Acil servise künt toraks travması ile başvuran erişkin hastalarda mortalite ve morbidite tespitinde swansea künt toraks travması travma skorunun etkinliği
The effectiveness of swansea blunt thoracic trauma trauma score in the detection of mortality and morbidity in adult patients admitted to the emergency department with blunt thoracic trauma
  1. Tez No: 989581
  2. Yazar: MERVE TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Acil Tıp, Emergency and First Aid, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: künt göğüs travması, Swansea skoru, yetişkin, acil servis, blunt chest trauma, Swansea score, adult, emergency department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Künt göğüs travması, dünya çapında acil servislere başvuran tüm travma hastalarının %10'undan fazlasını oluşturur ve bildirilen mortalite %4 ila %20 arasındadır. Kanıtlar, bu hastaların acil servise ilk başvurudan sonra bir haftaya kadar kötüleşebileceğini ve yaşlı künt göğüs travmalı hastaların özellikle geç komplikasyonlar açısından riskli olduğunu göstermektedir. Battle ve arkadaşları, künt göğüs duvarı travmasını takiben komplikasyon riskini öngörmek için bir skor geliştirdi; Swansea Künt Göğüs Duvarı Travma Skoru. Biz de bu çalışmada acil servisimize başvuran özellikle künt göğüs duvarı travmalı hastalarda mortalite ve morbidite için risk faktörlerine ve bu skorun acil servisimizde uygulanabilirliğine odaklandık. AMAÇ: Çalışmamızın ana amacı künt travma ile acil servise başvuran hastalarda yüksek riskli hastanın belirlenmesi ve gerekli uygun bakım düzeyine ilişkin kararları kolaylaştırmak için DSÖ'nün 2017 yılında tanımladığı yaşlılık tanımı ve yaş skalasına göre mortalite ve morbidite için risk faktörlerini özetlemek ve Swansea Künt Toraks Travma Skorunun etkinliğini araştırmaktır YÖNTEM: Çalışma prospektif gözlemsel olarak planlanmıştır. Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Erişkin Acil Servise 1.06.2022 ve 31.12.2022 tarihleri arasında künt travma sonrası başvuran hastalar çalışmaya alındı. 18-65 yaş ve 65 yaş üzerinde Swansea skorlamasının mortalite ve morbidite hesaplanmasında fark olup olmadığı araştırıldı. Çalışmaya dahil olma kriterleri: 18 yaş üzeri olmak, Erişkin Acil Servise künt göğüs travması sonrası başvuran hastalar, multitravma hastaları Dışlama kriterleri: 18 yaş altı hastalar, arrest olarak getirilen hastalar, gebeler, travma dışı göğüs ağrısı olan hastalar, delici, kesici alet yaralanmaları BULGU: 6 aylık süreçte toplam 101 hastayı inceledik. 1'i gebe olduğu için çalışma dışında kaldı. Erkekler kadınlara göre sayı olarak fazlaydı ve en sık yaralanma mekanizmasını trafik kazaları, düşme ve darp oluşturuyordu. En sık saptadığımız patoloji pnömotoraks olup hastalarımızın ortalama satürasyonları 95.47 ± 3.61di. SONUÇ: 65 yaş üstü ile altı arasında Swansea skorlarında anlamlı fark vardır. Yaş-skor analizine baktığımızda anlamlı fark genç-genç yaşlı grupları arasında ve genç-yaşlı gruplarda görülmüştür. Yaşlı hastalarda Swansea skoru yüksek saptanmıştır. Klinik pratiğimizde yaşlı künt toraks travmalı hastalarda Swansea skoru kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Blunt chest trauma accounts for more than 10% of all trauma patients admitted to emergency department worldwide, and the reported mortality is between 4% and 20%. Evidence suggests that these patients may worsen up to one week after initial admission to the emergency department, and that elderly patients with blunt chest trauma are particularly at risk for late complications. Battle et al developed a score to predict the risk of complications following blunt chest trauma; Swansea Blunt Chest Wall Trauma Score. In this study, we focused on the risk factors for mortality and morbidity, especially in patients with blunt chest trauma, and the applicability of this score in our emergency department. AIM: The main aim of our study is to identify the high-risk patient in patients who apply to the emergency department with blunt chest trauma and to summarize the risk factors for mortality and morbidity according to the definition of old age and age scale. The scale defined by the World Health Organization in 2017. And we want to in order to facilitate the decisions regarding the appropriate level of care and to summarize the Swansea Blunt To investigate the effectiveness of Thorax Trauma Score METHODS: The study was planned as prospective observational. Patients who applied to Gazi University Health Research and Application Center Gazi Hospital Adult Emergency Department between 1.06.2022 and 31.12.2022 after blunt chest trauma were included in the study. It was investigated whether there is a difference between 18-65 years old and over 65 years old Swansea scoring in calculating mortality and morbidity. Inclusion criteria: Being over the age of 18, patients admitted to the Adult Emergency Department after blunt chest trauma, multitrauma patients Exclusion criteria: Patients under 18 years of age, patients brought in as arrest, pregnant women, patients with non-traumatic chest pain, puncture, sharp object injuries RESULT: We examined a total of 101 patients in a 6-month period. 1 of them was excluded from the study because she was pregnant. Men were more numerous than women and the most common mechanism of injury was traffic accidents, falls and beatings. The most common pathology we detected was pneumothorax, and the average saturation of our patients was 95.47 ± 3.61. CONCLUSION: There is a significant difference in Swansea scores between the patients over and under the age of 65. When we looked at the age-score analysis, a significant difference was observed between the young-young old groups and in the young-old groups. Swansea score was found to be high in elderly patients. In our clinical practice, Swansea score can be used in elderly patients with blunt thoracic trauma.