Sosyal çalışmacıların iyilik hali: Tükenmişlik, psikolojik esneklik ve öz-şefkat ile ilişkisinin incelenmesi
Well-being of social workers: An examination of its relationship with burnout, psychological flexibility and self-compassion
  1. Tez No: 989665
  2. Yazar: DİLEK DURSUN TOPYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAVİD REHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Psikolojik İyi Oluş, Psikolojik Esneklik, Öz-Şefkat, Burnout, Psychological Well-being, Psychological Flexibility, Self-compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da görev yapan sosyal çalışmacıların tükenmişlik, psikolojikiyi oluş, psikolojik esneklik ve öz-şefkati arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma ilişkisel tarama modeline dayanmaktadır. Veriler, İstanbul'da kamu ve özel kurum/kuruluşlarda görev yapan 130 sosyal çalışmacıdan toplanmıştır. Araştırmada Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği ve Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS for Mac 29 ve PROCESS makrosu (Model 4) aracılığıyla çoklu aracılık analizi uygulanmıştır. Bulgular, tükenmişliğin psikolojik iyi oluşu negatif yönde yordadığını; psikolojik esneklik ve öz-şefkatin birliktebu ilişkide anlamlı aracılık rolü oynadığı, ayrıca psikolojik esnekliğin tek başına da aracılık yapma gücüne sahip olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, medeni durum ve iş yükü değişkenlerine göre yapılan karşılaştırmalarda tükenmişlik ve psikolojik iyi oluş düzeyleri farklı olarak tespit edilmiştir. Çalışmada kadın sosyal çalışmacıların özellikle duygusal tükenmişlik düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Yine evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarının bekar bireylere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. İş yükü değişkenlerine bakıldığında, iş yükü arttıkça bireylerde tükenmişlik düzeyinin de arttığı görülmüştür. Tüm bu elde edilen sonuçlar, sosyal çalışmacılar için psikolojik esneklik ve öz-şefkatin önemini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, pozitif psikoloji ve üçüncü dalga terapötik yaklaşımlar (özellikle Kabul ve Kararlılık Terapisi gibi) çerçevesinde değerlendirildiğinde, sosyal çalışmacılarda psikolojik iyi oluşun geliştirilmesinde öz-şefkat ve psikolojik esnekliğin güçlendirilmesinin önleyici ve iyileştirici etkileri olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the relationship between burnout, psychological well-being, psychological flexibility, and self-compassion among social worker semployed in Istanbul, Türkiye. Utilizing a relational surveydesign, data were collected from 130 social workers working in public and private institutions. The measurement tools included the Burnout Scale–Short Form, the Psychological Well-Being Scale, the Psychological Flexibility Scale, and the Self-Compassion Scale–Short Form. Data were analyze dusing SPSS for Mac 29 andthe PROCESS macro (Model 4), applying multiple mediationanalysis. There sultsrevealed that burnout negative lypredicted psychological well-being. Psychological flexibilityand self-compassion join tlyplayed a significant mediating role in this relationship, while psychological flexibility alone also demonstrated an independent mediating effect. Comparisonsbased on gender, maritalstatus, and workload indicated significant differences in levels of burnout and psychological well-being. Female social workers reported higher emotionalexhaustion, where as married particip antsexhibited greater psychological well-being thans ingleindividuals. Moreover, burnout levels increased with higher workloads. These findings under scorethecritical role of psychological flexibility and self-compassion in promotingsocialworkers' mentalhealth. Interpreted with in the framework of positive psychology and third-wave therapeuticapproaches—particularly Acceptance and Commitment Therapy—the results suggest that enhancing self-compassion and psychological flexibility may have both preventive and restorative effects on the psychological well-being of social workers.