Ruhsal bozukluğu olan bireylerin birincil bakım verenlerinde kendini damgalama ile yalnızlık ve dini başa çıkma arasındaki ilişki
The relationship between self-stigma, loneliness, and religious coping in primary caregivers of individuals with mental disorders
- Tez No: 989300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ÇİYDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kendini Damgalama, Yalnızlık, Dini Başa Çıkma, Bakım Veren, Ruhsal Bozukluk, Self-Stigma, Loneliness, Religious Coping, Caregiver, Mental Disorder, Self stigmatization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ruhsal bozukluğu olan bireylerin birincil bakım verenlerinde yalnızlık ve dini başa çıkma ile kendini damgalama arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 1 Ocak–30 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir üniversite hastanesinin psikiyatri servisi ve polikliniklerine başvuran ruhsal bozukluğu olan bireylerin birincil bakım verenleri oluşturmuştur. Örneklemi ise araştırmaya alınma ölçütlerini karşılayan 302 birincil bakım veren oluşturmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Kendini Damgalama Ölçeği-Aile Formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği-Kısa Formu ve Dini Başa Çıkma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Katılımcıların kendini damgalama, yalnızlık, olumlu ve olumsuz dini başa çıkma puan ortalamalarının sırasıyla 32,87±8,85, 10,09±2,44, 20,95±3,93 ve 4,26±1,73 olduğu bulunmuştur. Kendini damgalama ile yalnızlık ve olumsuz dini başa çıkma arasında pozitif yönde, olumlu dini başa çıkma ile negatif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra, bazı sosyodemografik özelliklerin kendini damgalamayı etkileyen değişkenler olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları ruhsal bozukluğu olan bireylerin birincil bakım verenlerinde sosyodemografik özelliklerin yanı sıra yalnızlık, olumlu dini başa çıkma ve olumsuz dini başa çıkmanın önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between self-stigma, loneliness, and religious coping among primary caregivers of individuals with mental disorders. The population of the research consisted of primary caregivers of individuals with mental disorders who applied to the psychiatry service and outpatient clinics of a university hospital in Istanbul between January 1 and July 30, 2025. The sample included 302 primary caregivers who met the inclusion criteria. Data were collected using the Information Form, the Self-Stigma Scale-Family Form, the UCLA Loneliness Scale-Short Form, and the Religious Coping Scale. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis were used in data analysis. The mean scores of participants for self-stigma, loneliness, positive religious coping, and negative religious coping were found to be 32.87±8.85, 10.09±2.44, 20.95±3.93, and 4.26±1.73, respectively. A positive significant correlation was found between self-stigma, loneliness, and negative religious coping, while a negative significant correlation was found between self-stigma and positive religious coping. In addition, some sociodemographic variables were found to be factors affecting self-stigma. The results of the study reveal that, in addition to sociodemographic factors, loneliness, positive religious coping, and negative religious coping play an important role in self-stigma among primary caregivers of individuals with mental disorders.