Hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda kırılganlığın biyokimyasalbelirteçler, inflamatuvar parametreler, ağız temizleme alışkanlığı ve diş sayısı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The relationship between frailty, biochemical markers, inflammation, mouth cleaning attitude and dental health in hemodialysis population,one center experience
- Tez No: 989456
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ERTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Geriatri, Nephrology, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: kırılganlık, inflamasyon, hemodiyaliz, risk faktörleri, diş sayısı, ağız hijyeni, fraility, inflammation, hemodialysis, risk populations, number of teeth, oral hygiene
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kırılganlık, daha çok yaşlılıkla ilişkili olan, ancak farklı hasta gruplarında da yaştan bağımsız olarak gözlenebilen; fiziksel, sosyal, psikolojik ve kognitif alanlarda düşüşün eşlik ettiği ve dış stres faktörlerine adaptasyonun azaldığı, hastalarda morbidite ve mortalitede artışın eşlik ettiği klinik bir durumdur. Kronik böbrek hastaları; özellikle son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile diyalize giren hastalar kırılganlık açısından risk taşıyan hasta popülasyonlarından bir tanesini oluşturmaktadır. Son dönem böbrek hastalığını; vücutta hemen hemen tüm sistemleri etkileyen bir hastalık olması nedeniyle protein-enerji kaybı, fiziksel inaktivite ve kognitif bozukluk gibi komplikasyonları bünyesinde barındıran bir sendrom olarak değerlendirmek mümkündür. Bu nedenle kırılganlığın hemodiyaliz hastalarında daha yaygın görülmesi beklenen bir sonuçtur. Kırılganlığın hastalarda gerek yaşam kalitesini azaltan gerekse morbidite ve mortaliteyi arttıran önemli bir risk faktörü olduğu göz önüne alındığında, erken dönemde tespiti, bazı önlemlerin alınmasıyla beraber fiziksel ve kognitif fonksiyonların korunmasına katkı sağlayabilir, aynı zamanda hastalarda morbidite ve mortaliteyi azaltabilir. Bu nedenle hemodiyaliz hastalarında yaştan bağımsız olarak kırılganlık taramasının yapılması prognostik açıdan önem taşımaktadır. Hemodiyaliz hastalarında kırılganlık açısından birçok risk faktörü mevcut olup, bunlardan bir tanesi inflamasyon ile birlikte protein enerji malnutrisyonuna yol açabilen kötü ağız hijyeni ve diş kaybı varlığıdır. Bu çalışmada; HD hastalarında erken dönemde kırılganlık tespiti ve alınabilecek önlemlerin hastaneye yatış ve mortalite oranını düşürebileceği öngörüsüyle; kırılganlığın sıklığının araştırılması ile hastalarda kırılganlık için risk faktörlerini saptamaya yönelik olarak inflamatuvar belirteçler, biyokimyasal parametreler, ağızda kalan diş sayısı, protez varlığı ve ağız temizleme alışkanlığının ilişkisini araştırmayı amaçladık. 15.12.2021-30.03.2022 tarihleri arasında 86 hemodiyaliz hastası 74 kontrol hastası çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda hemodiyaliz hastalarında kırılganlık sıklığı %24,4 olarak saptandı. Prefrailite prevalansı %18,6 idi. Kırılgan ya da pre-frail olma sıklığı %43 olarak tespit edildi. Tek değişkenli multinominal regresyon analizinde kırılganlığı yaş, artmış nötrofil/lenfosit oranı, yüksek CRP, düşük ferritin, albümin değeri, düşük demir düzeyinin etkilediği saptandı. Çok değişkenli multinominal regresyon analizine göre ise; kırılganlık için ferritin ve albümin değeri ile demir düzeyinin düşük olması sınırda anlamlı bulundu, artmış yaş kırılganlık için önemli risk faktörü olarak saptandı. Sonuç olarak, yaptığımız çalışmanın verilerine göre, hemodiyaliz hastalarında kırılganlık sık görülen çoklu sebepli klinik bir tablo olup, mevcut etkenlerin mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasının yaşam süresi ve kalitesine önemli katkıda bulunacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Frailty, which is mostly associated with aging, but can be observed in different patient groups regardless of age; it is a clinical condition accompanied by a decrease in physical, social, psychological and cognitive areas, decreased adaptation to external stress factors, and increased morbidity and mortality in patients. Chronic kidney patients; in particular, patients undergoing dialysis with the diagnosis of end-stage renal disease constitute one of the patient populations at risk in terms of frailty. End-stage kidney disease; since it is a disease that affects almost all systems in the body, it is possible to evaluate it as a syndrome that includes complications such as protein-energy wasting, physical inactivity and cognitive impairment. Therefore, it is an expected result that frailty is more common in hemodialysis patients. Considering that frailty is an important risk factor that both reduces the quality of life and increases morbidity and mortality in patients, its early detection may contribute to the preservation of physical and cognitive functions, along with taking some precautions, and may also reduce morbidity and mortality in patients. Therefore, screening for frailty in hemodialysis patients, regardless of age, is of prognostic importance. There are many risk factors for fraility in hemodialysis patients, one of which is poor oral hygiene and tooth loss, which can lead to protein energy malnutrition along with inflammation. In this study; with the prediction that early detection of frailty in HD patients and the precautions that can be taken can reduce the rate of hospitalization and mortality; we aimed to investigate the relationship between inflammatory markers, biochemical parameters, number of teeth remaining in the mouth, presence of dentures and oral cleaning habits in order to determine the risk factors for fraility in patients by investigating the frequency of fraility. Between 15.12.2021-30.03.2022, 86 hemodialysis patients and 74 control patients were included in the study. In our study, the frequency of frailty in hemodialysis patients was found to be 24.4%. The prevalence of prefrailty was 18.6%. The frequency of being frail or pre-frail was determined as 43%. In the univariate multinomial regression analysis, age, increased neutrophil/lymphocyte ratio, high CRP, low ferritin, albumin value, and low iron level were found to affect frailty. According to multivariate multinomial regression analysis; ferritin and albumin values and low iron levels were found to be borderline significant for frailty, and increased age was found to be an important risk factor for frailty. In conclusion, according to the evaluation evaluations, frailty is a common multi-cause clinical picture in hemodialysis patients, and we think that going as far as possible will contribute significantly to the life expectancy and value.