Acil servisteki geriatrik hastalarda hastane içi prognozu tahmin etmede kan gazı, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin etkileri
The effects of blood gas, hematological, and biochemical parameters on predicting in-hospital prognosis in geriatric patients in the emergency department
  1. Tez No: 989185
  2. Yazar: SEVİNÇ YAVUZ CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİMŞEK ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı hasta, Mortalite, Polifarmasi, Kronik hastalıklar, Kan parametreleri, Elderly patient, Mortality, Polypharmacy, Chronic diseases, Blood parameters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşlı nüfusun artışıyla birlikte acil servislere başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların oranı giderek yükselmekte olup, bu hasta grubunda mortalite riski genç popülasyona kıyasla daha yüksek seyretmektedir. Yaşlı hastalarda çoklu kronik hastalıkların varlığı, polifarmasi ve fizyolojik rezervlerin azalması, klinik seyri ve prognozu olumsuz yönde etkilemektedir. Acil servislerde hızlı ve doğru karar verme gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda, mortalite riskinin başvuru anında öngörülebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalardaki kan gazı, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin mortalite ve prognoz üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma prospektif olarak 01.05.2025 ile 01.08.2025 tarihleri arasında acil servise başvurup hospitalize edilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 750 hasta ile gerçekleştirildi. Hastaların ilk geliş değerlendirmesinin ardından kan parametreleri, kronik hastalıkları ve kullandığı ilaçlar kaydedildi. Çalışmamıza toplam 750 hasta alındı. Hastaların, 417'sinin (%55,6) erkek ve 333'ünün (%44,4) kadın olduğu görüldü. Çalışmaya dahil edilen hastalar“taburcu”ve“eksitus”olarak iki sınıfa ayrıldı. 642 (%85,6) hastanın taburcu, 108 (%14,4) hastanın ise eksitus olduğu belirlendi. Bu dağılıma göre mortalite oranı yüzde 14,4 olarak hesaplandı. Hastalar yaşlarına göre ise üç grupta incelendi. Buna göre 65–74 yaş aralığında 347 (%46,3) hasta, 75–84 yaş aralığında 291 (%38,8) hasta ve 85 yaş ve üzerinde 112 (%14,9) hasta bulunmaktadır. Çalışmamız sonucunda erkek cinsiyet, kalp yetmezliği, KAH veya malignite varlığı gibi klinik değişkenlerle; CRP, BUN, laktat ve direkt bilirubin parametrelerinin mortalite ile güçlü ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the increase in the elderly population, the proportion of patients aged 65 years and older presenting to emergency departments has been steadily rising, and mortality risk in this patient group is higher compared to the younger population. The presence of multiple chronic diseases, polypharmacy, and decreased physiological reserves in elderly patients adversely affect the clinical course and prognosis. Considering the need for rapid and accurate decision-making in emergency departments, predicting mortality risk at the time of presentation is of great importance. The aim of this study was to investigate the effects of blood gas, hematological, and biochemical parameters on mortality and prognosis in patients aged 65 years and older presenting to the emergency department. This prospective study was conducted between 01.05.2025 and 01.08.2025 with 750 patients who presented to the emergency department, were hospitalized, and met the inclusion criteria. Following the initial evaluation at presentation, patients' blood parameters, chronic diseases, and the medications they were using were recorded. A total of 750 patients were included in the study. Of these patients, 417 (55.6%) were male and 333 (44.4%) were female. The patients were divided into two groups as“discharged”and“deceased”. It was determined that 642 patients (85.6%) were discharged and 108 patients (14.4%) died. Accordingly, the mortality rate was calculated as 14.4%. Patients were also analyzed in three age groups: 347 patients (46.3%) were aged 65–74 years, 291 patients (38.8%) were aged 75–84 years, and 112 patients (14.9%) were aged 85 years and older. As a result of our study, male sex; clinical variables such as the presence of heart failure, coronary artery disease, or malignancy; and the parameters CRP, BUN, lactate, and direct bilirubin were found to be strongly associated with mortality.