Akciğer kanseri tedavisine yönelik Epirubisin taşıyıcı polimerik nanopartiküler sistemlerin geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmesi
Development and in vitro evaluation of Epirubicin-delivering polymeric nanoparticle systems for lung cancer treatment
- Tez No: 989527
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİYE YABANOĞLU ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer neoplazmları, Antikanser, Nanopartiküller, Nanoteknoloji, Lung neoplasms, Anticancer, Nanoparticles, Nanotechnology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tek Sağlık Ana Bilim Dalı
Özet
Akciğer kanseri, dünya genelinde hem insidans hem de kansere bağlı ölümler açısından ilk sıralarda yer almaktadır. Vakaların büyük çoğunluğunu oluşturan Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri (KHOAK), geç evrede teşhis edilmesi ve tedaviye karşı direnç geliştirmesi nedeniyle önemli bir klinik problem oluşturmaktadır. Ayrıca kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötik ajanlar sağlıklı hücrelere zarar verebilmekte ve kardiyotoksisite gibi ciddi yan etkilere yol açabilmektedir. Bu nedenle, daha etkili ve hedefe yönelik yeni tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, KHOAK tedavisinde terapötik etkinliği artırmak ve yan etkileri azaltmak amacıyla Epirubisin (EPI) yüklü PLGA-b-PEG nanopartiküller hazırlanmış ve bu nanopartiküllerin in vitro apoptotik etkileri değerlendirilmiştir. Nanopartiküller nanoçöktürme yöntemi kullanılarak hazırlanmış; parçacık boyutu, zeta potansiyeli, polidispersite indeksi (PDI), enkapsülasyon etkinliği ve in vitro salım profili gibi fizikokimyasal özellikleri karakterize edilmiştir. Ön formülasyon çalışmaları sonucunda, ortalama 114,1 nm parçacık boyutuna, −24,4 mV zeta potansiyeline ve 0,224 PDI değerine sahip nanopartiküller ilaç taşıyıcı sistem olarak seçilmiştir. Enkapsülasyon etkinliği değerlendirmelerinde, EPI farklı formülasyon aşamalarında eklenmiş ve en yüksek enkapsülasyon verimliliği (%55,1) EPI'nin su fazında eklendiği koşullarda elde edilmiştir. İn vitro salım çalışmaları sonucunda, 96 saat sonunda EPI'nin %95,4'ünün salındığı belirlenmiştir. İn vitro biyolojik değerlendirmeler A549 ve BEAS hücre hatları kullanılarak gerçekleştirilmiş, BEAS hücre hattı kontrol olarak kullanılmıştır. Apoptotik etkinin değerlendirilmesi amacıyla p53, BAX, BCL-2 ve VEGFA gen ekspresyonlarındaki değişiklikler RNA izolasyonu ve kantitatif gerçek zamanlı PCR (qRT-PCR) yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, EPI yüklü nanopartiküllerin A549 hücrelerinde p53 ve BAX gen ekspresyonlarını artırdığını; buna karşılık BCL-2 ve VEGFA gen ekspresyonlarını anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. Bu bulgular, EPI yüklü PLGA-b-PEG nanopartiküler sistemlerin KHOAK tedavisinde potansiyel olarak umut vadeden bir yaklaşım olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is one of the leading causes of both cancer incidence and cancer-related mortality worldwide. Non-small cell lung cancer (NSCLC), which accounts for the majority of cases, represents a significant clinical problem due to late diagnosis and the development of resistance to therapy. In addition, chemotherapeutic agents used in cancer treatment may damage healthy cells and cause serious side effects, such as cardiotoxicity. Therefore, there is a need for more effective and targeted therapeutic approaches. In this study, Epirubicin (EPI)-loaded PLGA-b-PEG nanoparticles were developed to enhance therapeutic efficacy and reduce side effects in the treatment of NSCLC, and their in vitro apoptotic effects were evaluated. The nanoparticles were prepared using the nanoprecipitation method, and their physicochemical properties—including particle size, zeta potential, polydispersity index (PDI), encapsulation efficiency, and in vitro release profile were characterized. Based on preliminary formulation studies, nanoparticles with an average particle size of 114.1 nm, a zeta potential of −24.4 mV, and a PDI value of 0.224 were selected as the drug delivery system. Encapsulation efficiency was evaluated by adding EPI at different formulation stages, and the highest encapsulation efficiency (55,1%) was achieved when EPI was added during the aqueous phase. In vitro release studies showed that 95.4% of EPI was released within 96 hours. In vitro biological evaluations were performed using A549 and BEAS cell lines, with BEAS cells used as the control. To assess apoptotic activity, changes in the expression levels of p53, BAX, BCL-2, and VEGFA genes were analyzed using RNA isolation followed by quantitative real-time PCR (qRT-PCR). The results demonstrated that EPI-loaded nanoparticles increased p53 and BAX gene expression in A549 cells, while significantly decreasing BCL-2 and VEGFA gene expression. These findings indicate that EPI-loaded PLGA-b-PEG nanoparticle systems may represent a promising therapeutic approach for the treatment of NSCLC.