Geriatrik yaş grubunda kolorektal kanser tarama ve takip amacıyla kolonoskopi yapılan hastalarda anestezi şeklinin kolonoskopi kalitesi ve histopatolojik verilere etkisi
- Tez No: 989186
- Danışmanlar: DR. LEVENT UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, kolonoskopi, polip, adenom, Colorectal cancer, colonoscopy, polyp, adenoma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Kaliteli bir kolonoskopi kolorektal kanser tanı, tedavi ve takibinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda geriatrik yaş grubunda kolorektal kanser tanı ve takibi amacıyla yapılan kolonoskopilerde bilinçli sedasyon veya sedoanaljezi kullanımının kolonoskopi kalite indikatörlerine etkisini araştırdık. Gereç ve yöntem: Retrospektif olarak kurgulanan çalışmamıza Aralık 2013-Eylül 2023 tarihleri arasında S.B.Ü İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'nde kolorektal kanser tanı ve takip amacıyla kolonoskopi yapılan geriatrik yaş grubu hastaları dahil edildi. Hastaların kolonoskopi sonuçları, patoloji sonuçları ve anestezi bilgileri toplandı. Bu bilgiler eşliğinde bilinçli sedasyon ya da sedoanaljezi eşliğinde kolonoskopi yapılan hastalar yaş, cinsiyet, polip sayısı, polip patolojisi, polip lokalizasyonu, polip çapı, çekum entübasyonu ve tamamlanamayan kolonoskopi sebebi açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 772 hastanın 193'ünde polip saptandığı görüldü. Kolonoskopinin anestezi eşliğinde yapılması yüksek çekum entübasyon oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Erkek cinsiyete sahip hastalarda polip ve adenom saptanma oranı istatistiksel olarak yüksek saptandı. Polip çapının artışı ile displazi şiddetinin artışı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Kolonoskopi tamamlanamama sebebi açısından karşılaştırma yapıldığında ise bilinçli sedasyonda grubunda hasta intoleransı, sedoanaljezi grubunda ise yetersiz kolon temizliğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Tartışma ve sonuç: Kolonoskopinin anestezi eşliğinde yapılması polip ve adenom tespit oranında anlamlı değişikliğe neden olmasa da çekum entübasyon oranını anlamlı bir şekilde yükseltmektedir ve kolonoskopi kalitesini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Colonoscopy has a very important place in the diagnosis, treatment and follow-up of colorectal cancer. In our study, we investigated the effect of the use of conscious sedation or sedoanalgesia on colonoscopy quality indicators in colonoscopies performed for the diagnosis and follow-up of colorectal cancer in the geriatric age group. Materials and methods: Geriatric age group patients who underwent colonoscopy for colorectal cancer diagnosis and follow-up at S.B.Ü İzmir Tepecik Training and Research Hospital General Surgery Endoscopy Unit between December 2013 and September 2023 were included in our retrospective study. Colonoscopy results, pathology results and anesthesia information of the patients were collected. Based on this information, patients who underwent colonoscopy with conscious sedation or sedoanalgesia were compared in terms of age, gender, number of polyps, polyp pathology, polyp localization, polyp diameter, cecal intubation and the reason for incomplete colonoscopy. Results: Polyps were detected in 193 of 772 patients included in the study. Performing colonoscopy under anesthesia was found to be statistically significant in terms of high cecal intubation rate. The detection rate of polyps and adenomas was found to be statistically higher in male patients. No statistically significant relationship was found between the increase in polyp diameter and the increase in dysplasia severity. When comparison was made in terms of the reason for not completing the colonoscopy, a statistically significant difference was found in patient intolerance in the conscious sedation group and insufficient colon cleansing in the sedoanalgesia group. Discussion and conclusion: Although performing colonoscopy under anesthesia does not cause a significant change in the polyp and adenoma detection rate, it significantly increases the cecum intubation rate and improves the quality of colonoscopy.