The effect of leverage including tax shield effect and macroeconomic factors on firm profitability in Türkiye: An application on BIST manufacturing industry
Türkiye'de vergi kalkanı etkisi ve makroekonomik faktörler dahil kaldıracın firma kârlılığına etkisi: BIST üretim sanayiinde bir uygulama
  1. Tez No: 989667
  2. Yazar: WALID ALRAMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARA FAEDFAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaldıraç, Firma Kârlılığı, Imalat Sanayi, Panel Veri Analizi, Leverage, Firm Profitability, Manufacturing Industry, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe ve Denetim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, panel veri analizi (FE) kullanarak Türkiye imalat sektöründe sermaye yapısı ile firma karlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Analiz, finansal kaldıraç ve satış büyümesi ile firma büyüklüğü gibi firma özel faktörleri içerirken, karlılık ROA, ROE ve NPM ile ölçülmüştür. Veri seti, imalat sektöründe kayıtlı firmaları kapsamakta ve 2020-2024 dönemi için yıllık veriler kullanmaktadır. Sonuçlar, firma büyüklüğü ve satış büyümesinin karlılık üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu, yüksek finansal kaldıracın ise kârlılığı azalttığını göstermektedir. Kısa vadeli borç, ROA ve NPM üzerinde güçlü bir negatif etkiye sahipken, uzun vadeli borç da yüksek faiz maliyetleri nedeniyle karlılığı olumsuz etkilemektedir. Hausman testi, Sabit Etkiler modelinin bu çalışma için en uygun model olduğunu doğrulamakta, ancak Rassal Etkiler modelinin NPM analizi için makul sonuçlar verdiğini göstermektedir. Modeller orta düzeyde açıklayıcı güce sahip olsa da, sonuçlar finansal karar alma süreçleri için pratik rehberlik sağlayan tutarlı eğilimler ortaya koymaktadır. Firmaların karlılığı artırmak için kısa vadeli borç maruziyetini sınırlamaları ve daha dengeli uzun vadeli finansman stratejileri geliştirmeleri önerilmektedir. Ayrıca, çalışma, modelin doğruluğunu ve sağlamlığını artırmak için gelecekteki araştırmalarda ROE aykırı değerlerinin ele alınmasını ve daha fazla kontrol değişkeninin eklenmesini önermektedir. Bu bulgular, sermaye yapısı kararlarının firma performansını nasıl etkilediğine dair daha iyi bir anlayış sağlamakta ve imalat sektöründeki finansal yöneticiler için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between capital structure and firm profitability in the Türkiye manufacturing sector using panel data analysis. The analysis includes financial leverage and firm-specific factors, such as sales growth and company size, while profitability is measured by ROA, ROE, and NPM. The dataset covers 39 firms listed in the manufacturing sector and uses annual data for the period 2020–2024. The results show that firm size and sales growth have a positive effect on profitability, while high financial leverage reduces it. Short-term debt has a strong negative impact on ROA and NPM, whereas long-term debt also negatively affects profitability due to high interest costs. The Hausman test confirms that the Fixed Effects model is the most appropriate for this study, although Random Effects gives reasonable results for NPM analysis. While the models exhibit moderate explanatory power, the results reveal consistent trends that offer practical guidance for financial decision-making. Firms are encouraged to limit short-term debt exposure and develop more balanced long-term financing strategies to enhance profitability. Additionally, the study suggests addressing ROE outliers and adding more control variables in future research to improve the model's accuracy and robustness. These findings contribute to a better understanding of how capital structure decisions affect firm performance and offer practical recommendations for financial managers in the manufacturing sector.