Postüral kifozu olan adölesanlarda schroth yönteminin torasik kifoz, yaşam kalitesi ve vücut imajı üzerine etkisinin incelenmesi; randomize kontrollü bir çalışma
Investigation of effects of schroth method on thoracic kyphosis, quality of life and body image in adolescents with postural kyphosis; a randomized controlled study
  1. Tez No: 989696
  2. Yazar: ŞEYMA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİTİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Postüral kifoz, Schroth, Üst ekstremite, Vücut imajı, Yaşam kalitesi, Beden imajı, Body image, Quality of life, Postural kyphosis, Schroth, Upper limb, Upper extremity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Postüral kifozu olan adölesanlarda Schroth yönteminin, torasik kifoz açısı, yaşam kalitesi ve vücut imajı üzerindeki etkinliğini, geleneksel egzersizlerin etkinliği ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu; torasik kifoz açısı ≥45° olan, 10-17 yaş aralığındaki 30 hastadan oluşmuştur. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrılmıştır; geleneksel egzersiz grubu-GE (n=15) ve Schroth egzersiz grubu-SE (n=15). Gruplar 12 hafta, haftanın 3 günü fizyoterapist gözetiminde egzersiz programına katılmıştır. Ölçümler, egzersiz programına başlamadan önce ve tedaviden hemen sonra ve tedavi sonrası 12. haftada tekrarlanmıştır. Hastaların torasik kifoz indekslerini ölçmek için esnek cetvel; omuz hareket genişliklerini ölçmek için gonyometre; ağrı düzeyini ölçmek için Görsel Analog Skala (GAS); vücut imajını ölçmek için Kendi Kendine Algılanan Vücut İmajı; yaşam kalitesi için Scoliosis Research Society-22 Yaşam Kalitesi Anketi (SRS-22) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda GE ve SE grubunda egzersiz eğitimi sonrasında ve takip değerlendirmelerinde kifoz derecesinde ve ağrı değerinde azalma saptanırken (p<0,05), gruplar karşılaştırıldığında kifoz açısındaki azalmanın SE grubunda daha fazla olduğu, ağrı değerinde ise iki grup arasında fark olmadığı görülmüştür(p>0,05). Her iki grupta da omuz fleksiyon, eksternal rotasyon dereceleri tedavi sonrasında anlamlı olarak artmıştır, omuz abdüksiyonu ise takip değerlendirmeleri sonunda anlamlı olarak artmıştır. (p<0,05) Takip değerlendirmelerinde gruplar karşılaştırıldığında omuz abdüksiyon ve eksternal rotasyonunun SE grubunda daha fazla olduğu görülmüştür (p<0,05). SE grubundaki ve GE grubundaki vücut imajı değişiminin istatistiksel olarak anlamlı olduğu tedavi öncesi değerlerin hem tedavi sonrası hem de takip değerlerine göre anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür (p<0,05). Yaşam kalitesi verilerine göre ise iki grupta da değişimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0,05), tedavi sonrası ve takip değerlendirmesinde SE grubunun skorlarının geleneksel gruba göre anlamlı şekilde yüksek skorlar aldığı görülmüştür (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, postüral kifozda torasik kifoz açısı, vücut imajı ve yaşam kalitesinin uzun dönem korunmasına yönelik egzersiz yaklaşımlarına ilişkin literatürdeki sınırlı bilgilere katkı sağlamaktadır. Schroth yöntemi, üç boyutlu egzersiz prensipleriyle postüral uyumun ve fonksiyonel iyilik halinin sürdürülebilirliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effectiveness of the Schroth method and conventional exercises on thoracic kyphosis angle, quality of life, and body image in adolescents with postural kyphosis. Materials and Methods: The study included 30 patients aged between 10–17 years with a thoracic kyphosis angle ≥45°. Participants were randomly assigned to two groups: the conventional exercise group (CE, n=15) and the Schroth exercise group (SE, n=15). Both groups participated in supervised exercise programs three times per week for 12 weeks under the guidance of a physiotherapist. Assessments were conducted at baseline (T0), immediately after the intervention (T1) and at 12th weeks post-intervention (T2). Thoracic kyphosis index was measured using a flexible ruler; shoulder range of motion was evaluated with a goniometer and pain intensity was assessed with the Visual Analog Scale (VAS). Self-Perceived Body Image Scale was used to evaluate body image and Scoliosis Research Society-22 Quality of Life Questionnaire (SRS-22) was used to assessed quality of life. Results: It was found a significant decrease in kyphotic angles and pain scores after intervention and at follow-up (p<0.05). There is a significant difference in kyphotic angles between groups in favour of SE group (p<0.05), while no significant difference was found in pain scores (p>0.05). Flexion and external rotation movements at shoulder were increased significantly after intervention in both groups, and abduction was improved at follow-up (p<0.05). At follow-up, shoulder abduction and external rotation were significantly increased further in SE group (p<0.05). Body image scores were improved significantly in both groups after intervention and follow-up compared to baseline (p<0.05). Quality of life was improved significantly in both groups (p<0.05), with the SE group demonstrating significantly higher scores than the CE group after intervention and follow-up (p<0.05). Conclusion: This study contributes to the limited literature on exercise-based approaches aimed at maintaining thoracic kyphosis angle, body image, and quality of life in individuals with postural kyphosis. The Schroth method supports the sustainability of postural alignment and functional well-being through three-dimensional exercise principles.