Entelektüel yetersizliğe sahip öğrencilere uygulanan bireyselleştirilmiş öğretim programının psikomotor ve psikososyal gelişimlerine etkisinin karma yöntemle incelenmesi
Mixed method examination of the effects of individualized teaching program applied to students with intellectual disabilities on their psychomotor and psychosocial development
- Tez No: 989526
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI, DOÇ. DR. ATİKE YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel Yetersizlik, Engellilerde Egzersiz, Bireyselleştirilmiş Öğretim Programı, Psikomotor Beceri, Psikososyal Gelişim, Intellectual Disability, Exercise for Disabled People, İndividualized Teaching Program, Psychomotor Skill, Psychosocial Development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, EY'li öğrencilere uygulanan BÖP'ün fiziksel uygunluk, motor yeterlik ve sosyal gelişimlerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmada karma yöntemlerden iç içe karma desen modeli benimsenmiş hem nicel hem de nitel veriler toplanmış ve bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Çalışma grubu, 11–14 yaş aralığındaki 10 EY'li öğrenciden oluşmaktadır. Ayrıca görüşleri alınmak üzere deney grubunun 6 öğretmeni çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda, kontrol grupsuz ön test-son test deney öncesi yaklaşım kullanılmıştır. Deney grubuna 12 hafta süresince, haftada 4 gün bireyselleştirilmiş öğretim programı uygulanmıştır. Ayrıca genel tarama modeli ile öğretmenlere ölçek uygulaması ile nicel veriler toplanmıştır. OSDÖ'nün Cronbach Alpha değeri α=,80 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise, elde edilen veriler içerik analizi yönteminin fenomenolojik desen modeli ile çözümlenmiş, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Bulgular: Nicel bulguların tespitinde Wilcoxon işaretli sıralar testi ile istatistiksel analiz yapılmış; deney grubunun ön test- son test verilerine göre fiziksel uygunluk ölçümlerinden boy ve kilo parametrelerinde, motor yeterlik testlerinin ve temel hareket beceri testlerinin tamamında ve okul sosyal davranış ölçeğinin tüm alt boyutlarında anlamlı düzeyde gelişim kaydettikleri görülmüştür. Nitel bulgularda öğrencilerin fiziksel durumları, derslere yönelik beklentileri ve yaşadıkları zorlukları ortaya koyulmuş; öğretmen görüşleri ise nicel bulguları destekleyici nitelikte bulgular sunmuştur. Sonuç: BÖP'ün EY'li öğrencilerin fiziksel dezavantajlarını azaltarak motor performanslarını ve hareket becerilerini artırdığı; akademik derslerine olumlu katkı sağladığı, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirdiği, ayrıca arkadaş ve öğretmen ilişkilerini olumlu yönde etkilediği sonuçları ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan bireyselleştirilmiş öğretim programının EY'li bireylerin çok yönlü gelişimleri açısından önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the effects of an individualized education program (IEP) on the physical fitness, motor competence, and social development of students with intellectual disabilities (ID). Method: An embedded mixed methods design was adopted, allowing for simultaneous collection and holistic analysis of both quantitative and qualitative data. The study group consisted of 10 students with ID aged 11–14, along with six teachers who provided insights through interviews and classroom observations. In the quantitative phase, a one-group pretest-posttest design was used. Over a 12-week period, students participated in a personalized instruction program four days per week. Data were collected using anthropometric measurements, motor skill assessments, and the School Social Behavior Scale (Cronbach's α = .80). Qualitative data were gathered through semi-structured interviews and analyzed via content analysis within a phenomenological framework. Results: Wilcoxon signed-rank test results indicated statistically significant improvements in students' height, weight, motor competence, and all sub-dimensions of social behavior. Qualitative findings supported the quantitative outcomes, revealing increased student engagement, motivation, and communication. Teachers observed positive changes in students' peer relationships, classroom participation, and self-confidence throughout the program. Conclusion: The IEP contributed significantly to the holistic development of students with ID. Beyond physical and motor gains, the program enhanced social interaction, academic involvement, and overall school adaptation. These findings highlight the value of individualized approaches in physical education for supporting inclusive and effective learning environments.