daha düşük seyretmektedir. Semptom başlangıç yaşı ile total IgE arasında pozitif, spesifik IgE'ler ile negatif korelasyon saptanmıştır. Polisensitize hastalarda hem IgE düzeyleri daha yüksek hem de semptomlar daha erken başlamaktadır. Sonuç: Bu çalışma, atopik dermatitli çocuklarda immünolojik belirteçler ile klinik özellikler arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Astımlı olgularda total IgE düzeylerinin yüksek bulunmuştur. Semptom başlangıç yaşının IgE düzeyleriyle olan korelasyonu, immün yanıtın şiddetiyle erken klinik bulgularla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Polisensitize hastalarda hem total IgE düzeylerinin daha yüksek hem de semptomların daha erken başlaması, duyarlılık fenotiplerinin hastalık seyrini etkileyebileceğini göstermektedir. Kız çocuklarında total IgE ve f1 düzeylerinin daha düşük seyretmesi, cinsiyete bağlı immün yanıt farklılıklarını düşündürmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, immünolojik belirteçlerin klinik öngörüde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Atopic dermatitis is a chronic inflammatory skin disorder typically beginning in early childhood and frequently seen in family practice. This study aimed to evaluate the relationship between total IgE levels, eosinophil counts, and specific IgE subtypes with clinical parameters such as sex, age at admission, symptom onset age, asthma diagnosis, and sensitization phenotypes in pediatric patients with atopic dermatitis. Materials and methods: This retrospective cross-sectional study was conducted using the clinical and laboratory data of 190 children aged 0–18 years who were diagnosed with atopic dermatitis and attended the Pediatric Allergy and Immunology Clinic of Istanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 01.09.2016 and 01.11.2024.The patients were evaluated based on age, gender, age at presentation, age of symptom onset, and asthma diagnosis, along with total IgE, eosinophil counts, and specific IgE levels f1, f2, and f5. Based on specific IgE results, patients were categorized into non-sensitized, mono-sensitized, and poly-sensitized. Data were analyzed using a statistical analysis tool with p<0.05 considered statistically significant. Results: Total IgE levels were found to be significantly higher in patients with asthma. IgE and f1 IgE levels tended to be lower in female patients. Symptom onset age showed a positive correlation with total IgE and a negative correlation with specific IgEs. Poly-sensitized patients had both higher IgE levels and earlier symptom onset. Conclusion: This study reveals correlations between immunological markers and clinical features in pediatric atopic dermatitis. Total IgE elevation in asthma cases, earlier symptom onset with high IgE, and poly-sensitization suggest a more intense immune response. Lower IgE levels in girls may reflect sex-based immune variation. These findings support the use of immunological markers in clinical prediction.