Social networks and its impact on political and social change: Lebanese case (2011-2021)
Sosyal ağlar ve siyasi ve sosyal değişim üzerindeki etkisi: Lübnan örneği (2011-2021)
- Tez No: 989666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Siyasi Katılım, Protestolar, Demokrasi, Lübnan, Social media, Political Participation, Protests, Democracy, Lebanon
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Modern dünya, teknolojide büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Bu ilerlemeler arasında sosyal medya platformları, yalnızca eğlence ve sosyal etkileşim aracı olmanın ötesine geçerek, toplumsal düzeni şekillendirebilecek güçlü araçlar haline gelmiştir. Sosyal medyanın toplumlar üzerindeki etkisi, bireylere görüşlerini paylaşma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı sunmasıyla açıkça görülmektedir. Bu durum, toplumlara kolektif bir ses kazandırmış, görüşlerinin duyulmasını sağlamış ve devrimci dönüşümlere zemin hazırlayan yeni bakış açılarına kapı açmıştır. Bu araştırma, Lübnan ve Lübnan toplumu üzerine odaklanmakta ve sosyal ağların, 2011–2021 yılları arasında ülkede meydana gelen sürekli olaylar üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, sosyal medya ile Lübnan'daki siyasi katılım arasındaki ilişkiyi irdelemektir; özellikle sosyal boyutun siyasi alana nasıl etki ettiğini ve bu etkinin ne ölçüde faydalı veya zararlı olabileceğini değerlendirmektir. Araştırma, sosyal medya ve siyasi katılım kavramlarını gözden geçirirken, belirtilen dönemde Lübnan'da meydana gelen önemli olayları da ele alacaktır. Ayrıca, sosyal medyanın bu olaylara katılımı ve mobilizasyonu nasıl etkilediği tartışılacaktır. Temel argüman, sosyal medyanın siyasi katılımı teşvik etmede olumlu bir rol oynadığı yönündedir. Tez, Lübnan'ı bir vaka çalışması olarak ele aldığından, nitel bir araştırma metodolojisi kullanılacak; vaka çalışması yöntemi ve yapılan mülakatlar uygulanacaktır. Önerilen hipotez incelendikten sonra elde edilen bulgular, sonuç bölümünde sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The new world has been experiencing a huge advancement regarding technology. Social media platforms has proved to be a great influence nowadays, evolving from being a fun tool of social interaction to an important apparatus, able to turn the status quo of an existing society. The new empowerment of social media platforms in our societies showed clearly in the opportunity given to us to share and exchange opinions. It actually gave societies a voice and made them heard, making space for a new perspective of the revolutionary world to occur. This research mainly focuses on Lebanon and the Lebanese society while dealing with social networking, and its effects on the continuous events that outburst in Lebanon between the years 2011 and 2021. The main purpose is to study the correlation between social media and political participation in Lebanon. How the social aspect can impact the political one in the Lebanese society, and to what extent it would be beneficial or harmful? The research will be overviewing the concepts of social media and political participation, as well as citing the major Lebanese events that happened during the for mentioned time period, while discussing the effects of social media on mobilizing for these events and the participation in it. The main argument will discuss the fact that social media plays a positive role in political participation. Since the thesis concentrates on Lebanon as a case study, the used methodology will be a qualitative one, using the case study method as well as conducted interviews. And after studying the suggested hypothesis, results will be gathered in the final conclusion.