“Postdramatik perspektiften mekâna özgü tiyatroda mekân dışı pratikler”Türkiye ve Avrupa'dan örneklerle yaratıcı reji yaklaşımları
Off–site directing practies in site–spesific theatre from a postdramatic perspective: Creative directorial approaches with examples from Turkey and Europe
  1. Tez No: 989672
  2. Yazar: MERVE DEMİREL TAYŞİ
  3. Danışmanlar: DR. SÜNDÜZ HAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postdramatik tiyatro, Mekâna özgü tiyatro, Yaratıcı reji, Mekân kuramı, Postdramatic theatre, Site-specific theatre, Creative directing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu tez 21. yüzyıl tiyatrosunda deneyim merkezli ve çok disiplinli bir yönelim kazanan sahneleme anlayışlarını, postdramatik tiyatro bağlamında gelişen mekâna özgü sahneleme pratiklerini yönetmenin yaratıcı reji perspektifi üzerinden incelemektedir. Çalışmada; postdramatik yapıların mekâna özgü tiyatro ile nasıl birleştiğini, mekânın anlam üretim sürecine katkısını, yaratıcı reji stratejilerinin nasıl şekillendiğini ve sahne-seyirci ilişkisinin nasıl yeniden tanımlandığı kavramsal çerçeve ve örnekler üzerinden irdelemektedir. Bu tezde Türkiye ve Avrupa'dan ele alınan dört çağdaş oyun, mekânla kurdukları yaratıcı ilişki üzerinden analiz edilmiştir. Bu analiz; Robert Irwin'in mekâna özgü kategorileri ve Henri Lefebvre'nin mekânın üretimi kuramı doğrultusunda ele alınmıştır. Tez, mekânın yalnızca bir sunum zemini değil, dramaturgi ve deneyimsel bir kurucu unsur olarak işlev kazandığını ortaya koymaktadır. Bu tez, Türkiye'de ve Avrupa'da postdramatik tiyatronun yönetmenlik pratiğine etkisini ortaya koyarak, mekâna özgü tiyatroda yaratıcı reji anlayışının kuramsal ve pratik düzeyde nasıl şekillendiğini kapsamlı bir biçimde incelemekte; tiyatro sanatına, yönetmenlik disiplinine ve akademik literatüre özgün katkılar sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines staging approaches that have become experience-centered and multidisciplinary in 21st-century theatre. It focuses on site-specific staging practices that have developed in the context of postdramatic theatre, through the lens of the director's creative approach to staging. The study explores how postdramatic structures integrate with site-specific theatre, how space contributes to the process of meaning-making, how creative directing strategies are shaped, and how the stage–audience relationship is redefined. These aspects are examined through conceptual frameworks and examples. In this thesis, four contemporary plays from Turkey and Europe are analyzed, focusing on the creative relationships they establish with space. The analysis is guided by Robert Irwin's site-specific categories and Henri Lefebvre's theory of the production of space. The thesis demonstrates that space functions not merely as a presentation ground but also as a dramaturgical and experiential constitutive element. The study proposes considering the director's creative role in postdramatic theatre in conjunction with the aesthetic, cultural, and intuitive strategies involved in the spatial relationship. By revealing the influence of postdramatic theatre on directing practice in Turkey and Europe, this thesis comprehensively examines how the concept of creative directing in site-specific theatre is shaped at both theoretical and practical levels. It offers original contributions to the art of theatre, the discipline of directing, and the academic literature.