Kolon kanserlerinde ve kolon poliplerinde serum plazma nötrofil plazma jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum plasma neutrophil gelatinase associated lipocalin NGAL levels in colon cancer and colon polyps
  1. Tez No: 989553
  2. Yazar: SİNAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ALİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, NGAL, Tümör belirteçleri, Colon cancer, NGAL, tumor markers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Kolorektal kanser gelişmiş ülkelerde sık görülmektedir. Amerikan Kanser Birliği'nin 2011 yılı istatistiklerine göre tüm kanserler içinde kolorektal kanser üçüncü sırada yer almaktadır. Nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) ayrıca NRL (neu ile ilgili lipokalin), insan nötrofil granüllerinde depolanan bir 25-kDa proteinidir. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne kolon kanseri teşhisi ile yatan ve Cerrahi Endoskopi Ünitesine ayaktan başvuran toplam 80 hasta Aralık 2011 - Aralık 2012 tarihleri arasında prospektif olarak incelendi. Hastalar kanser grubu, polip grubu ve kontrol grubu olarak ayrıldı. Kolorektal kanserli hastalara tedavinin doğal bir süreci olarak cerrahi uygulandı. Cerrahi sonrası çıkarılan tüm piyeslerde tümörün tanısı, uzak ve yakın temiz cerrahi sınır, diferansiyasyon derecesi, invazyon, gelişim paterni, peritümöral lenfositik yanıt, tümör boyutu, mezenterik yağlı dokudaki lenf nodları incelendi. AJCC (American Joint Committee on Cancer) sistemi ile patolojik evrelemesi yapıldı. Çalışmada, kanser grubu ve kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmalarda serum NGAL düzeylerinin kanser grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer yandan, Polip grubu ile Kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark teşkil etmese de NGAL değerleri Polip grubunda yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada ise NGAL düzeyleri ile tümör çapları arasında aynı yönde %38,6 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır. Bu araştırmada hem artan tümör çapıyla hem de artan pozitif lenf nodu sayısı ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterecek şekilde artan serum NGAL düzeyleri saptanmıştır. NGAL; Kanser grubundaki yüksek CEA ve CA19-9 değerleri ile uyumlu olarak yüksek seyretmektedir. Çalışmada gerek lenfovasküler invazyon, gerekse de perinöral invazyon varlığı ile NGAL düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. CEA, CA19-9 ve NGAL değerleri arasında saptanan bu korelasyonun, araştırmanın konusunu teşkil eden protein olan NGAL'ın kolorektal kanser tanı, tedavi ve takibinde diğer tümör belirteçleri ile eş değerde prediktif ve prognostik değere sahip olabileceği fikrini desteklemektedir. Sonuç olarak, serum NGAL düzeylerinin kolorektal kanser gelişiminde bağımsız bir diagnostik ve prognostik belirteç olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Colorectale cancer is frequently seen in developed countries. According to the statistics of American Cancer Association, in all types of cancer, colorectale cancer is on the third rank. Related to neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) and also NRL (lipokalin related to neu), is a 25-kDa protein which is stored in humans' neutrophile granules. Patients who are internated in İstanbul Medeniyet University, Göztepe education and research hospital, general surgery clinic; with diagnoisis of colon cancer and patients who attended to general surgery endoscopy unit with a total number of 80 are included in this study. The data collected between december 2011 and december 2012 and examined prospectively. The patients were classified as cancer group, polyp group and control group. Surgery is performed to patients with colorectal cancer as the natural cource of the treatment. After surgery every specimen was examined for diagnosis of tumor, surgery limits, differentitation grade, invasion, evolution pattern, peritumoral lenfosytic response, tumor size and mesenteric lymh nodes. Pathological level was done according to AJCC (American Joint Committee on Cancer). The study, according to the comparison between control group and cancer group, serum NGAL levels were statistically higher in the cancer group. On the other hand, in the polyp group altough serum NGAL levels were higher compared to control group, it didn't have a statistical value. In the study there is positive correlation between NGAL level and tumor size (%38,6). In this research serum NGAL levels showed positive correlation with the increased tumor size and incerased number of positiv lymph nodes, which has stastical value. NGAL, is found high in the cancer group like CEA and CA19-9. In thıs study any correlation between lenfovascular invasion and perinoral invasion was established. This correlation between CEA, CA19-9 and NGAL levels reinforces that NGAL has a predictive and prognostic importance in colorectal cancer diagnosis, treatment and follow up. As a result, we have thought that the serum NGAL level is an independent diagnositic and prognostic determinant in colorectal cancer.