Finansal gelişme ve yenilenebilir enerji: Türkiye deneyimi
Financial development and renewable energy: Türkiye case
- Tez No: 989409
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ARDL, Finansal gelişme, Yenilenebilir enerji, ARDL, Financial development, Renewable energy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de finansal gelişmenin yenilenebilir enerji üretimi üzerindeki rolünü araştırmaktır. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için yenilenebilir enerji önemli bir araştırma konusudur. Yenilenebilir enerjinin belirleyicilerini tespit etmek Türkiye için önem arz etmektedir. Yenilenebilir enerjinin gelişmesiyle birlikte çevre kirliliği azalacak, ekonomik büyüme hız kazanacak ve dolayısıyla Türkiye'de sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla bu tezin amacı, Türkiye'de 1990-2021 dönemi için yapısal kırılmalı ARDL yöntemi ile finansal gelişmenin yenilenebilir enerji üretimi üzerindeki etkisini incelemektir. Yenilenebilir enerji üretiminin finansal gelişme haricinde belirleyicisi olarak ekonomik büyüme, küreselleşme, endüstrileşme ve nüfus artışına modellerde yer verilmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre, Türkiye'de finansal gelişme yenilenebilir enerji üretimini pozitif etkilemektedir. Diğer bir değişken olan ekonomik büyümenin yenilenebilir enerji üretimi üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucu ortaya koyulmaktadır. Modellerde yer alan küreselleşme ve endüstrileşme değişkenleri ise yenilenebilir enerji üretimini negatif etkilemektedir. Son olarak kontrol değişken olarak modelde yer verilen nüfus artışının yenilenebilir enerji üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgular, Türkiye'de yenilenebilir enerji üretiminin gelişimi açısından birçok politika önerisi sunmaya olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the role of financial development on renewable energy production in Türkiye. Renewable energy is an important research topic for Türkiye, which is a country dependent on foreign energy. Identifying the determinants of renewable energy is crucial for Türkiye. With the development of renewable energy, environmental pollution will decrease, economic growth will gain momentum, and therefore, sustainable economic growth targets will be achieved in Türkiye. Therefore, the aim of this thesis is to examine the impact of financial development on renewable energy production in Türkiye for the period 1990-2021 using the ARDL approach with structural breaks. In addition to financial development, the models include economic growth, globalization, industrialization, and population growth as determinants of renewable energy production. The empirical findings indicate that financial development positively affects renewable energy production in Türkiye. Another variable, economic growth, has a positive effect on renewable energy production. Globalization and industrialization variables included in the models negatively affect renewable energy production. Finally, it is observed that population growth, included in the model as a control variable, has a positive effect on renewable energy. The findings of this thesis provide several policy recommendations for the development of renewable energy production in Türkiye.