Sitokinlerle uyarılan mezenkimal kök hücre eksozomlarının anti-inflamatuar ve pro-inflamatuar etkinliğinin araştırılması
Investigation of the anti-inflammatory and pro-inflammatory activities of cytokine-stimulated mesenchymal stem cell exosomes
- Tez No: 989537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Allergy and Immunology, Biology
- Anahtar Kelimeler: WJ-MKH'ler (Wharton Jeli Mezenkimal Kök Hücreleri), İnflamatuar, Eksozom, İmmünsüpresif, Sitokin, Eksozomlar, Sitokinler, İmmünosupresif ajanlar, İnflamatuar belirteçler, Wharton Jelly Mesenchymal Stem Cells (WJ-MKHs), Inflammatory, Exosome, Immunosuppressive, Cytokine, Exosomes, Cytokines, Immunosuppressive agents, Inflammatory markers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
MAGHSOUDI, A. (2024). Sitokinlerle Uyarılan Mezenkimal Kök Hücre Eksozomların Anti-İnflamatuar ve Pro-İnflamatuar Etkinliğinin Araştırılması. İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kök Hücre ve Doku Mühendisliği, TÜRKİYE. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu tezde, WJ-MKH'lerin immünomodülatör özelliklerinin altında yatan karmaşık sinyal yollarını ve moleküler mekanizmaları çözmeyi ve bu uyarılmış hücrelerin salğıladığı eksozomların etkinliğini araştırılmıştır. Eksozomlar, biyoaktif molekülleri aktarma ve bağışıklık tepkilerini modüle etme yeteneklerinden dolayı terapötik potansiyele sahiptir ve bu sayede yenilikçi terapötik stratejilerin geliştirilebilir. Çalışmada, göbek kordonu Wharton jeli mezenkimal kök hücrelerinin (WJ-MKH'ler), farklı konsantrasyonlardaki interferon gama (IFN-γ) ve tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α) kombinasyonlarının sitokin stimülasyonuna tepkisi incelendi. Deneysel iş akışı, WJ-MKH'lerin kültürüyle başlayıp, pro-inflamatuar veya anti-inflamatuar yanıtları tetiklemek için sitokin uyarımı ile devam eden aşamalardan oluşmaktadır. Ardından, farklı stimülasyon koşulları altında WJ-MKH'lerdeki önemli inflamatuar genlerin modülasyonunu değerlendirmek için PCR ve ELISA teknikleri ile gen ve protein ekspresyon analizlleri kullanıldı. Çalışmada naif MKH'lere 8 farklı konsantrasyon uyguladık. Deney sonuçlarında 5-5 ng/ml'lik bir IFN-γ ve TNF-α kombinasyonunun en optimum anti-inflamatuar yanıtı indüklediğini, 20-50 ng/ml'lik bir kombinasyonun ise güçlü bir pro-inflamatuar etkiyle sonuçlandığını bulduk. Bu çalışma, özellikle IFN-γ ve TNF-α gibi pro-inflamatuar sitokinler kullanılarak sitokinle uyarılan MKH'lerden türetilen eksozomların, saf MKH'lerde hem pro-inflamatuar hem de anti-inflamatuar tepkilerini etkili bir şekilde düzenleyebileceğini göstermektedir. Bu bulgular, MKH'den türetilen eksozomların inflamatuar hastalıkların tedavisinde potansiyel terapötik uygulamasını destekleyen artan kanıtlara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
MAGHSOUDI, A. (2024). Investigation of the Anti-Inflammatory and Pro-Inflammatory Activities of Cytokine-Stimulated Mesenchymal Stem Cell Exosomes. İstinye University Health Sciences Institute, Stem Cell and Tissue Engineering. Master's Thesis. Istanbul. In this thesis, we aimed to unravel the complex signaling pathways and molecular mechanisms underlying the immunomodulatory properties of WJ-MSCs and to investigate the efficacy of exosomes secreted by these stimulated cells. Exosomes have therapeutic potential due to their ability to transfer bioactive molecules and modulate immune responses, which may lead to the development of innovative therapeutic strategies. In this study, the response of umbilical cord Wharton jelly mesenchymal stem cells (WJ-MSCs) to cytokine stimulation with different concentrations of interferon gamma (IFN-γ) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) combinations was investigated. The experimental workflow consisted of stages starting with the culture of WJ-MSCs and continuing with cytokine stimulation to trigger pro-inflammatory or anti-inflammatory responses. Then, PCR and ELISA techniques were used to evaluate the modulation of important inflammatory genes in WJ-MSCs under different stimulation conditions and gene and protein expression analyses. In the study, we applied 8 different concentrations to naïve MSCs. The experimental results found that a combination of IFN-γ and TNF-α of 5-5 ng/ml induced the most optimal anti-inflammatory response, while a combination of 20-50 ng/ml resulted in a strong pro-inflammatory effect. This study demonstrates that exosomes derived from cytokine-stimulated MSCs, especially using pro-inflammatory cytokines such as IFN-γ and TNF-α, can effectively regulate both pro-inflammatory and anti-inflammatory responses in naïve MSCs. These findings contribute to the growing evidence supporting the potential therapeutic application of MSC-derived exosomes in the treatment of inflammatory diseases.