Bir üniversite hastanesinde çalışan personelin ulusal kanser tarama programları konusundaki bilgi tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of the personnel working in a university hospital about national cancer monitoring programs
- Tez No: 989570
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR BARAN AKSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Ankara, Ulusal Kanser Tarama Programı, KETEM, Health Professional, Ankara, National Cancer Monitoring Program, KETEM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser hastalıkları, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser tarama programları ile erken tespit edilen vakaların tedavisi ve iyileşmesi ileri evre hasta olanlara göre hem daha kolay, hem de daha maliyet etkilidir. Bu araştırmada, bir üniversite hastanesinde çalışan sağlık personelinin Ulusal Kanser Tarama Programları hakkındaki bilgi, tutum ve davranış durumlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı-kesitsel tipte olup çalışanlarından örnek seçimine gidilerek 931 kişi dahil edildi. Veriler x soruluk anket ile toplandı. Toplanan veriler tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testleri kullanılarak analiz edildi. Çalışma sonuçlarına göre personelin yaş ortalaması 34,28±9,008, %61,3'ü kadın idi. Katılımcıların %30,7'si araştırma görevlisi doktor, %33,8'i hemşire ve %35,5'i diğer sağlık personelidir. Katılımcıların UKTP bilme sıklığı %88 idi. Taranan tüm kanserleri tam olarak doğru bilme %20,5 olup gerisi yanlış, eksik veya fazladan bir kanser türünü seçmiştir. KETEM'leri bilme sıklığı %71,3, başvurma sıklığı %4,1 idi. Katılımcıların en az bir kere kanser taraması yaptırma sıklığı %20,4 olarak bulundu. 20 yaş ve üzeri KKMM yapma sıklığı %84,9; 40 yaş ve üzeri KMM yaptırma 58,8 ve mamografi %67,3; 30 yaş üzeri Pap-Smear/HPV-DNA testi %57,4; 50 yaş ve üzeri GGK %20,3 ve kolonoskopi yaptırma sıklığı %23,4'dür. Tarama yaptırmayanların en sık yaptırmama nedenleri ise yaşı gereği ve şikayeti olmadığı için ihtiyaç duymamaydı. Birinci derece yakınlarına ya da çevresine kanser taraması önerenler %71'di. Kadınların bilgi, tutum ve davranışının daha fazla olduğu, KETEM'leri bilenlerin ve kanser taraması önerisinde bulunanların kendilerine daha fazla kanser taraması yaptırdığı bulunmuştur. Sonuç olarak; sağlık personelinin kanser taramalarını bilme oranlarının ve tarama davranışlarının orta düzeyde olduğu, taramalara karşı iyi tutumlarının olduğu ve kanser taramaları ile ilgili eğitime ihtiyaçları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cancer diseases are the second leading cause of death in the world and in our country, after cardiovascular diseases. Treatment and recovery of cases detected earlier with cancer monitoring programs are both easier and more cost-effective than those with terminal cancer. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of the health personnel working in a university hospital about the National Cancer Monitoring Programs. The research is descriptive-cross sectional and 931 people were selected as samples from employees. Data were collected by a questionnaire with 47 questions. Collected data were analyzed using descriptive statistics and chi-square tests. According to the results of the study, the mean age of the personnel was 34.28±9,008, and 61.3% of them were women. 30.7% of the participants are research assistant doctors, 33.8% are nurses and 35.5% are other health personnel. The frequency of knowing UKTP of the participants was 88%. Knowing all the monitored cancers correctly was 20.5%, and the rest chose an incorrect, missing or extra cancer type. The frequency of knowing KETEMs was 71.3%, the frequency of admission was 4.1%. The frequency of having cancer monitoring at least once was found to be 20.4%. The frequency of BSE at the age of 20 and over is 84.9%; 40 years and older had CBE 58.8% and mammography 67.3%; Pap-Smear/HPV-DNA test over 30 years old 57.4%; 50 years of age and older have a FDA of 20.3%, and the frequency of colonoscopy is 23.4%. The most common reasons for those who did not have monitoring were that they did not need it because of their age and because they did not have any complaints. Those who recommended cancer monitoring to their first-degree relatives or friends were 71%. It was found that women had more knowledge, attitudes and behaviors, and those who knew about KETEMs and suggested cancer monitoring had more cancer monitoring done. As a result; It was found that health personnel's knowledge of cancer monitoring and monitoring behaviors were at a moderate level, they had good attitudes towards monitoring and they needed training on cancer monitoring.