Geriatrik hastalardaki kolonoskopi bulgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of colonoscopy findings in geriatric patients
  1. Tez No: 1008120
  2. Yazar: ERHAN TUĞBERK GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, Colonoscopy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç; Kolonoskopi, alt gastrointestinal sistem (GİS) hastalıklarının tanı ve tedavisinde en önemli endoskopik yöntemlerden biridir. Geriatrik popülasyonda gastrointestinal sistem hastalıklarının sıklığının artması nedeniyle kolonoskopik değerlendirme klinik açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada geriatrik hastalarda gerçekleştirilen kolonoskopilerin endikasyonlarının, kolonoskopik bulgularının ve histopatolojik sonuçlarının değerlendirilmesi; ayrıca yaş, cinsiyet, ek hastalık ve laboratuvar parametreleri gibi klinik parametrelerin kolonoskopik ve histopatolojik bulgular ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem; Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, 01.01.2021 – 31.12.2024 tarihleri arasında İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Endoskopi Ünitesi'nde kolonoskopi işlemi yapılan 65 yaş ve üzeri hastalar dahil edilmiştir. Hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranmış ve çalışma kriterlerini karşılayan toplam 220 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, kolonoskopi endikasyonları, kolonoskopi yeterliliği, kolonoskopik bulguları, biyopsi sonuçları ve laboratuvar parametreleri retrospektif olarak değerlendirilmiş; bu değişkenler ile kolonoskopik ve histopatolojik bulgular arasındaki istatistiksel ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular; Çalışmaya dahil edilen 220 hastanın %51,8'i kadın, %48,2'si erkek olup hastaların yaş ortalaması 73,2 ± 6,1 yıl olarak saptanmıştır. Hastaların %86,8'inde en az bir komorbid hastalık bulunmuş olup en sık eşlik eden hastalıkların hipertansiyon (HT) (%71,2) ve diabetes mellitus (DM) (%49,2) olduğu belirlenmiştir. Kolonoskopi endikasyonları incelendiğinde en sık malignite araştırılması (%43,2) ve anemi etiyolojisinin araştırılması (%25,9) amacıyla işlem yapıldığı görülmüştür. Kolonoskopi yapılan hastaların %71,4'ünde en az bir patolojik bulgu saptanmış olup en sık kolonoskopik bulgunun polip varlığı (%59,2) olduğu belirlenmiştir. Bunun dışında divertikül (%29,9), hemoroid (%28) ve kitle (%11,5) gibi patolojik bulgular da saptanmıştır. Kolonoskopi işlemlerinin %56,8'inin yetersiz olduğu görülmüş ve yetersiz kolonoskopilerin en sık nedeninin %90,4 oranı ile yetersiz bağırsak hazırlığı olduğu belirlenmiştir. Yaş grupları değerlendirildiğinde ≥75 yaş grubunda kolonoskopide patolojik bulgu saptanma oranının ≥ 65–<75 yaş grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,004). Biyopsi sonuçları incelendiğinde adenokarsinom görülme oranının ≥75 yaş grubunda anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,04). Cinsiyetler arasında yapılan karşılaştırmada erkek hastalarda kolonoskopide kitle saptanma oranının kadın hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,02). Bununla birlikte kolonoskopi yeterliliği açısından erkek hastalarda yetersiz kolonoskopi oranının daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,001). Laboratuvar parametreleri incelendiğinde CRP (C-Reaktif Protein) düzeyi ile kolonoskopide patolojik bulgu varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmış olup CRP düzeyi arttıkça kolonoskopide patolojik bulgu saptanma oranının arttığı görülmüştür (p=0,04). Ayrıca CRP düzeyi ile kolonoskopide kitle varlığı (p=0,008), biyopsi yapılma oranı (p=0,03) ve adenokarsinom varlığı (p=0,002) arasında da anlamlı ilişki saptanmıştır. Anemi ve CRP düzeyine göre oluşturulan risk grupları değerlendirildiğinde riskli grupta kolonoskopide kitle saptanma oranı (%23,3) risksiz gruba (%2,3) göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,01). Benzer şekilde riskli grupta adenokarsinom görülme oranının (%34,5) risksiz gruba (%3,6) göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,003). Sonuç; Geriatrik hastalarda kolonoskopi, kolorektal patolojilerin tanısında yüksek tanısal değere sahip önemli bir yöntemdir. Çalışmamızda ileri yaş ve erkek cinsiyetin kolorektal neoplazi açısından risk artışı ile ilişkili olabileceği görülmüştür. Ayrıca CRP yüksekliği ile kolonoskopide patolojik bulgu, kitle varlığı ve adenokarsinom arasında anlamlı ilişki saptanmış olup sistemik inflamasyonun kolorektal malignite açısından önemli bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte anemi