Gaziantep'te ortaöğretim çağında bulunan Suriyeli göçmen öğrencilerin uyum sorunları ve bu sorunların çözümleri
Adaptation problems and solutions of Syrian refugee students in secondary education in Gaziantep
  1. Tez No: 989460
  2. Yazar: İRFAN İLBEYİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Folkloru, Folklor, Gaziantep, Göç, Suriyeli Öğrenciler, Uyum, Akademik uyum, Türk folkloru, Zorunlu göç, Migration, Adaptation, Folklore, Children's Folklore, Gaziantep, Syrian Students, Academic adjustment, Turkish folklore, Forced emigration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gaziantep'te ortaöğretim eğitimini alan Suriyeli öğrencilere odaklanarak, sosyal uyum süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma aynı zamanda bu süreçte karşılaşılan ana sorunları belirlemeyi ve folklorun bu süreçteki etkisini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırma, betimsel tarama modeline dayanan bir nicel analiz şeklidir. Bu araştırmada, Gaziantep'te öğrenim gören 118 Suriyeli öğrenci, 31 öğretmen katılımcı gruplarını oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla anket kullanılmış ve edinilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Suriyeli öğrencilerin sosyal uyum süreçlerinin yalnızca bireysel çabalarla sınırlı kalmadığını ortaya koymaktadır. Öğrencilerin okul içindeki deneyimleri, arkadaş ilişkileri, folklork etkinliklere katılımı ve öğretmen tutumları uyum sürecinin temel belirleyicilerini oluşturmaktadır. Özellikle öğretmenlerin kapsayıcı ve destekleyici tutumu, öğrencilerin kendilerini güvende hissetmelerini, derslere aktif katılım sağlamalarını ve sınıf ortamında aidiyet duygularını güçlendirmelerini sağlamaktadır. Eğitmenlerin teşvik edici yöntemleri, öğrencilerin uyum düzeyini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Sonuç olarak, sosyal uyum, dil yeterliliği, kültürel etkileşim, öğretmen rehberliği ve aile desteği gibi birbiriyle bağlı çok boyutlu faktörlerin etkileşimiyle şekillenmekte ve öğrencilerin akademik ile sosyal başarılarını doğrudan etkileyen dinamik bir süreç olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, eğitim ortamında bütüncül ve kapsayıcı yaklaşımların benimsenmesi, öğrencilerin toplumsal uyumunu güçlendirmek, aidiyet duygusunu pekiştirmek ve eğitim deneyimlerini zenginleştirmek açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the social adaptation processes of Syrian students receiving secondary education in Gaziantep. The study also aims to identify the main problems encountered in this process and to evaluate the impact of folklore on this process. The research is a quantitative analysis based on a descriptive survey model. In this research, 118 Syrian students and 31 teachers studying in Gaziantep formed the participant groups. A questionnaire was used to collect data, and the obtained data were analyzed using the SPSS program. The research findings reveal that the social adaptation processes of Syrian students are not limited solely to individual efforts. Students' experiences within the school, their friendships, participation in folklore activities, and teacher attitudes constitute the fundamental determinants of the adaptation process. In particular, the inclusive and supportive attitude of teachers ensures that students feel safe, actively participate in lessons, and strengthen their sense of belonging in the classroom environment. The encouraging methods of the educators positively affect the students' level of adaptation. In conclusion, social adaptation is shaped by the interaction of interconnected multidimensional factors such as language proficiency, cultural interaction, teacher guidance, and family support, and stands out as a dynamic process that directly affects students' academic and social success. In this context, adopting holistic and inclusive approaches in the educational environment is of great importance in strengthening students' social adaptation, reinforcing their sense of belonging, and enriching their educational experiences.