Kuru ve sulu koşullarda farklı çörek otu genotiplerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agronomic characteristics of different black cumin genotypes under irrigated and non-irrigated conditions
- Tez No: 989604
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA TELCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Genotip, Nigella sativa L., Sulama, Tohum verimi, Yağ verimi, Genotype, Nigella sativa L., Irrigation, Seed yield, Oil yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Tıbbi ve baharat bitkisi olarak kullanılan çörek otu (Nigella sativa L.), Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasına ait önemli bir kültür bitkisidir. Son yıllarda çörek otunun kullanım alanı ve ekonomik önemi artmakta olup, kuraklık ve buna bağlı su kaynaklarının azalması tarımsal üretimi sınırlandıran başlıca etmenler arasında yer almaktadır. Bu çalışma, seçilmiş çörek otu genotiplerinin sulamalı ve kuru koşullara tepkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Isparta Merkez ilçe ekolojik koşullarında, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama ve kuru uygulamalar ana parsellerde, genotipler ise alt parsellerde yer almıştır. Denemede bazı tarımsal özelliklerin yanı sıra sabit yağ oranı ve sabit yağ verimindeki değişimler incelenmiştir. Sabit yağ oranları soğuk sıkım yöntemiyle belirlenmiş, sabit yağ verimleri soğuk sıkım yağ oranı esas alınarak hesaplanmıştır. Deneme sonuçlarına göre, sulama uygulamasıyla ortalama biyolojik verim 371 kg/da'dan 435 kg/da'a, tohum verimi ise 81.3 kg/da'dan 97.3 kg/da'a yükselmiştir. Genotipler sulamaya farklı tepkiler göstermiştir. En yüksek tohum ve sabit yağ (soğuk sıkım) verimleri sırasıyla 156 kg/da ve 50.82 kg/da ile sulanan Genotip-16'dan elde edilmiştir. Standart Çameli çeşidinde ise sulamalı koşullarda tohum ve sabit yağ verimleri sırasıyla 89.8 kg/da ve 23.69 kg/da olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, sulama uygulamasının verimi artırdığı ve özellikle Genotip-16'nın yüksek verim potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Black cumin (Nigella sativa L.) is an important medicinal and spice crop belonging to the family Ranunculaceae. In recent years, its cultivation and economic value have increased considerably. However, drought and the associated reduction in water resources have become major constraints on global agricultural production and in Türkiye, encouraging the selection of crops with high economic returns under limited water conditions. The present study aimed to evaluate the responses of selected black cumin genotypes to irrigated and non-irrigated (dry) conditions. The experiment was conducted under the ecological (climate) conditions of Isparta using a split-plot design arranged in a randomized complete block with three replications. Irrigated and non-irrigated treatments were assigned to main plots, while genotypes were allocated to subplots. In addition to agronomic traits, seed oil content and seed oil yield were investigated. Seed oil was extracted using the cold-press method, and seed oil yield was calculated based on cold-press oil contents. The results indicated that irrigation increased the mean biological yield from 371 to 435 kg/da and seed yield from 81.3 to 97.3 kg/da. Genotypes exhibited different responses to irrigation treatments. The highest seed yield and seed oil (cold-press) yield were obtained from irrigated parcels of Genotype 16, with values of 156 and 50.82 kg/da, respectively. Under irrigated conditions, the standard cultivar Çameli produced seed and seed oil yields of 89.8 and 23.69 kg/da, respectively. Overall, irrigation significantly improved yield parameters, and Genotype 16 was identified as having a high yield potential under the studied conditions.