ve yüksek CRP birlikteliğinin kolorektal malignite açısından artmış risk ile ilişkili olabileceği görülmüş olup geriatrik hastalarda kolonoskopi değerlendirmesinde klinik ve laboratuvar parametrelerinin birlikte ele alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Colonoscopy is one of the most important endoscopic methods for the diagnosis and treatment of lower gastrointestinal tract diseases. Due to the increasing prevalence of gastrointestinal diseases in the geriatric population, colonoscopic evaluation has significant clinical importance. The aim of this study was to evaluate the indications, colonoscopic findings, and histopathological results of colonoscopies performed in geriatric patients, and to investigate the relationships between colonoscopic and histopathological findings and clinical parameters such as age, sex, comorbidities, and laboratory parameters. Materials and Methods: In this retrospective cross-sectional study, patients aged 65 years and older who underwent colonoscopy at the Endoscopy Unit of the Gastroenterology Clinic of İstanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2021 and December 31, 2024 were included. Patient records were retrospectively reviewed through the hospital information management system, and a total of 220 patients who met the study criteria were included in the analysis. Demographic characteristics, comorbid diseases, colonoscopy indications, colonoscopy adequacy, colonoscopic findings, biopsy results, and laboratory parameters were evaluated retrospectively. Statistical associations between these variables and colonoscopic and histopathological findings were analyzed. Results: Of the 220 patients included in the study, 51.8% were female and 48.2% were male, with a mean age of 73.2 ± 6.1 years. At least one comorbid disease was present in 86.8% of the patients, with hypertension (71.2%) and diabetes mellitus (49.2%) being the most common comorbidities. The most frequent indications for colonoscopy were investigation of malignancy (43.2%) and evaluation of the etiology of anemia (25.9%). At least one pathological finding was detected in 71.4% of the patients undergoing colonoscopy, with polyps being the most common finding (59.2%). Other pathological findings included diverticula (29.9%), hemorrhoids (28%), and masses (11.5%). Inadequate colonoscopy was observed in 56.8% of the procedures, and the most common cause of inadequacy was insufficient bowel preparation (90.4%). When age groups were evaluated, the rate of pathological findings on colonoscopy was significantly higher in patients aged ≥75 years compared to those aged ≥ 65–<75 years (p=0.004). Histopathological evaluation showed that the rate of adenocarcinoma was significantly higher in the ≥75 age group (p=0.04). Comparison by sex revealed that the rate of mass detection on colonoscopy was significantly higher in male patients compared to female patients (p=0.02). In addition, the rate of inadequate colonoscopy was higher in male patients (p=0.001). Laboratory analysis demonstrated a significant association between CRP levels and the presence of pathological findings on colonoscopy, with higher CRP levels associated with increased detection of pathological findings (p=0.04). Furthermore, CRP levels were significantly associated with the presence of masses (p=0.008), biopsy rates (p=0.03), and adenocarcinoma (p=0.002). When risk groups were formed according to anemia and CRP levels, the rate of mass detection on colonoscopy was significantly higher in the high-risk group (23.3%) compared to the low-risk group (2.3%) (p=0.01). Similarly, the rate of adenocarcinoma was significantly higher in the high-risk group (34.5%) compared to the low-risk group (3.6%) (p=0.003). Conclusion: Colonoscopy is an important diagnostic method with high diagnostic value in detecting colorectal pathologies in geriatric patients. In this study, advanced age and male sex were associated with an increased risk of colorectal neoplasia. In addition, elevated CRP levels were significantly associated with pathological findings, mass lesions, and adenocarcinoma detected during colonoscopy, suggesting that systemic inflammation may be an important marker for colorectal malignancy. Furthermore, the coexistence of anemia and elevated CRP levels may be associated with an increased risk of colorectal malignancy. These findings indicate that clinical and laboratory parameters should be evaluated together during colonoscopic assessment in geriatric patients.