Mikroplastik degredasyonu yapabilen bakteriyel suşların araştırılması
Investigation of bacterial strains capable of microplastic degradation
  1. Tez No: 989320
  2. Yazar: İLKNUR ERKILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ARTAN ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Mikroplastik kirliliği, Polistiren, Mikroplastic, Microplastic pollution, Polystyrene
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Plastik üretim ve tüketimindeki sürekli artış, yetersiz atık yönetimi uygulamalarıyla birleşerek mikroplastik (MP) ve nanoplastik (NP) kirliliğini küresel ölçekte kritik bir çevresel sorun haline getirmiştir. Özellikle polistiren (PS) gibi yaygın kullanılan sentetik polimerler, çevresel koşullar altında parçalanarak sucul ve karasal ekosistemlerde yüksek kalıcılık ve taşınım potansiyeli sergilemektedir. Yapılan çalışmada Akkaya Baraj gölü ve Bor Organize sanayi bölgesinden alınan toprak ve çamur örneklerinden izole edilen suşların biyofilm oluşturma kapasiteleri ve polistiren yüzeylerindeki ağırlık kaybına etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, mikroplastik kirliliğinin azaltılmasına yönelik mikrobiyal temelli biyoteknolojik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Yapılan ağırlık kaybı deneylerinde NB besiyerinde bakteriyel kültürlerin biyofilm oluşturması nedeniyle ağırlık kaybının belirlenemediği düşünülmektedir. Mineral tuz besiyerinde ise A2 ve A3 kodlu bakterilerde sırasıyla 1.0 ve 10.15 mg ağırlık kaybı belirlenmiştir. A3 kodlu bakteri ile %21.82 oranında biyodegredasyon yapıldığı belirlenmiştir. Aynı zamanda 30 günlük inkübasyon periyodunun sonunda bakteriyel gelişmeye ait optik yoğunluk değerleri A2 kodlu bakteri için 1.387, ve A3 kodlu bakteri için 2.026 olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan Bor OSB'den elde edilmiş olan izolatlarda B7 kodlu bakterinin NB besiyerinde 0.7 mg ağırlık kaybı yaptığı belirlenmiştir. Diğer taraftan MSM besiyerinde 11.6 mg biyofilm oluşumu ve 1.895 optik yoğunluk değeri ile PS varlığında en iyi gelişen bakteriyel izolatın B7 kodlu suş olduğu görülmüştür. Bu durumda A3 ve B7 kodlu bakteriyel suşların polistiren köpük parçalayıcı enzimlere sahip olduğu öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Microplastic (MP) and nanoplastic (NP) contamination is a serious environmental problem on a global scale as a result of an increasing trend in plastic manufacture and consumption as well as poor waste management techniques. Particularly, common synthetic polymers like polystyrene (PS), which show great persistence and transport capability in both aquatic and terrestrial habitats, deteriorate in response to environmental conditions. This study studied the bacterial strains' ability to produce biofilms from soil and mud samples collected from Akkaya Dam Lake and the Bor Organized Industrial Zone. It also examined the strains' impact on weight loss on polystyrene surfaces. The results aid in the creation of biotechnological methods based on microbes that are intended to lessen the pollution caused by microplastics. It has been suggested that the formation massive biofilms by the bacterial cultures made it impossible to measure weight loss in the weight loss studies performed in the Nutrient Broth (NB) medium. However, the bacterial strains labeled A2 and A3 showed weight losses of 1.0 mg and 10.15 mg in Mineral Salt Medium (MSM), respectively. The A3 strain was showed 21.82% biodegradation efficiency at MSM. Additionally, strain A2's optical density (OD) measurements for bacterial growth at the end of the 30-day incubation period were 1.387, and strain A3's were 2.026. However, it was discovered that strain B7 of the isolates from the Bor OSB caused a 0.7 mg weight loss in NB medium. With an optical density value of 1.895 and 11.6 mg of growth of biofilm, strain B7 has been determined as the most effective isolate growing in the presence of PS in MSM media. The bacterial strains designated A3 and B7 are therefore expected to have enzymes that can break down polystyrene foam.