Strategies for the integration of tekirdağ tekel factory into the city as a memory place
Tekirdağ tekel fabrikası'nın bir hafıza mekanı olarak kentle bütünleşmesine yönelik stratejiler
  1. Tez No: 989457
  2. Yazar: BERÇEM ILGIN AKTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AYKAÇ LEIDHOLM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Mimarlık, Urban and Regional Planning, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek mekanları, Endüstri mirası, Kentsel bütünleşme, TEKEL, Place of memory, Industrial heritage, Urban integration, TEKEL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
Özet
Sanayileşme kent tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ancak sanayisizleşme, sanayi alanlarının kentten kopuk, terk edilmiş kentsel alanlar haline gelmesine neden olmuştur. Sık başvurulan koruma yaklaşımı, bu alanları eğitim veya kültür alanlarına dönüştüren yeniden kullanımdır. Bu yaklaşım, fiziksel yapıyı korusa da, miras ile onunla ilişkili olan topluluklar arasındaki bağları koparabilir. TEKEL fabrikaları bu koruma sorununu yansıtmaktadır. Bu fabrikalar, bulundukları kentlerde hem ekonomiye hem de sosyal yaşama katkıları ve TEKEL kamu tekelinin özelleştirilmesine karşı önemli bir işçi sınıfı protestosu olan TEKEL İşçi Direnişinin kolektif hafızada edindiği yer sebebiyle simge yapılar haline gelmiştir. O zamandan bu yana TEKEL yapılarının çoğu yıkılmış ya da yeniden işlevlendirilmiştir. Dolayısıyla, el değmemiş Tekirdağ TEKEL Fabrikası kolektif hafızaya saygı duyan bir bütünleşme fırsatı sunmaktadır. Aktif olduğu dönemde Tekirdağ için hayati bir öneme sahip olmuş, şimdiyse çürümeye terk edilmiş olan fabrika, ihmal edilmiş endüstriyel hafızayı ve ortak bir kentsel geçmişin silinmesini simgelemektedir. Bu tez, endüstriyel miras ve bellek odaklı bir çerçeve oluşturmakta, bu çerçeveyle fabrikanın mekânsal özelliklerini ve Tekirdağ ile ilişkisini literatür taraması, arşiv ve saha araştırmaları yoluyla incelemektedir. Derinlemesine mülakatlar ve sözlü tarih çalışmaları, fabrikanın yerel halk ve işçiler için önemini ortaya koymaktadır. Nihayetinde tez, fabrikanın kolektif bellekteki yerine dayanarak kentle bütünleşmesi için stratejiler geliştirmektedir. Tekirdağ TEKEL Fabrikasının incelenmesi, hafıza, fiziksel peyzajlar ve toplumsal anlatılar arasındaki karmaşık etkileşimin incelikleriyle anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Toplumsal anlatının önemini ve fabrikanın kent üzerindeki kalıcı etkisini araştıran bu çalışma, yerel halkın mekânsal ve kolektif hafızasına gömülü anlamları ortaya çıkararak, miras ve kimlik üzerine süregelen söylemi zenginleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Industrialisation has been a key stage in urban history. However, over time industrial sites became abandoned urban spaces, detached from the city. A common conservation approach is adaptive reuse, transforming these sites into educational or cultural spaces. While this preserves the physical structure, it can sever the ties between the heritage and the communities originally associated with it. TEKEL factories reflect this conservation issue. The factories became landmarks, embedded in cities' collective memory due to their contributions to economy and social life, and the TEKEL Workers Resistance, a significant working-class protest. Since then, most TEKEL structures have been demolished or repurposed. Thus, the untouched Tekirdağ TEKEL Factory offers an opportunity for integration that respects collective memory. The factory, once vital to Tekirdağ, and now abandoned and decaying, symbolises neglected industrial memory and the erasure of a shared urban past. This thesis establishes a framework, based on it, examines the spatial features of the factory and its relationship with Tekirdağ through literature review, archival, and field surveys. In-depth interviews reveal its importance to local people and workers. Ultimately, the thesis develops strategies for integrating the factory into the city as a public space, based on its place in collective memory. By exploring the importance of social narrative and the lasting impact of the factory on the city of Tekirdağ, this study enriches the ongoing discourse on heritage and identity by revealing the layers of meaning embedded in the spatial and collective memory of local people.