EGCG yüklü pemetrekset konjuge silika nanoparçaciklarin sentezi ve antikanser aktivitesinin belirlenmesi
Synthesis of EGCG loaded pemetrexed conjugated silica nanoparticles and investigation of anticancer activity
- Tez No: 989187
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN İLKER MEDİNE, PROF. DR. YASEMİN PARLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Biyoteknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Chemistry, Biotechnology, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Mezoporlu silika, Anticancer, Carcinoma-non small cell-lung, Mesoporous silica
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte, akciğer kanseri hala büyük bir sağlık tehdidi ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmakta, mevcut tedavi yöntemlerinin sınırlamaları, yeni ve etkili stratejilerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu tez çalışmasında, akciğer kanseri tedavisi için umut verici bir yaklaşım olarak, Epigallokateşin-3-Gallat (EGCG) yüklü ve Pemetrekset (PEM) konjuge edilmiş mezopor silika nanoparçacıklar (MSN) tasarlanmış ve karakterize edilmiştir. Tez çalışması kapsamında MSN'ler sentezlenmiş ve dinamik ışık saçılımı (DLS) ile ortalama boyutları 156,3±13 nm, transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ile ise yaklaşık 50 nm olarak belirlenmiştir. Nanoparçacıkların yüzeyi PEM konjugasyonu için APTES ile modifiye edilmiştir. Daha sonra, EGCG, MSN'lere enkapsüle edilmiş ve enkapsülasyon verimliliği %78,77± 6,01 olarak bulunmuştur. EGCG yüklü MSN'lerin dış yüzeyine PEM konjuge edilmiş ve konjugasyon verimliliği %60,34±10,15 olarak ölçülmüştür. Konjugasyonu doğrulamak amacıyla FTIR ve XPS'te molekülün karakteristik değişimleri incelenmiştir. EGCG salım çalışmaları, pH 5,4 ve 7,4 olmak üzere iki farklı pH'da gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, EGCG'nin 72. saatte pH 5,4'te %65, pH 7,4'te ise %54,73 oranında salındığını göstermiştir. Salım deneyleri sırasında PEM'in nanoparçacıklardan ayrılmadığı gözlemlenmiştir. Hazırlanan nanoparçacıkların sitotoksik ve apoptotik etkileri, A549 (insan akciğer karsinoma) ve BEAS-2B (insan normal bronşiyal epitel) hücreleri üzerinde incelenmiştir. Geliştirilen MSN-EGCG-PEM nanoparçacık sistemi, hem güçlü bir sitotoksik etki göstererek kanserli A549 hücrelerinde yüksek oranda apoptozu indüklemiş hem de normal hücrelere kıyasla belirgin bir seçicilik sergilemiştir. Bu çalışmanın sonuçları, EGCG yüklü ve PEM kojuge MSN'lerin, akciğer kanseri tedavisinde potansiyel bir nano taşıyıcı sistem olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle, pH'a duyarlı ilaç salımı ve hedeflenmiş ilaç dağıtımı, tedavi etkinliğini artırma ve yan etkileri azaltma potansiyeli sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globally, lung cancer remains a major health threat and serious public health problem, and the limitations of current treatment methods necessitate the development of new and effective strategies. This study presents the design and characterization of mesoporous silica nanoparticles (MSN) loaded with Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) and conjugated with pemetrexed (PEM) as a promising strategy for the treatment of lung cancer. MSNs were synthesized, and their average size was determined to be 156.3±13 nm by dynamic light scattering (DLS) and approximately 50 nm by transmission electron microscopy (TEM). The surfaces of the nanoparticles were modified with APTES for PEM conjugation. EGCG was then encapsulated into MSNs, and the encapsulation efficiency was found to be 78.77± 6.01%. PEM was conjugated to the outer surface of EGCG-loaded MSNs, and the conjugation efficiency was measured as 60.34±10.15%. The characteristic changes in the molecule were examined using FTIR and XPS to verify the conjugation. Drug release experiments were conducted at two distinct pH levels: 5.4 and 7.4. The results showed that EGCG was released 65.00% at pH 5.4 and 54.73% at pH 7.4 for 72 h. PEM was not separated from the nanoparticles during the release experiments. The cytotoxic and apoptotic effects of the prepared nanoparticles were investigated using A549 (human lung carcinoma) and BEAS-2B (human normal bronchial epithelial) cells. The MSN-EGCG-PEM nanoparticle system exhibited significant cytotoxicity, effectively inducing a high rate of apoptosis in A549 cancer cells while demonstrating notable selectivity in comparison to normal cells. The results of this study suggest that EGCG and PEM can be used as potential nanocarrier systems for the treatment of lung cancer. In particular, pH-sensitive drug release and targeted drug delivery offer the potential to improve treatment efficacy and reduce the side effects.